«Червона зона» карантину у Тернополі: що кажуть медики та коли дозволять послаблення (ГРАФІК)

«Червона зона» карантину у Тернополі: що кажуть медики та коли дозволять послаблення  (ГРАФІК)
  • У Тернополі тепер «червона зона» карантину. Таке рішення прийняв Уряд. Відповідно до цього рішення, громадський транспорт, заклади освіти, громадського харчування, тощо припиняють роботу. Однак наразі місто продовжує жити без змін.
  • Як змінювалась динаміка захворюваності у місті та області та що про це думають медики – читайте у матеріалі.

Новина про те, що Тернопіль тепер у «червоній зоні» карантину сколихнула багатьох людей,  адже це не лише нові труднощі, а і новий серйозний удар по місцевій економіці, яка і так потерпає від карантину.  

Що таке «червона зона»

Відповідно до рішення Уряду – всі населені пункти, відповідно до показників захворюваності, розділили на чотири зони – зелена, жовта, помаранчеву та червону. Якщо в зеленій зоні продовжують діяти такі правила, як дотримання соціальної дистанції, масковий режим, перевезення в транспорті лише на сидячих місцях, то у червоній зоні наступає жорсткий карантин:

  • Заборона руху громадського транспорту;
  • Заборона відвідування закладів освіти;
  • Діяльність ТРЦ;
  • Робота закладів громадського харчування;
  • Діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази, тощо, окрім готелів)
  • Планові госпіталізації;
  • Спортзали, фітнес-центри, заклади культури;
  • Прийом нових змін у дитячі табори;
  • Відвідування установ соцзахисту, де перебувають люди похилого віку.

Чому Тернопіль у «червоній зоні»?

Як пояснюють в обласному лабораторному центрі, існують критерії, за якими і визначають, до якої зони належатиме та чи інша територія.

Відео дня

- Лабораторний центр проводить моніторинг епідеміологічних показників в нашому регіоні, пояснює виконуюча обов’язків директора Тернопільського обласного лабораторного центру Юлія Кравчук. - Всі ці дані ми централізовано передаємо до Центру громадського здоров’я. Кабінет Міністрів навів критерії, за якими оцінюють стан поширення коронавірусу в регіоні. Це завантаженість ліжок, який повинен становити не більше 50%, охоплення лабораторних досліджень методом ПЛР та ІФА населення, коефіцієнт виявлення та динаміка росту поширення інфекції. Регіон, який відноситься до зони зі значним  поширенням коронавірусної інфекції, це той регіон, де хоча б один показник перевищує норму. Наш регіон не відповідає за нормам за двома показниками – коефіцієнт виявлення інфекційних випадків та динаміка росту. Відповідно Тернопіль віднесли до регіону зі значним поширенням коронавірусної інфекції.

Якщо у регіоні є перевищення по одному або кільком показникам – його вже визначають як жовту, помаранчеву чи червону зону. Однак як саме визначають «колір» - на місцях не знають.

- Як саме працює розрахунок МОЗ та Економічної школи, які спільно розробляли математичну модель, нам повноцінно доведено не було, - пояснює Юлія Кравчук. - Судячи з постанови, враховувались два критерії, які не відповідають нормам. Однак також ми раніше рахували і інцидентність захворюваності. Але ми не знаємо точно, як проводились обрахунки.

Ситуація ж в місті та області є нестійкою – кажуть у лабораторному центрі. За даними лабораторного центру ми склали графіку – як саме збільшувалось кількість хворих на коронавірус в області за останній місяць. Як можна побачити, чіткої динаміки до зростання чи спаду хвороби немає:

У Тернополі кількість хворих збільшувалась. Останніми днями у Тернополі з’являється 10 – 15 хворих щодня. Станом на 4 серпня, у місті з початку карантину було підтверджено 840 випадків захворювання. 239 людей вже одужали. За цей час у місті померли двоє людей від коронавіруса.

Після того, як Тернопіль потрапив до «червоної зони», у області почалось зменшення кількості нових підтверджених випадків захворювання. Якщо 1 серпня за добу було 59 нових випадків, то 4 серпня – всього 8.

Кількість одужавших у місті поволі зростає. У другій половині липня число одужавших почало збільшуватися. 

На початку липня кількість нових випадків була менша. Щодня в середньому реєстрували близько 25 нових випадків захворювання в області. Однак у другій половині липня ця цифра значно зросла – в середньому 43 випадки за добу. Як кажуть медики – ситуація циклічна. У місті та області постійно фіксують то спад, то підвищення захворюваності, однак ситуація лишається під контролем.  

Статус «червоної зони» можуть переглянути

Медики зазначають, що ситуація не є стійка, однак вона контрольована. Чому саме Тернопіль внесли до «червоної зони» - до кінця не зрозуміло. Медики припускають – все через збіг обставин та аналіз ситуації за останніх кілька днів, а не аналітика ситуації в цілому.

- Ситуація не стійка, тому що постійно йде спад та підйом захворюваності, прослідковується певна циклічність, каже Юлія Кравчук. - Коли засідала центральна комісія, вони брали останні 5 – 7 днів, коли на наш регіон припало високий рівень захворюваності. Починаючи з суботи, 1 серпня, захворюваність падає. Вже 2 серпня за показниками ми відповідали за всіма критеріями і жодного не перевищували. Тобто є тенденція спаду. Протягом 5 днів ми будемо ретельно аналізувати ситуацію  і якщо позитивна тенденція продовжиться – ми матимемо підгрунтя звертатись до центральної комісії, щоб вони переглянули рішення та зняли з Тернополя статус «червоної зони».

Однак тернополян закликають дотримуватися карантину та не забувати, що коронавірус – це не жарти. Не варто ігнорувати карантинні вимоги, адже від цього залежить здоров’я та життя людей. Варто одягати маски у громадських місцях, старатись уникати скупчень людей, дотримуватися соціальної дистанції.

- Дійсно, за попередній тиждень ми бачили ріст захворюваності по тернопільській області і це були найвищі показники по Україні, - розповідає начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук. - В закладах охорони здоров’я ситуація неоднозначна. Найбільше пацієнтів з коронавірусною хворобою у Тернополі перебувають у лікарні швидкої допомоги. У області є спалахи у Чортківському та Монастириському районі. У лікувальних закладах є не лише хворі, які мають підтверджений діагноз COVID-19, а також хворі з важкими пневмоніями. Враховуючи показники – летальність у місті найнижча в області – 2 випадки за час карантину. Завдяки роботі медикам, лабораторного центру ми маємо один з кращих в Україні алгоритмів по боротьбі з коронавірусом, адже в нас в області 39 летальних випадків. В інших областях – понад сотні. Звичайно, люди повинні дотримуватися карантинних норм, щоб зберегти позитивну динаміку.

Також лікарі зазначають – понад 90% хворих на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейних лікарів. З 39 апаратів штучної вентиляції легень в місті не задіяно жодного. Лише один пацієнт на кисневій підтримці. Тому ніякої критичної ситуації немає, хоча і розслаблятися не можна.

«Потрібен колективний імунітет»

Лікар-епідеміолог тернопільського лабораторного центру Володимир Паничев неодноразово наголошував під час засідань оперативного штабу по боротьбі з коронавірусом, що у місті та області є проблеми з дотриманням карантинних норм і нові заборони не допоможуть, якщо люди сприйняли адаптивний карантин, як його скасування.

- Я б не пом’якшував і не посилював би карантинні заходи, - каже лікар. - Я маю уявлення про те, що в нас більше проблем з дотриманням уже існуючих рекомендацій та послаблень. Я б просив служби, які контролюють дотримання карантинних норм, фіксувати ці порушення. Наразі нам вдалося не допустити перевантаження на госпітальну базу. Цього потрібно дотримуватися.

Також лікар зазначав, що варто готуватися до другої хвилі карантину, адже восени та взимку лікарні можуть просто не впоратися з хворими.

- Я розумію, що мою думку можуть не одразу сприйняти, але я рахую, що ми маємо думати про другу хвилю, - наголошує епідеміолог. - Ми зараз знаходимось на весняно-літній хвилі. Ми мали два підйоми захворюваності. Осінньо-зимова хвиля небезпечна тим, що відбудеться сезонне збільшення захворювань на грип. 150 збудників ГРВІ також нікуди не подінуться. Це буде випробування для закладів охорони здоров’я. Тому потрібно свідомо сприйняти той факт, що перехворіти коронавірусом влітку – це значно краще, ніж перехворіти ним восени чи зимою. Єдиний засіб, який дозволить вплинути на хворобу – колективний імунітет. Тому я б не посилював карантинні заходи, але і не послаблював існуючі.

А що ви думаєте про «червону зону» у Тернополі? Чи дотримуєтесь карантину? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Cаша

    Надал, ти уже усіх задовбав. Невже тобі бруківки мало, чому пхати руки до карантину, ти що епідіміолог?
  • Цьвєк

    Йшла корова по селі,а за нев тилєтко!Виконали достроково лемки п"ятілєтку!.Брати Гадюкіни.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up