Партнер рубрики Події

Білки, павуки, змії та хамелеони. Яких ще незвичних тварин мають тернополяни і скільки витрачають на них

Білки, павуки, змії та хамелеони. Яких ще незвичних тварин мають тернополяни і скільки витрачають на них
  • Багато людей мають домашніх любленців. Хтось - кота чи собаку, хтось – хом’ячка чи черепашку. А дехто має вдома павука птіхоїда, королівського пітона чи цілу колонію мурах.
  • Що незвичного можна купити у місті та скільки коштуватиме догляд за ними. Чи безпечно тримати таку живність вдома? Читайте у матеріалі!

Породистими собаками та екзотичними рибками уже нікого не здивуєш. Їх можна без проблем купити у зоомагазинах. Однак дехто хоче мати вдома не зовсім звичного улюбленця.

Тримаю вдома білку

Тернополянка Ірина завела собі незвичного улюбленця – чилійську білку. За характером вона значно відрізняється від багатьох інших тварин.

- Купила білку у зоомагазині, назвала Джесі, - каже Ірина. - Вона чимось схожа на шиншилу, а чимось – на щура. В мене вдома є ще морська свинка, вона завжди ходить за ногами, не відходить від мене. А білка сама «літає», їй нікого не треба. Багато всього гризе. Шиншила весь день спить, а на вечір оживає. А білка цілодобово активна. Весь час ганяє.

Відео дня

Для того щоб тримати в себе в домі таку тваринку – потрібно облаштувати їй місце. Годувати таку треба спеціальним гранульованим кормом та сухофруктами.

- Вони люблять купатися в піску, тому має спеціальну коробку для цього, - продовжує тернополянка. - Їсть все сушене. Яблука, груші, родзинки. Вони живуть в пустелях, а там немає всього соковитого і тому вони звикли до такої їжі. Також купую гранульований корм. Джесі має свою хатинку, куди часто ховається. Нещодавно купила їй колесо, щоб вона бігала.

Скільки коштують тропічні тварини?

Для любителів екзотики можна купити ігуану, фельзуму чи хамелеона. Ціни також «екзотичні». Це вам не папужка. На сайтах оголошень можна знайти пропозиції від тернополян. Фельзума мадагаскарська коштує 2000 гривень.

Як описує продавець Михайло, ці тварини всеїдні. Харчуються комахами та рослинною їжею.

- На відміну від більшості геконів фельзуми активні вдень, - пояснює пан Михайло. - Харчуються комахами, дрібними безхребетними, нектаром, квітковим пилком, фруктами, особливо бананами.

Хамелеони коштують дешевше – 1000 гривень. Продавці кажуть – це спокійні тварини, яких можна брати в руки. Але для їх утримання варто підтримувати вологість та тепло.

В середньому ж ціни на таких тваринок 1500 гривень. Ще потрібен акваріум або тераріум, та корм. Корм можна замовити в інтернет-магазинах чи пошукати в зоомагазинах.

Хамелеони живуть у неволі 5 – 7 років. Ігуани значно довше– до 20 років.

Як це – тримати вдома змію?

А от на такого улюбленця погодиться не кожен. Є чимало видів змій, яких заводять вдома. Це зазвичай виключно неотруйні змії – удави, вужі, пітони, полози. Їх можна купити у Тернополі. Тернополянин Дмитро займайється розведенням змій. Він розповідає – тримати в дома змію – це не так вже й важко. Ціни на них в середньому починаються від 2000 гривень. Однак на деякі екзотичні  види ціни у тисячі доларів. Доглядати та годувати змію не так важко, як може здатися.

- Все це робиться дуже просто, а догляд за змією не такий важкий, - каже Дмитро. – Тераріум не обов’язкового купувати фірмовий. Його можна навіть зробити самому. Годувати їх можна різним. Все залежить від виду. Це мишки, жабки, тощо. Зазвичай раз на тиждень їх треба годувати. Це не дорого. Одна мишка – 10-15 гривень. Купувати можна в зоомагазинах, розводити самому. Не у всіх магазинах вони є, або ціни завищені. Знайти корм не проблема. Жаб, якщо ви тримаєте вужа, можна ловити самомому, але не бажано це робити. Бо вони можуть бути заражені гельмінтами.

Хоч змії і холоднокровні, холоду вони не люблять. Для них потрібно підтримувати оптимальну температуру.

- Змії бояться протягів, їм потрібно підтримувати стабільну температуру, - каже чоловік. – Можна купити спеціальний килимок, який має підігрів і тримає певну температуру.

А от приручити змію, на жаль, не вдасться.

- Ці тварини не приручаються, - каже Дмитро. - По мірі свого росту вони стають спокійніші, але ручними вони не стають. Ніякого контакту з господарем вони не мають. Змії керуються інстинктами. Навіть не отруйна змія може вкусити. Є більш спокійні види. Полози агресивніші по своїй природі. Але якщо вас вкусив полоз чи вуж – боятися не варто. Це не страшно. Мені, наприклад, страшніше і неприємніше, коли з вени беруть кров, а не коли кусає змія. Ядовитих змій я не тримаю.

Одна з найбільших проблем для власника змії у Тернополі – відсутність спеціалістів за їх доглядом.

- У нас є ветеринари, але немає Герпетологів, тому всьому доводиться вчитись самому, - каже Дмитро. – Змії так само хворіють, як і інші тварини. Якщо щось стається – у ветклініці зі змією не допоможуть.

Якщо ви наважитесь завести вдома змію, або розводити їх – будьте готові до нерозуміння та сварок з сусідами.

- У нас люди катастрофічно того не розуміють і бояться, - продовжує чоловік. – Багато власників змій не розповідають нікому, які в них улюбленці вдома, щоб не лякати сусідів. Але загалом людей, які тримають змій вдома, є багато. Є навіть спеціальні групи та чати в Україні, де спілкуються та обмінюються досвідом.

Тривалість життя змії залежить від її виду. Деякі живуть до 10 років, а є види, які спокійно живуть і 40.   

Павуки птахоїди та тарантули

Люди з арахнофобією таких кімнатких тваринок не полюблять. Однак ті, хто не хоче витрачати багато часу на догляд за тваринкою може завести собі павука. Пам’ятаєте тарантула з фільму «Сам у дома»? Як кажуть продавці – домашні павуки стали справжнім трендом. До того ж, вони не дорогі.

- Павуки птахоїди за останні роки почали активно завойовувати серця людей і це хобі набирає обертів, - пояснює продавець членистоногих пан Володимир. – Багато людей постійно зайняті, а на догляд за павуком потрібно 3-5 хвилин на тиждень. Затрати на нього в місяць приблизно 10-25 гривень, не більше. Павук птахоїд може цілком залишитись в дома сам без нагляду на тиждень, поки ви поїдете у відпустку.

Як пояснює продавець – для утримання павука потрібно правильно обрати тераріум. Його висота має бути такою, щоб при падінні зі стінок павук не постраждав. Тераріум може бути і невеликий. Якщо ви хочете великий тераріум – може бути проблема з живою їжею, яка ховатиметься у важкодоступих місцях від павука.

Всередині тераріума потрібно покласти спеціальну підстилку (спеціальну суміш), можна розкласти кору дерев.

Коли ви обираєте павука – дізнайтесь, як треба доглядати саме за цим видом, адже є більш вибагливі членистоногі.

- Для різних видів птахоїдів необхідна різна вологість повітря, - пояснює пан Павло. - Для павуків тропічного лісу до 90%, для саванах, напівпустельних 70-80%. Вологість можна підтримувати двома способами - поливати субстрат зверху, щоб він просочився на повну глибину, або ж (що краще) ставити тераріум в ємність з водою, щоб субстрат увібрав в себе воду через нижні отвори в тераріумі. Головне, щоб на стінках тераріуму ніколи не було випарів. Вентиляція повинна бути хорошою, щоб вологе повітря не застоювався і субстрат не пліснявів. Для цього в тераріумі робиться горизонтальний ряд дірочок по периметру.

Спеціальний корм для них також можна купити у зоомагазинах чи замовити в інтернеті. Як розповів Володимир – корм можна знайти у звичайних зоомагазинах. Годувати павука можна спеціальними тагранами чи цвіркунами.

Ціни на павуків залежать від їх виду. Є прості тарантули та птахоїди за 200 гривень, є і більш незвичні види з гарним покривом по 1200 гривень.

Але чи безпечно тримати таких в себе вдома? Що, якщо є діти? Пан Володимир каже – павуки мають отруту. Все залежить від виду.

- Є більш небезпечні види, є менш небезпечні, - каже чоловік. – Особисто я тримаю павуків для себе. Частину продаю. Я б не радив тримати в дома і лишати на самоті дітей не лише з павуками, а і з іншими тваринами. Деякі види павуків мають нетоксичний яд. Їх укус болючий, можна зрівняти з тим, коли вас ужалила оса. Але це не небезпечно. Павуки зазвичай не агресивні і просто так кусати не будуть.

Павуки – «автономні» тварини. Вони не потребують уваги та любові господаря, як ті ж котики та песики.

- Павуки не мають того зв’язку з господарем, як багато інших домашніх тварин, - каже Володимир. -  Звичайно, ви можете брати їх в руку, але павук не відчує якогось задоволення, як котик, коли ви його гладите.

А проживе такий улюбленець довго. Самки живуть до 30 років, самці – до 8 років, однак все залежить від виду та умов.

Мурашина ферма

Якщо ж ви боїтесь змій чи павуків, не дуже хочете займатись звичайними тваринками – можна завести комах. Новий тренд – мурашині ферми. Це альтернатива рибкам. Комахи не такі вибагливі і потребують мінімального догляду.

Для того щоб почати розводити мурашок – потрібно придбати спеціальну мурашину ферму. Вони зазвичай горизонтальні з прозорою кришкою. В набір входить сама ферма та мінімальний набір для догляду за нею – корм, пінцети, піпетка для води, тощо.

Ціни на такі починаються від 500 гривень, але є і більші та дорожчі ферми за 1500 гривень. Окремі ходи можна перекривати. Їх відкривають тоді, коли колонія розростається.

Годувати мурашок можна можна маковими зернятками, пилком, деяким насінням. тощо. Кількох зерняток можна вистачити на місяць. Все залежить від розміру колонії. Частіше доведеться давати воду – крапати у спеціальні поїлки.

Купити мурашину матку з розплодом можна як у Тернополі, так і в різних містах в районах. Ціни них невисокі – 30-60 гривень за матку. У Тернополі ми знайшли оголошення – мурашина матка Rufibarbis з розплодом за 50 гривень.

Комах можна замовити і в інтернеті. Їх пересилають у спеціальних пробірках. Вони спокійно переносять цю дорогу.

Однак продавці застерігають – якщо ви перекинете або просто забудете зачинити свою ферму – вони почнуть «захоплювати» ваш дім. Тоді їх доведеться виводити отрутами, або жити разом з мурахами. Такі "домашні улюбленці" можуть легко стати шкідниками та проблемою. 

А ви маєте домашню тваринку? Кого б хотіли завести в себе вдома? Пишіть у коментарях та діліться своїми історіями!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Іван Тлумацький

    Приходьте на Макаренка , можна безкоштовно набрати так що потім санстанція не дасть ради))))

    Myroslav Buchma reply Іван Тлумацький

    Іван Тлумацький  це точно колись жив там😀😭
  • Василь Янішевський

    У більшості таргани є, і не тільки на кухні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію 10:26 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці буде безкоштовним 09:45 Тернопільська громада втратила Героїв Петра Воробця і Олега Єрмошина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up