Черги на дільницях, тиск на виборця і є агітація: як минули перші години виборів на Тернопільщині

Черги на дільницях, тиск на виборця і є агітація: як минули перші години виборів на Тернопільщині
Фото Тернопільський пресклуб

Про початок виборів на Тернопільщині, а також перші порушення на виборах розповіли правоохоронці, спостерігачі ГМ ОПОРА, ТОО Комітету виборців України, коаліції “За чесні та прозорі вибори”, Центру суспільних досліджень «ПОЛІС».

25 жовтня, на території області відбуваються місцеві вибори, розпочали свою роботу 1183 дільниці. Станом на 8 ранку з незначним запізненням відкрилися 5 дільниць в Тернополі (3) та в Гусятинському районі(2), у  зв’язку з неправильним підрахунком  бюлетенів для голосування та відсутністю одного з членів виборчої комісії. Станом на 08:30 вказані дільниці вже розпочали свою діяльність. Публічну безпеку та порядок на виборчих дільницях забезпечують поліцейські зі всієї області, повідомляє відділ комунікації поліції Тернпільської області.

"Критичних повідомлень не надходило"

169 повідомлень про порушення виборчого законодавства надійшло на лінію "102" станом на сьому ранку 25 жовтня. Про це на зустрічі з журналістами повідомив начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол. 

Відео дня

- З них внаслідок розгляду цих повідомлень порушено 11 кримінальних проваджень, 8 повідомлень приєднано до кримінальних проваджень, 63 повідомлення списано до справи. За належністю направлено 22 повідомлення, рішення не прийнято у восьми.

Фіксували правоохоронці порушення виборчого законодавства і у "день тиші" в результаті яких порушено одне кримінальне провадження, складено три адмінпротоколи. 15 повідомлень вирішуються.

25 жовтня відкрилися 59 ТВК. Усі вони перебувають під наглядом поліції. 1238 правоохоронців стежать за правопорядком на 1183 ДВК. 

Станом на 8.00-8.30 в Тернополі поліцейські зафіксували три факти запізнення відкриття дільниць, це дільниці №№133, 165, 115, які були відкриті 8.22, 8.10, 8.13 відповідно, там були технічні питання. І в Гусятинському районі дільниці №№ 269 і 261 відкрилися відповідно о 8.25 і 8.17. 

До 8:30 усі дільниці розпочали свою роботу. Проте у Тернополі близько 11 години зникло світло у Центрі міста на дев'яти дільницях. На момент усунення проблеми голосування не відбувалося.

Ще одна проблема з волевиявленням виникла, каже Олександр Богомол, у Шумському районі.

Там під час друку бюлетенів була допущена помилка - на двох дільницях у селах Онишківці та Залізці переплутали кандидатів на голову до ОТГ. З ситуацію намагається розібратися керівник місцевої ТВК.

До 10-ї години 25 жовтня в поліції вже було до 30 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства, в тому числі зовнішня агітація, неправомірні дії членів виборчих комісій, звернення громадян щодо опитування, яке відбувається поза межами дільниць.

Критичних повідомлень не надходило. На всі повідомлення реагують працівники поліції. На базі Головного управління Нацполіції в області діє ситуаційний центр, який буде працювати до здачі бюлетенів на ТВК.

Зафіксували тиск на виборця

За даними спостерігачів «ОПОРИ» у Тернополі спостерігаються великі черги на дільницях і не всі дільниці відкрилися вчасно.

- Не всі дільниці відкрилися вчасно, - каже громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ГО Опора Ольга Мазаєва. - Причина порушення - технічні питання з документацією. Окрім цього, зафіксували спостерігачі черги на дільницях, зареєстрували факт неправомірного тиску на виборця кореспондентами одного з місцевих видань, чимало питань виникає у спостерігачів щодо питань дотримання карантинних норм. 

На кількох виборчих дільницях не коректно показують температуру градусники і хвилюються члени дільниць, щоб не виникало проблем у виборців. В той ж час дотримуються карантинних умов всі ДВК, де є спостерігачі ОПОРИ - члени виборчих дільниць в масках, рукавичках і проводиться вологе прибирання регулярно. 

Щодо порушень, то були ситуації, коли здійснювався неправомірний тиск на виборців, повідомила Ольга Мазаєва.

- В с. Петликівці в кабінку зайшли двоє людей. Це не сподобалося журналістам одного зі ЗМІ. А це зайшла жінка, в якої були проблеми з зором, і чоловік, який її супроводжував з дозволу членів комісії. Журналісти сказали, що жінка повинна залишатися вдома, оскільки вона недієздтна. І це було сказано при цій жінці. Хотілося б нагадати, що є стаття КуПАП про перешкоджання здійснення виборчих прав. Штраф за це від 1700 грн. Хотілося б наголосити, що особи, які мають проблеми зі здоров’ям, мають право з відома члена виборчої комісії попросити допомоги. Зрештою та жінка проголосувала, але це була і велика образа для людини, і абсолютно протиправно з боку журналістів.

Агітував перед дільницею

Про незаконну агітацію перед виборчою дільницею у Тернополі повідомив директор Центру суспільних досліджень «ПОЛІС» Ігор Процик.

- Нам скинули відео, яке ми оприлюднимо, що в Тернополі на дільниці №611121 в 5-й школі чоловік прийшов на вибори в куртці, де була згадка політичної партії. Це на нашу думку є ознакою порушення. Він був перед входом на дільницю. Голова комісії попросила його зняти куртку, але скільки часу він був перед дільницею і чи мав він голосувати саме на цій дільниці - невідомо. Ми сподіваємося на реагування поліції, встановлення особи і правову кваліфікацію цього порушення, - зазначив Ігор Процик.

На факти агітації звернув увагу і координатор коаліції «За чесні та прозорі вибори» Олександр Домбровський.

«Так, наприклад, у день тиші в с. Плотича Тернопільського району виявлено два білборди. Дуже багато виборчої агітації розкидано по під’їздах в багатоквартирних будинках – про утилізацію їх мали би подумати комунальні служби. У соціальних мережах вчора розгорнулася справжня війна фейків… Хоча загалом значних порушень немає. Від нашої організації за перебігом виборів спостерігає 30 спостерігачів, працює кілька  мобільних груп».

Є спроби перешкоджання роботі журналістів

- Вже на певних дільницях було спілкування голів комісій чи їх заступників з журналістами, що вони не матимуть право перебувати під час підрахунку голосів, але це є перешкоджання в роботі журналістів. Журналісти мають право у кількості не більше 2-х осіб від одного ЗМІ бути під час роботи виборчої комісії. Я чув принаймні про три таких випадки, - зазначив керівник правових проектів ТОО КВУ Володимир Курило.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up