Партнер рубрики Події

Черги за свяченою водою: як проходили служби у храмах Тернополя на Водохреще (РЕПОРТАЖ)

Черги за свяченою водою: як проходили служби у храмах Тернополя на Водохреще (РЕПОРТАЖ)

Від ранку 19 січня у місцевих храмах тривають служби. Тернополяни йдуть до церкви, щоб набрати освяченої води. Шукайте себе та знайомих на фото!

У багатьох храмах служба розпочалась о 8:00. Чимало людей попри те, що сьогодні будній день, знайшли час, аби прийти до церкви.

Церква Різдва Христового

Після служби біля входу до церкви відбулось освячення води. Зібрались чимало тернополян. Багато прийшли з дітьми.

Відео дня

Собор Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці

Біля храму сотні людей. Черги за святою водою вишикувались з двох сторін. Дехто набирав воду у невеликі банки, а хтось – у шестилітрові пляшки. Багато людей спершу заходили у церкву, а після цього – займали чергу.

Церква Воздвиження Чесного Хреста

У найстарішій церкві міста було небагато людей – кілька десятків. Тривала служба. Воду можна набрати біля входу на територію церкви. Там залишили черпаки та лійки, аби було зручніше набирати воду у пляшки. Дехто підходив під час служби за освяченою водою. Спершу – молились, а потім набирали освячену воду у пляшки та банки.

Храм Успення Пресвятої Богородиці

Під час служби церква була заповнена вірянами. Набрати освяченої води можна у дворику біля святині. Там встановили дві ємкості. Під час служби черг не було. Багато людей приходили та спершу запитували – чи вже освячували воду та чи можна її набрати.

Храм перенесення мощей святого Миколая

Під час служби багато людей стояли на вулиці, оскільки всередині церкви не було місця. Біля храму поставили три великі бідони з водою.

Важлива молитва, а не просто вода

Під час служіння у місцевих храмах священники нагадували вірянам – на Водохреще головне – це молитва та покаяння, а не вода. На це свято варто йти до церкви з молитвою.

У Православній церкві України напередодні свята розповіли, чому освячену воду називають святою. Освячена вода використовується під час Таїнства хрещення людини, при освяченні храмів та всіх богослужбових предметів, а також при освяченні будинків та ін. Святою водою окроплюють вірних, її вживають для уздоровлення, шанують як святиню. Чому саме через цю речовину ми отримуємо животворчу і зміцнюючу силу?

Глибокий символічний зміст освяченої води можна пояснити, виходячи із того значення, яке вона відіграє в житті Божого творіння: вода є матеріальною основою життя, без неї неможливе життя ані рослин, ані тварин, ані самої людини. Ще одна її важлива фізична властивість: вона очищує. В таких міркуваннях бачимо і богословський зміст символу: водою руйнується стара людина, дарується очищення і підтримується життя нової людини у Хрещенні.

Святою водою називають звичайну за походженням воду (колодязну, джерельну, озерну, річкову, водопровідну, очищену, питну), яка через звершення спеціальних молитов (Чину освячення), завдяки благословінню Божому і благодаттю Святого Духа освячується. За вірою людини Господь, зокрема і через освячену воду, творить чудеса – зцілює і очищує, насамперед від духовної скверни, пристрастей, зла. Свята вода – та, що несе Світло Божої благодаті.

Водосвяття є мале і велике. З нагоди святкових днів та за потребою вірян Церква звершує молитви на освячення води за малим Чином. А виключно напередодні та у саме свято Богоявлення – звершується Чин великого освячення води. Ця вода зветься агіасмою (від грец. ἁγίασμα – «святиня»).

Чин великого освячення води ми звершуємо на спогад про подію Хрещення Господнього, коли Спаситель зійшов у води Йордану як людина, тілесно, щоби взяти на Себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитися, спастися. Освячуючи воду, ми просимо у Господа подати через неї благословіння й оновлення для нас самих, для навколишнього світу.

Тому ми з благоговінням приймаємо окроплення освяченою водою від священнослужителів, споживаємо цю воду на благословення собі, окроплюємо нею наше житло. Адже ми отримуємо це благословення й очищення не від води як фізичної речовини, не від якоїсь безособової «енергетики» – але просимо й отримуємо благословення від Бога. А вода знаменує зовнішньо, видимо те, що звершується внутрішньо, духовно – але аж ніяк не навпаки!

Тому, святкуючи Богоявлення, важливо прийти на богослужіння, помолитися, взяти участь у Таїнстві Євхаристії, а не лише прийти «за святою водою». І допомагатиме освячена вода у зціленні духовних та тілесних хвороб, допоки у наших серцях житиме непохитна віра в Триєдиного Бога – Отця, і Сина, і Святого Духа.

В Українській греко–католицькій церкві блаженніший Святослав звернув увагу на символізм води, адже в навечір’я Богоявлення у храмах здійснюється Йорданське водосвяття. Вода стає символом не лише очищення, а й освячення та відродження людини і світу.

– Наше занурення у хрещальні води в день прийняття Таїнства Хрещення — це занурення у смерть і воскресіння Христа, — сказав архиєрей.

Освячення води – це символ нового творення світу, зауважив він. Син Божий низходить у воду і виходить з неї як новий Адам. І через те оновлення, поновлене торкання Творцем свого творіння, усе перетворюється. Предстоятель порівняв момент низходження Христа в Йордан і восходження з нього з великим вибухом, який переживає все створіння, – вибухом просвічення та освячення.

– Ми бачимо Духа Божого, який ширяє над водами, і просимо Його: Духу Святий, прийди! Як колись голуб був благовісником закінчення потопу, смерті та знищення первісного світу і людства, будь Ти нашим благовісником миру! – попросив архиєрей.

А ви йшли до церкви на Водохреще? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Надія Сеник

    Але совки... тепер усі мають можливість зробити фото..і з гарного ракурсу... доки будете носити в головах совок і поширювати цю маячню?
  • Про все

    Але совки... тепер усі мають можливість зробити фото..і з гарного ракурсу... доки будете носити в головах совок і поширювати цю маячню?
  • Юлія Муравицька

    Нічого собі тільки народу в церквах. Тернополя скільки було і всі за водою черга..з Водохрещам усіх вітаю
  • Alexander Nikolaienko

    Ігор Котвіцький reply Alexander Nikolaienko

    Oleksandr Nikolaienko і все.....?

keyboard_arrow_up