Бути чуйними один до одного. Як тернополяни взяли участь в акції проти насильства?(РЕПОРТАЖ)

Бути чуйними один до одного. Як тернополяни взяли участь в акції проти насильства?(РЕПОРТАЖ)
  • 25 листопада на Театральній площі провели акцію «Чуйність переможе насильство».
  • У центрі міста встановили мозаїку із зображеннями різних форм насильства. Вона складалась з невеликих магнітів, які могли забрати люди.
  • До акції долучились й працівники Патрульної поліції Тернопільщини.
  • Як все відбувалось та яка мета подібних заходів – читайте у репортажі.

У п’ятницю, 25 листопада, перед обласним Драмтеатром пройшла акція «Чуйність переможе насильство». Її провели у рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства». Дійство розпочалось на площі орієнтовно о 14 годині.

Як не дивно, на нього завітала велика кількість містян. Особливо багато було молоді та дітей. Люди охоче взаємодіяли в інтерактиві, фотографувались, спілкувались з поліцейськими тощо.

Відео дня

– Мета акції – привернути увагу суспільства до теми гендерно зумовленого насильства і закликати подолати будь-які його форми, – наголосила ведуча події Яна Шкуратова, муніципальна консультантка Фонду Народонаселення ООН в Україні.

Саме цей фонд є організатором подібної акції по містах нашої держави. В рамках події на площі стояла мозаїка, на якій можна було побачити одну зі сцен насильства. Цю інсталяцію виконали зі знімних магнітів. Аби негативна картинка зникла, перехожі мали підійти і взяти собі один з них.

На кожному магніті розміщений QR-код. Відсканувавши його, люди відкривали цікаву і корисну освітню онлайн-гру, яка розповідає деякі нюанси щодо теми заходу.

Переможці гри отримували невеликі фірмові подарунки й сувеніри від мобільної бригади соціально-психологічної допомоги. Це, до слова, служба підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства чи/або насильства за ознакою статі.

Після того, як з інсталяції забрали останній магніт, на ній висвітлилась фраза і однойменна назва акції – «Чуйність перемагає насильство». Це дійсно так, наголосили організатори. Нам варто звертати увагу на власне оточення, бути уважними. Можливо комусь із наших сусідів чи знайомих потрібна поміч, вони потерпають від домашнього насильства і не знають, як розірвати це «коло».

До акції долучились й місцеві правоохоронці. Працівники Патрульної поліції у Тернопільській області роздавали присутнім буклети, в яких розписано алгоритм дій для осіб, які страждають від домашнього насильства. Там вміщені контактні номери телефонів, куди можна звернутись за допомогою у таких випадках (у тому числі анонімно), інформація щодо роботи Кризової кімнати, яка працює у нашому місті, зокрема, скільки часу там можна проживати і що робити далі, тощо.

– Чому ми долучились до події? Поліція – одна з перших служб, яка дізнається і реагує на випадки домашнього насильства. Приміром, наші мобільні бригади виїжджають на місця, де трапились конкретні випадки насильства. Сьогодні ми розповідаємо пересічним тернополянам, що їм слід зробити, якщо опинились у такій життєвій ситуації. Головне пам’ятати, що не варто боятися, знаходьте у собі сміливість подолати насильство! – розповіла нам Олеся М’ялковська, начальниця відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції.

Довідка. Нагадаємо, що схожі інсталяції з мозаїками UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення встановив у шістдесяти українських містах (у тому числі й Тернополі) в рамках «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства». Ця щорічна всесвітня акція об’єднує мільйони людей в різних куточках планети зі спільною метою – закликати долати будь-які форми гендерно зумовленого насильства. Заходи тривають з 25 листопада до 10 грудня.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up