Буває і по 100 виїздів: як працюють мобільні бригади, які забирають матеріал для ПЛР-тестів. Ексклюзив

Буває і по 100 виїздів: як працюють мобільні бригади, які забирають матеріал для ПЛР-тестів. Ексклюзив
  • У Тернополі діє 8 мобільних бригад, які займаються забором біоматеріалу у пацієнтів з підозрою на коронавірус для ПЛР-тестування. Нам вдалось поспілкуватися з медпрацівниками, які безпосередньо цим займаються і щодня прихздять до тернополян, щоб відібрати зразки та передати їх лабораторному центру.
  • Хто має право на безкоштовне тестування, як працюють мобільні бригади та чи в безпеці медики та пацієнти – читайте у нашому матеріалі.

Для того щоб знизити ризики поширення коронавірусної інфекції – забір матеріалів для проодження ПЛР-тесту проводять спеціальні мобільні бригади. Медики самі приїздять додому до пацієнта, здійснюють забір матеріалу та доставляють його до лабораторного центру.

До кого приїжджають мобільні групи?

Мобільні групи складаються з трьох людей – водій та двоє медиків, які здійснюють забір біоматеріалу.

- У місті у нас працює 8 мобільних бригад, які проводять мазки для забору біоматеріалу для подальшого проведення ПЛР-тесту, - розповідає заступниця директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар. – Цю процедуру виконують тим пацієнтам, які мають підозру на захворювання, або які перебували в контакті з хворими. Якщо є клінічні прояви хвороби, сімейний лікар повідомляє про це мобільну бригаду. Або скеровує пацієнта до неї. Відповідно, бригада робить забір матеріалу, у тому числі, і в тих, які вже мають підтверджений діагноз. Причини бувають різні.

Відео дня

Всі зразки доправляють до лабораторного центру. Це обстеження є безкоштовним. Однак його можна зробити і за власним бажанням на платній основі. ПЛР та ІФА-тестування проводять не лише у приватних клініках, а і в лабораторному центрі.

- Якщо пацієнти контактні, і минуло 14 днів після самоізоляції, відповідно до наказу МОЗ, вони мають пройти обстеження, - каже Надія Боднар. – Звичайно, якщо люди мають змогу прийти на здачу тесту самостійно – або вони недалеко живуть, або вони мають власний транспорт – вони можуть самі прийти на здачу, куди направить сімейний лікар. Ті, хто мають виражені клінічні ознаки – слабкість, температуру кашель, до них уже приїжджають мобільні бригади.   

Чіткого графіку та норми у медиків немає. Як розповідає Надія Боднар, усе залежить від ситуації. Бувають дні, коли бригади Центрі первинної медико-санітарної допомоги робили по 15 – 20 мазків, а бували і дні, коли було понад 100 заборів матеріалів.  

Як працюють медики

На базі «Центру первинної медико-санітарної допомоги» є дві мобільні бригади, які здійснюють забір біоматеріалів. Журналіст «20 хвилин» поспілкувався з працівниками. Вони кажуть – останнім часом кількість виїздів збільшилась. 

- У нашому закладі функціонує дві мобільні бригади, - каже медичний директор з контролю якості за наданням первинної медичної допомоги «Центру первинної медико-санітарної допомоги» міста Тернопіль Світлана Олексишин. – Медики працюють у мобільних бригадах відповідно до затверджених керівником закладу графіків. Щодня ми маємо велику кількість обстежень. Не менше десяти виїздів щодня здійснює одна бригада.  

Мобільні бригади не прив'язані до конкретних вулиць чи районів міста. Вони обслуговують усю територіальну громаду. Медики здійснюють виїзди і в села, які належать до Тернопільської ОТГ.

- Ми робимо мазки з ротової та носової порожнини у пацієнтів, - каже старша медична сестра Олена Лукаш. – Маємо спеціальні пробірки з транспортним середовищем. Після забору матеріалу ми їх герметично закриваємо, підписуємо та зберігаємо у спеціальних холодильних сумках. Після того, як виконуємо забір матеріалу, відповідно до списків – доставляємо його до лабораторного центру.

Чи в безпеці лікарі та пацієнти?

Медики, які входять до мобільних груп, щодня мають спілкуватися та контактувати з людьми, які мають підозру на коронавірус. Частина з цих людей - здорова, однак у когось діагноз COVID-19 підтверджують.

Щоб захистити себе та пацієнтів, медики, які здійснюють забори матеріалів, мають захисні косюми.

- Ми повністю забезпечені засобами захисту, з цим проблем, на щастя, немає, - каже старша медична сестра Олена Лукаш. – Маємо захисні костюми, рукавички, медичні маски, захисні щитки. Захисний одяг міняємо кожного дня. Його після використання для дезінфекції замочуємо у дезрозчині. Рукавички міняємо після кожного забору матеріалу. З собою возимо спеціальний контейнер для використаних рукавичок. Їх також утилізуємо після використання.

Медики, які працюють у складі мобільних бригад, займаються лише цим. Вони не працюють зі іншими пацієнтами.

Також медики мають з собою антисептики для обробки після контакту з пацієнтами. Такі заходи необхідні не лише для того, щоб захистити лікарів, а і для того, аби унеможливити ризик зараження коронавірусною інфекцію пацієнта, який має симптоми ГРВІ, однак не хворіє на COVID-19.

«Медики працюють понаднормово»

У міському управлінні охорони здоров’я наголошують – медики працюють у надзвичайно важких умовах, як фізично, так і психологічно, адже щодня доводиться контактувати з хворими, тож є високі ризики зараження.

- Наразі у Тернополі працює 8 мобільних бригад, які проводять забір біоматеріалів, - пояснює заступниця начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. – Відділ охорони здоров’я також хотів відкрити ще додаткові мобільні бригади, однак для цього потрібен дозвіл, який може надати МОЗ. Його ми ще не отримали.

Також не варто панікувати, якщо сімейний лікар не назначає вам ПЛР-тест. Лікар може одразу назначити лікування. Варто розуміти, що якщо сімейні лікарі будуть призначати тести для всіх людей, які мають навіть лекі симптоми – ні медпрацівники, ні лабораторний центр просто не зможе опрацювати таку кількість матеріалу. До того ж, є чіткі рекомендації МОЗ, відповідно до яких і працюють лікарі.

- На жаль, є багато пацієнтів, які вимагають, щоб їм зробили ПЛР-дослідження, - каже пані Ольга. - Не варто забувати, що ГРВІ також нікуди не поділись. Звичайно, хворі бояться, але сімейний лікар спершу має поспілкуватися з пацієнтом, оцінити його стан. Лікар може дати певні назначення. Якщо така необхідність виникає – сімейний лікар повідомляє мобільну бригаду про необхідність забору матеріалу у пацієнта. Адже є певні критерії, коли назначають ПЛР-тест.

Якщо сімейний лікар не бачить необхідності в проведенні тестування – його можуть не робити. Не варто забувати, що у місті є чимало людей, які хотіли б пройти ПЛР-тест, однак зробити його всім охочим – неможливо. Як пояснює Ольга Ярмоленко, мобільні бригади працюють щоденно. Медики виїздять на виклики для забору біоматеріалу.   

- У Тернополі проводять велику кількість ПЛР-досліджень. Якщо норма для однієї мобільної бригади – 150 досліджень щомісяця, то наші бригади проводять по 600 досліджень. 

У міському відділі охорони здоров’я наголошують про необхідність дотримання карантинних норм, адже від цього залежить здоров’я та життя людей. Через легковажне ставлення людей до карантину ми маємо велике навантаження на лікувальні заклади. Лікарі ризикують своїм здоров’ям, вимушені працювати понаднормово, однак вони продовжують виконувати свою роботу.

Чи впорається лабораторний центр?

Окрім медиків, які здійснюють забір матеріалів, є ще і інший аспект – чи може обласний лабораторний центр опрацювати всі аналізи, які їм надходять. Однак там заспокоюють – ніякого завалу немає. Медики хоч і працюють щодня над проведенням аналізів, черг немає.

Як пояснює заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Паничев, навантаження на лабораторний центр дійсно збільшилось протягом останнього часу, однак ситуація не критична і результати аналізів подають вчасно.

- Дійсно, кількість надходжень до нас збільшилась, - каже пан Володимир. – Якщо ми на початку спостереження отримували в день близько 300 зразків на дослідження, то тепер щодня ми - понад 1000 з усієї області. Але в нас є все необхідне, щоб вчасно проводити дослідження. Але якщо, до прикладу, біоматеріал нам надходить у другій половині дня, його можуть дослідити вже наступного дня.

Як запевнили у лабораторному центрі, хоч ситуація напружена, однак свої обов’язки там виконують, і ніякого «завалу» немає. Не бракує і тест-систем для аналізів. 

Однак тернополян закликають не нехтувати карантинними нормами. Адже через легковажне ставлення людей ми знову опинилися в «червоній зоні», а головне – це небезпечно для здоров’я та життя людей.

лу для подальшого проведення ПЛР-тесту, - розповідає заступниця директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар. – Цю процедуру проводять тим пацієнтам, які мають підозру на захворювання, або які перебували в контакті з хворими. Якщо є клінічні прояви хвороби, сімейний лікар повідомляє про це мобільну бригаду. Або скеровує пацієнта до неї. Відповідно бригада робить забір матеріалу. Цю процедуру можуть робити не лише людині з підозрою або контактному, а і тим, хто має підтверджений діагноз. Причини бувають різні.

 

Всі зразки допраіляють до лабораторного центру. Це обстеження є безкоштовним. Однак його можна зробити і за власним бажанням на платній основі. ПЛР та ІФА тестування проводять не лише у приватних клінаках, а і в лабораторному центрі.

- Якщо пацієнти контактні і минуло 14 днів після самоізоляції відповідно до наказу МОЗ вони мають пройти обстеження, - каже Надія Боднар. – Звичайно, якщо люди мають змогу прийти на здачу тесту самостійно – або вони недалеко живуть, або вони мають власний транспорт – вони можуть самі прийти на здачу центру, куди наравить сімейний лікар. Ті, хто мають виражені клінічні ознаки – слабкість, температуру кашель, до ни приїжджають мобільні бригади.   

Чіткого графіку та норми у медиків немає. Як розповідає Надія Боднар, все залежить від ситуації. Бувають дні, коли бригади Центрі первинної медико-санітарної допомоги робили по 15 – 20 мазків, а бували і дні, коли було понад 100 заборів матеріалів.  

Як працюють медики

На базі «Центру первинної медико-санітарної допомоги» є дві мобільні бригади, які здійснюють забір біоматеріалів. Журналіст «20 хвилин» поспілкувався з працівниками. Як кажуть медики – останнім часом кількість виїздів збільшилась.

- В нашому закладі функціонує дві мобільні бригади, - каже медичний директор з контролю якості за наданням первинної медичної допомоги «Центру первинної медико-санітарної допомоги» міста Тернопіль Світлана Олексишин. – Медики працюють у мобільних бригадах відповідно до заверджених керівником закладу графіків. Щодня ми маємо велику кількість обстежень. Буває різна кількість, але не мене десяти виїздів щодня здійснює одна бригада.  

Мобільні бригади не прив'язані до конкретних вулиць чи районів міста. Вони обслуговують усю територіальну громаду. Медики здійснють виїзди в тому числі і в села, які належать до Тернопільської ОТГ.

- Миробимо мазки з ротової та носової порожнини у пацієнтів, - каже старша медична сестра Олена Лукаш. – Ми маємо спеціальні пробірки з транспортним середовищем. Після забору матеріалу ми їх герметично закриваємо, підписуємо та зберігаємо у спеціальних холодильних сумках. Після того як ми виконуємо забір матеріалу відповідно до списків – ми доставлямо його до лабораторного центру.

Чи в безпеці лікарі та пацієнти?

Медики, які входять до мобільних груп, щодня мають спілкуватися та контактувати з людьми, які мають підозру на коронавірус. Частина з цих людей виявляжться здорова, однак у частини діагноз COVID-19 підтверджують.

Щоб захистити себе та пацієнтів, медики, які здійснюють забори матеріалів, мають захисні косюми.

- Ми повністю забезечені засобами захисту, з цим проблем, на щастя, немає, - каже старша медична сестра Олена Лукаш. – Ми маємо захисні костюми, рукавички, медичні маски, захисні щитки. Захисний одяг ми міняємо кожного дня. Його після використання для дезінфекції ми замочуємо у дезрозчині. Рукавички ми міняємо після кожного забору матеріалу. З собою ми возимо спеціальний контейнер для використаних рукавичок. Їх також утилізовуємо після використання.

Медики, які працюють у складі мобільних бригад, займаються лише цим. Вони не працюють зі звичайними пацієнтами.

Також медики мають з собою антисептики, для обробки після контакту з пацієнтами. Такі заходи необхідні не лише для того, щоб захистити лікарів, а і для того, аби унеможливити ризик зараження коронавірусною інфекцію пацієнта, який має симптоми ГРВІ, однак не хворіє на COVID-19.

«Медики працюють понаднормово»

У міському управлінні охорони здоров’я наголошують – медики працюють в надзвичайно важких умовах, як фізично, так і психологічно, адже щодня доводиться контактувати з хворими і є високі ризики зараження.

- Наразі у Тернополі працює 8 мобільних бригад, які проводять забір біоматеріалів, - пояснює заступниця начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. – Відділ охорони здоров’я також хотів відкрити ще додаткові мобільні бригади, однак для цього потрібен дозвіл, який може надати МОЗ. Його ми ще не отримали.

Також не варто панікувати, якщо сімейний лікар не назначає вам ПЛР-тест. Лікар може одразу назначити лікування. Варто розуміти, що якщо сімейні лікарі будут призначати тести для всіх людей, які мають навіть лекі симптоми – ні медпрацівники, ні лабораторний центр росто не зможе опрацювати таку кількість матеріалу. До того ж, є чіткі рекомендації МОЗ, відповідно до яких і працюють лікарі.

- На жаль, є багато пацієнтів, які вимагають, щоб їм зробили ПЛР-дослідження, - каже пані Ольга. - Не варто забувати, що ГРВІ також нікуди не поділось. Звичайно, хворі бояться, але сімейний лікар спершу має поспілкуватися з пацієнтом, оцінити його стан. Лікар може дати певні назначення. Якщо така необхідність виникає – сімейний лікар повідомляє мобільну бригаду про необхідність забору матеріалу у пацієнта. Адже є певні критерії, коли назначають ПЛР-тест.

Якщо сімейний лікар не бачить необхідності в проведенні тестування – його можуть не робити. Не варто забувати, що у місті є чимало людей, які хотіли б пройти ПЛР-тест, однак зробити його всім охочим – неможливо. Як пояснює Ольга Ярмоленко, мобільні бригади працюють щоденно. Медики виїздять на виклики для забору біоматеріалу.   

- У Тернополі проводять велику кількість ПЛР-досліджень. Якщо норма для однієї мобільної бригади – 150 досліджень щомісяця, то наші бригади проводять по 600 досліджень. 

У міському відділі охорони здоров’я наголошують про необхідність дотримання карантинних норм, адже від цього залежить здоров’я та життя людей. Через легковажне ставлення людей до карантину ми маємо велике навантаження на лікувальні заклади. Лікарі ризикують своїм здоров’ям, вимушені працювати понаднормово, однак вони продовжують виконувати свою роботу.

Чи впорається лабораторний центр?

Окрім медиків, які здійснюють забір матеріалів, є ще і інший аспект – чи може обласний лабораторний центр опрацювати всі аналізи, які їм надходять. Однак там заспокоюють – ніякого завалу немає. Медики хоч і працюють щодня над проведенням аналізів, черг немає.

Як пояснює заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Паничев, навантаження на лабораторний центр дійсно збільшилось протягом останнього часу, однак ситуація не критична і результати аналізів подають вчасно.

- Дійсно, кількість надходжень до нас збільшилась, - каже пан Володимир. – Якщо ми на початку спостереження отримували в день близько 300 зразків на дослідження, то тепер щодня ми отримуємо понад 1000 зразків з усієї області. Але ми маємо все необхідне, щоб вчасно проводити дослідження. Але якщо, до прикладу, біоматеріал нам надходить у другій половині дня, його можуть дослідити вже наступного дня.

Як запевнили у лабораторному центрі, хоч ситуація напружена, однак свої обов’язки там виконують і ніякого «завалу» немає. Не бракує і тест-систем для аналізів. 

Однак тернополян закликають не нехтувати карантинними нормами. Адже через легковажне ставлення людей ми знову опинилися в «червоній зоні», а головне – це небезено для здоров’я та життя людей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (41)
  • игорь деркачёв

    это твари..могу обосновать.
  • Леонид Ляпич

    Конституційний суд визнав карантин  - НЕЗАКОННИМ !!! https://www.facebook.com/ConstitutionalCourtofUkraine/photos/a.594704817596906/1194572304276818/?type=3&eid=ARBkE5a0AOsz6H3Y2z6utX12BZx_9nI4UIiBiYBLf8Mkw_HCGe8aWeS7a-XKRHoraym5ty6rQvm6i8P4&__xts__%5B0%5D=68.ARBQvtaNGMGY9CeJiXKPebm16OBDHdSYNr8CKMv_Ka3JoYAz5oG2n9QLp3F2LpZ24HI2Fu2YzvO3LZTZfNxXDlzSbR05T8VrXADSTEjiNtSVmfzViHzkRCmCoTaSLPa-4xjv2IKlCDiQcUb-lw65yrT7qAvt8HZrpZUaiMqg7uYC5e0pVzj8qduYy806SRWMZMRV32jWp7XlOLppJH3M1mtw3eJk8G_3NhYjc3KLtM1mmHwcpHaPU0EaXyOVeqCEClQNt-jMLFv466-9xzzzO6KQLFKvr_1oHKglG0krvnRmSvpZidKdT4McNM-MQblmogghqc3Fmk8j4yTwaOFWyOkSLw&__tn__=EHH-R
    Конституція України .Стаття 5. Єдиним джерелом влади в Україні є НАРОД                     ( Різномовні ЛЮДИ, а не мова, не патріархат, не президент, не кабмін і т.д. Тим паче НЕ віруси мають владу над людьми !!!).

    Конституція України.Стаття 64. Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, ПЕРЕДБАЧЕНИХ Конституцією України. ( а не КМУ, ВРУ, Президентом, народними депутатами, міністрами, спецслужбовцем, поліцейським, дільничним, і т.д. і т.п.).
    В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. НЕ МОЖУТЬ БУТИ ОБМЕЖЕНІ права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

    Кожен працівник МВС чи Нацгвардії без довідки про те, чи він пройшов тест, і не є інфікованим! І Без дати коли він змінив останній раз маску чи рукавиці, являється потенційним переносником вірусів! Хто за це бере на себе відповідальність?

    Сейчас полицейские чуть ли не нападают на людей без маски, которая по словам медиков ни от чего не уберегает, при этом ни один сотрудник МВД или Нацгвардии, не имеют справок о том, что они прошли тест на короновирус, и НИКТО не знает, когда они меняли перчатки и маски ! А значит эти сотрудники являются потенциальными разносчиками вируса. КТО берёт на себя ответственность за такую ситуацию и положение ???

    Многоуважаемый доктор Комаровский ! После Ваших рассказов о том, что короновирус лечится обычными Колами, народ конечно же успокоился. Чего, чего, а таких «лекарств» в супермаркетах навалом. Но…такая незадача, сразу же Колы подорожали примерно на 2 гривны. Простая арифметика, даже если каждый купит по бутылке колы, то это 40 миллионов бутылок и соответственно 80 миллионов гривен сверху, на ровном месте. Многомиллионное, мировое сообщество Ваших поклонников, считает и убеждено, что производители Кол, супермаркеты и возможно лично Трамп, ОБЯЗАНЫ отблагодарить Вас, за такой рассказ. Более того, УБЕДИТЕЛЬНО просим Вас, рассказать и о том, что обычные лимонады , ситро и Буратино, НЕ МЕНЕЕ эффективны в лечении короновируса, потому что Ваши МНОГОТЫСЯЧНЫЕ утверждения о том, что обильное питьё БЕЗПЛАТНОЙ тёплой воды, ЭФФЕКТИВНО лечит от короновируса, до людей НИКАК не доходят. И не только же колам зарабатывать, пусть и Буратино заработает пять золотых….Мы же с Вами прекрасно понимаем, что с Госзаказами на лекарства, это ОЧЕНЬ сложно, а вот с Буратинами, гораздо легче….Я глубоко убеждён, что короновирус не лечится смехотерапией, но отвлечься от паники ОЧЕНЬ помогает !!!

    Давно пора ВСІМ зрозуміти, КАРАнтин, це не від слова КАРАти !!! Карантин це низка засобів ПРОФІЛАКТИЧНОГО характеру, на деякий час ! В даному конкретному випадку МЕДИЧНОГО, а не економічного характеру ! Тривалість карантину, повинні вирішувати ВИКЛЮЧНО МЕДИКИ, а не міністри ! Коли це вирішують міністри, замість медиків, оце і є КОРУПЦІЯ !

    Вам сподобався коментар ? Проголосуйте за нього любою сумою, від 1 грн. У мене відповіді на особисті питання – платні, 250 грн. Картка Приват-Банк 4149-4390-1729-5282 . Ви вважаєте що я хворий ? Тим паче - допоможіть на лікування !

    Конституція України. Стаття 28. Кожен має право на повагу до його гідності.
    Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.
    Стаття 29. Кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність.

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fkomarovskiy.net%2Fvideo%2Fcovid-19-instrukciya-po-samospaseniyu.html%3Ffbclid%3DIwAR2A1SSPtLlt-ImbCzYNlqnL1g2o5f6CtowUJi5fiZk99hnPRtDAVyZVpg4&h=AT3O3KiehlvfG4rFH5Xscly5IfIAYYuLA6WaMGfS8HfQC7ItfP3lYpNtS2oXtol97x5eMOyyNzlHMRYhdt-UJ0KHKcShWddGRTR5nOdPSpdH5ByHeODE8hRDvyGq104hnA2vt2HJbSkg4gb87bq_RTUir0ux_inix_lI4inaTJVP1dVlJfbl22757C5gLvdYcQ6C_evI6el5I7_dG8ZmmLVi4LI2ggIZ7oPMHFS2N6dOf4h72ZjZNrz03LcICBqXZzCy4t7SK-8QcjHakPyjyfw5b7zoGUXrJ49eZ63x1eT9PfWwpzD5uMIQPIMaNQYUU2DisaB2mUXPMfssJe3dSACIcNMKlTjLm__SFjGIeGJdjte6mCCurbLcOsIBfOFoJaG-k-nleAgB5k_GL313ojGzF4hZSf1IluUQmznoYt9uvqg7R3Jq-cBo98br2qColZvxfg_TazqX8OzRw7zXm3E57_jcW9duPCTurwxzrKSQBnSyVSKVfderFQ3Va-EDAUrefbus9Tyn2-7gFlldOBi_cEXAoFhw1hNKx-GEFPd_JB_FXPpx4Lyegh2uA-INvAK5qp2NUE0hx6yNGFn99CRmwlYfbOZwXcNOyTSIjap41KqWnpSVj4YuYg

    Припиніть інформаційну пандемію !!! Куди поділися Грип, ГРВІ, та Інші хвороби ??? Не дуріть самих себе і інших людей !!!

  • Квіта Крижанівська

    Дякувати треба таким відданим своїй справі медикам Тернополя. В Івано-Франківську  сімейний лікар при підтвердженому (+) навіть не цікавиться  станом твого здоров'я (хворію 14 днів) не запитала з ким я проживаю(не кажучи вже про перевірку сім'ї) всі робили тести за власні кошти, але навіть при моєму проханні, як хворої, зробити безкоштовний тест через 14днів, сімейна відповіла що черга через 3 тижні  або знову за власний кошт. Але в мене не підозра  я є хвора з (+).Порадьте як цю несправедливість подолати в межах Івано-Франківська

    Людмила Грицюк reply Квіта Крижанівська

    Квіта Крижанівська Телефонуйте на гарячу лінію МОЗ
  • Танічка Дунайчик

    Як все гарно розписано...
    Знаю не послухах з власного досвіду..ніхто не приїжджає...
    Люди за направленням з симтомами їде у лабораторію, і не питають чи своїм транспортом чи маршруткою...
    Не розказуйте казок

    Оля Білинська reply Танічка Дунайчик

    Танічка Дунайчик , 100%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up