Партнер рубрики Події

Через термінали IBOX тепер не можна поповнити банківську картку. Які альтернативи є в Тернополі?

Через термінали IBOX тепер не можна поповнити банківську картку. Які альтернативи є в Тернополі?
  • Національний банк України 7 березня відкликав ліцензію IBOX Bank та ухвалив рішення його ліквідувати. Це означає, що термінали банку на невизначений період не працюватимуть, а власники карток «Монобанк» стикнулись із суттєвою проблемою – тепер доведеться шукати інші способи здійснювати фінансові платежі.
  • Чимало хто не знає, де це зробити. Ми дізнались, у яких місцях окрім «айбоксів» тернополяни можуть поповнити банківську карту? Чи зніматиме з вас комісію за платіж? Про все читайте у матеріалі. 

Упродовж 7 березня багатьом тернополян, які користуються Monobank, у додаток надійшло наступне повідомлення: «У зв’язку з відкликанням ліцензії на АТ АЙБОКС БАНК компанія ТОВ МЕТАПЕЙ (оператор мережі терміналів ІBOX) тимчасово не приймає поповнення на наші картки. Компанії ТОВ МЕТАПЕЙ потрібен час для укладання нової угоди з іншим банком-партнером (замість АТ АЙБОКС БАНК) для приймання платежів. Будь-ласка, використовуйте інші канали поповнення карток готівкою».

Ось таке повідомлення прийшло у додаток "Монобанк"

Тобто, люди відтепер мають шукати альтернативи, де скинути гроші на картку. Жителі міста розгублені, адже для декого користування терміналами ІBOX давно стало звичкою. Наприклад, тернополянка Вікторія пише в соцмережі Інстаграм таке: «Випадково почула новину про те, що термінали не працюватимуть, коли їхала в таксі. По радіо розповіли, які варіанти пропонують на заміну, але якщо чесно, чую про них вперше. Поповнити карту віднині складніше».

Інший клієнт «Монобанку» Вадим каже, що постійно використовував ІBOX, аби закинути гроші на картку. «Я ходив до будь-якого терміналу, бо всюди не знімало комісію. Це було зручно і швидко. А тепер, мабуть, відвідуватиму «Укргазбанк», це одна з альтернатив. Знаю, де знаходяться відділення. Або зачекаю, коли термінали ІBOX відновлять роботу», – ділиться хлопець.

Відео дня

Ми хотіли дізнатись, скільки всього у Тернополі є терміналів, які від учора припинили працювати. Таку інформацію мали би розмістити на офіційному сайті акціонерного товариства «АЙБОКС БАНК» у розділі «Термінали». Однак, інтерактивна карта за лінком неактивна, і даних про кількість місць, де раніше можна було поповнити банківську картку, немає.

Що сталось з ІBOX

Правління Національного банку України 7 березня 2023 року ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ «АЙБОКС БАНК» та його ліквідацію, повідомляють у пресслужбі НБУ. Там додають, що частка фінансової установи становила всього  0,1% від активів платоспроможних банків, тому виведення її з ринку не вплине на стабільність банківського сектору нашої держави.

Таке рішення НБУ ухвалили згідно зі статтею 77 Закону України «Про банки і банківську діяльність». На сайті Нацбанку свій вчинок пояснюють тим, що «АЙБОКС БАНК»: «систематично порушували вимоги законодавства у сфері запобігання та протидії відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, що полягає у неналежному виконанні банком своїх обов’язків».

Крім того, упродовж останніх двох років, як повідомляє пресслужба НБУ, за вчинені банком порушення на нього вже накладали штрафи, зупиняли здійснення окремих видів операцій (двічі), давали письмові застереження (двічі), та навіть відстороняли посадових осіб від посад. Всі факти публікували на сторінках інтернет-представництва.

Врешті Банк закрили. Від цього рішення потерпають багато українців. Адже до ліквідації установи, клієнти Monobank користувались терміналами IBOX для швидкого та безкомісійного поповнення своїх карток. Тепер платежі неможливі, пише співзасновник Monobank Олег Гороховський.

Невдовзі (але чіткого терміну немає – прим.) термінали обіцяють підключити вже до іншого банку. А Monobank оперативно розіслали клієнтам попередження та попросили поповнювати картки іншими способами. Олег Гороховський прокоментував це у своєму телеграм-каналі: «Мережа терміналів поповнення IBOX приймала 12-15 млрд. гривень на місяць поповнення наших карт. Як ви думаєте, скільки у нас пішло часу на план Б? Ні, не так – скільки б пішло часу на аналогічний план Б у Європі? Думаю, 3-6 місяців. Ми зробили за півдня. Ласкаво просимо в Україну!».

Як тепер поповнювати карту

Так, припинення роботи «айбоксів» принесло незручності. Проте, у Тернополі є багато альтернатив, де можна закинути готівку на свою платіжну картку. У повідомленні від Monobank вказано, що це реально здійснити у термінальних мережах EasyPay та City24, а також у касах банків-партнерів – «Універсал Банк», «А-Банк», «Укргазбанк». Всюди не повинно знімати комісію при платежі!

EasyPay

Цей оператор платіжних та фінансових сервісів розмістив у Тернополі 199 терміналів. Найбільше їх у центрі міста, на мікрорайоні «Сонячний» та «Аляска». Також багато терміналів є на «Дружбі» й «Оболоні». Найближчу до вас локацію шукайте на карті за лінком: https://terminals.easypay.ua/map.

Деякі термінали працюють цілодобово увесь тиждень, як ось той, що стоїть на вулиці Максима Кривоноса, 2-Б. Однак, враховуйте обмеження комендантської години! Іншими терміналами можна скористуватись з 6:00 до 23:00. Це, приміром, ті, що розміщені на вулиці Лучаківського, 3в, на вулиці Гетьмана Мазепи, 1. Актуальний графік роботи кожного терміналу дізнавайтесь за картою.

City24

У Тернополі й на околицях стоять загалом 97 терміналів.

Яка їх кількість розміщена по мікрорайонах міста – дивіться на карті. Найбільше терміналів є у центрі та поблизу центрального автовокзалу. Від двох до семи терміналів розкидані по інших житлових масивах. На сайті https://city24.ua/ua/map можна відслідкувати, куди вам піти найзручніше. До кожної з локацій прописаний точний опис.

Здебільшого термінали працюють цілодобово, але деякими не можна скористатись на вихідні.

Можна звернутись й у банк

Не всі вміють та знають, як користуватись терміналами, особливо старші люди. Інколи виникає необхідність поповнити картку у касі відділення, заручившись допомогою банківських працівників.

«Універсал Банк»

Відділень цієї мережі у нашому місті взагалі немає! Про це свідчать результати пошуку на офіційному сайті банку. Відділення наявні лише у Києві, Львові та Дніпрі. Відсутні й зони самообслуговування.

«А-Банк»

У Тернополі є два відділення цієї мережі та окремий термінал. Установи підключені до мережі POWER BANKING, тобто на випадок віялових чи аварійних вимкнень світла, все обладнання там працюватиме і банк повноцінно обслуговуватиме клієнтів. Де поповнити картку – розповідаємо:

  • Відділення на вулиці Руській, буд. 17, корпус Б (працює з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 18:00 (перерва: 13:00 - 14:00; у суботу та неділю – вихідні; надають послуги маломобільним людям);
  • Відділення на проспекті Злуки, буд. 9 (працює з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 17:00 (без перерви); у суботу та неділю – вихідні);
  • Термінал на вулиці Руській, буд. 28-30 (працює з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 18:00 (перерва: 13:00 - 14:00; у суботу та неділю – вихідні).

«Укргазбанк»

Вирішити свої фінансові питання користувачі «Монобанку» можуть у чотирьох відділеннях:

  • відділення №71/19 (вулиця Івана Франка, 23; працює з 09:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю, з 09:00 до 16:45 на вихідних; перерва у касі – з 13:00 до 13:45);
  • відділення №84/19 (вулиця Бродівська, 44 (риббаза); працює з 09:00 до 17:00 з понеділка по п’ятницю, з 09:00 до 13:00 на вихідних; без перерви);
  • відділення №399/19 (вулиця Замкова, 9, приміщення 14; працює з 09:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю, з 09:00 до 16:45 на вихідних; перерва у касі – з 13:00 до 13:45);
  • відділення №421/19 (вулиця 15 квітня, 9; працює з 09:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю, з 09:00 до 16:45 на вихідних; перерва у касі – з 13:00 до 13:45).

А Ви раніше поповнювали банківську картку через IBOX? Чи припинення їхньої роботи принесло вам незручності? Поділіться у коментарях, де зараз здійснюєте грошові платежі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Петро Беріт

    Цікаво це лиш в Тернополі настільки не компетентні журналісти чи то загальна біда?
    До чого тут монобанк? Скасували ліцензію банку IBOX, тому жодну картку ви через айбокси не поповните, так само як комуналку не оплатите і т.д.
  • Людмила Огородник

    всі хочуть поповнювати без комісії. і реально будь-хто міг поповнити твою картку, оплата за товар, послуги так йшла в обхід податкової. в приваті потрібна авторизацію по номері чи своєю карткою, в айбоксах такого не було. зручно, але й поле для махінацій

    Сергій Лотоцький reply Людмила Огородник

    Людмила Огородник Ти щось написала а сама і не поняв мабуть???? Що....

    Ігор Ігор reply Людмила Огородник

    Людмила Огородник і що ти хотіла цим сказати???
  • Читач75

    Журналюги, а треба було згадувати в статті незаконну комендантську годину?
  • Вікторія Будняк

    Сіty24 не працюють також.В А-Банку не 2 а 6 відділень в місті.Перед написанням статті можна перевіряти інформацію.

keyboard_arrow_up