Останні кілька днів температура в Тернополі сягає майже 27 градусів по Цельсію. Синоптики прогнозують, що така погода триматиметься і на вихідних. Через це багато тернополян, які гуляють містом, купують морозиво.
Є багато місць, де його продають на вагу. Це кав’ярні та кіоски на вулицях та парках. Ще не всі з них працюють. Ціни на морозиво відрізняються.
Зазвичай у МАФах продають вагове морозиво. Є види з різними смаками. Звичайний пломбір не користується великою популярністю. Як розповідають продавці, люди обирають щось більш незвичайне, чого не знайдеш в магазинах.
- Добре купують полуничне, бананове, з йогуртом, - розповідає продавчиня одного з кіосків в парку ім. Тараса Шевченка. – Старші люблять щось просте, а от діти хочуть зі смаком жуйки, снікерсу, нутелли. Добре купують морозиво з маршмеллоу.
Як пояснюють продавці, одна кулька має вагу 50 – 60 грамів. Це залежить від самого виду морозива.
У центрі міста на Театральному майдані в одному з кіосків кулька морозива коштує 18 гривень. Є і дешевше – за 13 гривень за кульку. Вафельний ріжок коштує 3 гривні. Якщо ви хочете придбати одразу дві чи три кульки – можна обрати різні види морозива.
Яке морозиво вам подобається найбільше?
У парку ім. Тараса Шевченка ще не всі МАФи з морозивом працюють. Ціни там такі ж, як і на Театральному майдані – від 13 до 18 гривень за кульку. Ріжок коштує 3 гривні однак в деяких кіосках він безкоштовний, навіть якщо ви купуєте одну кульку. Такі ж ціни і в гідропарку "Топільче".
Окрім кульок, придбати можна і морозиво з фризеру. Воно більш м’яке та ніжне. За консистенцією нагадує крем. Порція вагою близько 70 грамів коштує 17 – 20 гривень. Якщо ж ви хочете додати сироп – за нього треба доплатити 6 гривень.
Таке морозиво можна купити або у вафельному ріжку, який зазвичай входить у вартість морозива, або в пластиковому стаканчику.
Крім того, біля магазинів та кіосків можна придбати і звичайне фасоване морозиво. Ціни на нього вищі, аніж у супермаркетах.
Як кажуть продавці, морозиво на вагу привозять раз на кілька днів, тому воно завжди свіже. Однак варто бути обачним при покупці, особливо, якщо ви купуєте його дітям. Хоча, здавалось би, морозиво зберігається при мінусовій температурі, ним також можна отруїтися, адже це молочний продукт. Колишня виконувачка обов’язів міністра охорони здоров’я Уляна Супрун каже, що обирати морозиво варто не лише за смаком, а й за описом його складу та маркуванням.
- Погана сировина, неправильне приготування чи неправильне зберігання морозива може привести до гострих кишкових інфекцій, - пояснює Уляна Супрун.
Для морозива є три стандарти якості, які вказують на упаковці.
Напис ДСТУ 4733 вказує на те, що морозиво виготовлено зі справжнього молока. Таке морозиво найбільш натуральне. Воно густе та має жовтуватий колір.
Напис ДСТУ 4735 вказує на те, що в морозиво додають пальмову та кокосову олію. Його смак менш насичений. Воно швидко тане та погано впливає на печінку, якщо таким зловживати.
Напис ДСТУ 4734 вказує на те, що це плодово-ягідне морозиво, сорбет та заморожений лід.
Якщо ви купуєте морозиво на вагу, можете попросити у продавців подивитися на склад морозива, його маркування та термін зберігання.
Як радить Уляна Супрун, також варто звертати увагу на склад морозива та на його зовнішній вигляд, якщо мова йде про фасований продукт. Якщо морозиво неправильної форми – це означає що воно розтало, тобто були порушені умови зберігання. Його краще не їсти. Іній на морозиві – також поганий знак. Консистенція має бути без грудочок та льоду.
Як радить лікарка, не варто відмовлятися від холодного морозива, навіть якщо у вас болить горло.
- Насправді, холодне морозиво та заморожені фруктові соки працюють як анестетик, що допомагає заспокоїти запалення та дати тимчасове полегшення болю, - пояснює Уляна Супрун. - Це в жодному разі не може бути лікуванням, проте хороший метод тимчасового знеболення. Холодне стимулює зменшення набряку, тому консервує запальні процеси в горлі. Окрім того, коли є набряк в горлі, дуже важко їсти звичайні продукти. Невелика порція морозива допомагає зменшити біль та полегшує процес ковтання їжі. Проте важливо обирати натуральне морозиво з мінімальною кількістю добавок, оскільки шматочки шоколаду, горішків, родзинок чи інших цукрових інгредієнтів можуть викликати подразнення. Або ж обирайте звичайний фруктовий сік без будь-яких добавок.
Також пам’ятайте, що морозиво варто ковтати маленькими шматочками та повільно.
А ви часто купуєте морозиво? Яке любите найбільше? Пишіть у коментарях!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер