Партнер рубрики Події

Бруківка зачекає, а ЗСУ треба зараз: тернополяни вийшли на мітинг до міської ради

Бруківка зачекає, а ЗСУ треба зараз: тернополяни вийшли на мітинг до міської ради
  • Біля Тернопільської міської ради проводять акцію під назвою «ЗСУ в першу чергу». 14 вересня люди прийшли до представників влади, аби показати – їм не байдуже, на що витрачають бюджетні кошти.
  • На місці працюють наші журналісти. Подробиці читайте у нашому телеграм-каналі та на сайті.

Ініціювала акцію біля міськради тернопільська волонтерка Ольга Тимошенко.


Під час розмови з журналістами «20 хвилин» вона наголосила, влада повинна скасувати некритичні закупівлі для міста. Бо замінена бруківка без нагальних потреб – кров наших захисників.

— Ми не є політичними гравцями. У першу чергу, ми в боргу перед захисниками та їх сім'ями, а тому взяли на себе відповідальність організувати акцію, хоча розуміли скільки на нас бруду може вилитись. Скажіть мені, будь ласка, кому наразі терміново треба оновлений «Дальній пляж», кому терміново треба оновити бруківку в місті? Я впевнена, що деякі питання можна відкласти до Перемоги України у цій війні. Бо тільки завдяки нашим захисникам ми можемо продовжувати життя, ми не маємо право ігнорувати їхні потреби, відтерміновувати якісь закупівлі, — розповідає пані Ольга. — Захисники не мають чекати місяцями важливого обладнання, поки влада щось добудує або жінки дозбирають. Я розумію, що йде великий розхід техніки і витрачаються на це немаленькі кошти, але нехай краще пошкодять те авто чи бронежилет, натомість людина залишиться цілою.

Відео дня


Про те, що на потреби українських захисників виділяють мізерні суми, наголошує і тернополянка Катерина Кондратюк. Доводить це відповіддю Тернопільської міської ради на запит Всеукраїнської громадської організації «Комітету виборців України» щодо витрачених коштів на допомогу ЗСУ з міського бюджету. Відповідний документ опублікувала на власній сторінці у Фейсбук.

— Знаючи стиль роботи Тернопільської міської ради, наперед прогнозую роздирання на собі вишиванки  керівництвом міста, які з піною з рота будуть розповідати про «все для фронту» і от ми виділили 100500 мільярдів і бла бла бла. Тому ось цифри: 3 960 134,8 тисяч гривень – загальні витрати місцевого бюджету по травень 2023 року з початку вторгнення. 75 680,2 тисяч гривень – загальні витрати на оборону по червень 2023 з початку вторгнення. Це менше 1,91%, — пише тернополянка.

Напередодні проведення акції пані Ольга разом з однодумцями звернулися до міського голови Сергія Надала. Вони просять збільшити витрати на потреби армії з 2% до 15% від загальної суми міського бюджету.

— Наше місто має практично найнижчий відсоток фінансування ЗСУ серед 40 міст України, адже сусідній Хмельницький фінансує ЗСУ на 21% від свого бюджету. І нам соромно. Також ми відмітили, що варто зробити перерозподіл міських грошей з некритичних витрат на забезпечення військовослужбовців технікою (автомобілями, тепловізорами, безпілотними комплексами, дронами, антидроновими рушницями, приладами нічного бачення), яка буде рятувати їх життя. І не менш важливий пункт – дозволити розглядати запити від військовослужбовців, які знаходяться в зоні бойових дій та їх сімей, так як часто командири «відірвані від реальності» та не знають або не хочуть знати реальних потреб своїх солдат, — наголошує Ольга Тимошенко.

До учасників акції вийшла речниця Тернопільської міської ради Марʼяна Зварич. 

Вона запевнила всіх присутніх, що у міській раді діє кілька програм на підтримку Збройних Сил України, а також їх родин. До того ж переселенці — не виключення. 

Також пані Зварич підтвердила, що військова форма, дрони, аптечки та інші необхідні речі передають захисникам виключно за офіційним запитом командирів. 

Детальніше відповідь речниці можете почути на відео. 

Та попри це учасники акції систематично вимагали, аби міський голова Сергій Надал вийшов до них і змістовно відповів на всі питання. 

— Сергій Віталійович наразі не на робочому місці. За розкладом у нього зустріч із жінками військовослужбовців. Тому всі питання ви можете оформити у вигляді запиту. Ми розглянемо і надамо відповіді, — наголосила Марʼяна Зварич. 

Після почутого учасники акції почали вигукувати: «Лисого у відставку», «Надал, вийди до людей», «Дайте гроші на ЗСУ». 

Організатори акції наголошують, якщо міський голова не почує потреби людей, то подібні заходи вони проводитимуть систематично. 

Зазначимо, схожі акції вже провели в Одесі, Житомирі, Львові та Луцьку. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ростислав Гарасимчук

    Влада скоморохів використовує цей важіль для руйнації системи самоврядування.
  • Оля Луцишин

  • Оля Луцишин

    ❗️День міста тепер святкуватимемо 15 серпня

    Детальніше читайте тут: https://t.me/te20minut/15848

  • Бодя Олегович

    Нарешті тернополяни "за голову взялись",але не надовго

keyboard_arrow_up