Партнер рубрики Події

Чи буде парк та житловий комплекс замість дач на «Алясці»: що нового у судовій тяганині

Чи буде парк та житловий комплекс замість дач на «Алясці»: що нового у судовій тяганині
  • Західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу Тернопільської міської ради на рішення Господарського суду щодо скасування рішень міськради стосовно земельної ділянки на вул. Тарнавського.
  • Чи буде парк з житловим комплексом на місці дач, читайте у матеріалі.

Судові справи тривають уже майже пів року. За цей час Господарський обласний суд визнав рішення міської ради щодо дачних ділянок на Тарнавського незаконними. Загалом паралельно тривали два суди по скасуванню рішень міськради. Однак остання подала апеляцію на рішення Господарського суду. Справу ще не завершили.

Чергові судові засідання відбулись у Львові в Західному апеляційному господарському суді 2 та 3 березня. На засіданні зібралися представники садівничого товариства та представник міської ради.

Відео дня

Дачники приїхали до суду, щоб показати свою позицію. Відступати ніхто не збирається, адже дачні ділянки були у їх користуванні 52 роки. Однак люди кажуть, що вони не проти парку та розвитку міста, однак вони хочуть, щоб їм надали рівноцінну землю, адже ділянки у межах села Малашівці надто далеко від Тернополя.

«Право на користування землею є безстроковим»

Міська рада не погоджується з рішеннями Господарського обласного суду. Представник міської ради акцентує на тому, що земля сільськогосподарського призначення не може знаходитися у межах міста. Також дачні ділянки не мають чітко встановлених кордонів та документів, які це підтверджують.

- Якщо аналізувати відповідь Держгеокадастру, яку взяли за основу до прийняття рішення Господарського суду, то слідзазначити що жодним чином не відображено ні меж земельної ділянки, ні конфігурації, - пояснює представник міської ради, начальник відділу претензійно-позовної роботи Віталій Гірняк. – Мало місце незрозуміле твердження суду, яке жодним чином не обгрунтовується земельним законодавством, щодо облікування земельної ділянки, а мало місце посилання на довідку, яка вже втратила чинність.

Також Віталій Гірняк пояснює, що в генеральному плані міста спірна земельна ділянка розділена на дві зони – рекреаційна зона (парк) та зона для багатоквартирної житлової забудови, однак суд першої інстанції не взяв це до уваги.

- Садівниче товариство є законним користувачем земельної ділянки і тому без попереднього вирішення у встановленому порядку, відповідно до законодавства, питання про припинення їх права на користування землею, усі рішення міської ради щодо земельної ділянки вважаються неправомірними, - пояснює адвокат дачників Павло Варода. – Ми вважаємо, що надання дозволу на розроблення документації землеустрою можливі лише для тих земельних ділянок, які не передані у власність або в користування.

Адвокат пояснює, що право на користування земельної ділянки є безстроковим, а садівниче товариство, хоча воно і змінювало за час користування свою назву, лишається однією і тією ж юридичною особою.

- Право користування спірною земельною ділянкою є безстроковим, як виходить з рішень 1966 року. Садівниче товариство є однією і тією ж юридичною особою, яка набула право на користування земельної ділянки 52 роки тому. Код ЄДРПОУ не змінився з часу створення садівничого товариства. Доводи міської ради, що ми не є  правонаступниками юридичної особи, якій і передали земельну ділянку суд спростував.

Не можуть знайти межі ділянки

Представники міської ради неодноразово наголошував, що дачники не можуть точно визначити межі своєї ділянки. Хоча дачі обмежено вулицями Генерала Тарнавського, вул. Київська, вул. М. Липницького, вул. Володимира Великого (мікрорайон №14), представник міської ради каже, що точна геолокація дач не визначена точно, як цього вимагає законодавство.

- Коли земельну ділянку передавали у користування садівничому товариству, складали відповідний акт, де були чітко визначені їх межі, - пояснює Павло Варода. Зі зміною законодавства тепер використовують новітні технології, з якими ділянку можна ідентифікувати за іншими ознаками. Зараз проводять топографо-геодезичні зйомки, супутникові зйомки, як дозволяють точно встановити розташування ділянки. У час, коли землю передавали в користування таких технологій не було і використовували інші методи визначення розташування.

Господарський обласний суд встановлював межі ділянки дачників. До матеріалів справи долучили акти передачі землі садівничому товариству, де їх межі визначали відповідно до минулого законодавства. Тепер ці документи досліджуватиме апеляційний суд.

Колегія суддів заслухала позиції представників міської ради та садівничого товариства, однак розгляд справи довелось відкласти, оскільки в складі суддівської колегії сталися зміни і новій судді потрібно ознайомитися з матеріалами справи.

Три судових засідання мають відбутися 23 березня. Як вважають дачники, саме тоді мають винести рішення, оскільки справа вже на фінальній стадії розгляду. Однак чи завершиться все 23-го березня, ще не відомо. Журналісти "20 хвилин" продовжують стежити за ситуацією. Більше читайте згодом. 

Як вважаєте, чи що парк чи дачі на «Алясці»? Діліться думками у коментарях!

Опитування

Як вважаєте ви, чи потрібен новий парк та житловий комплекс на «Алясці»?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Лимар Володимир

    за універсамом теж парк розбивали... і що там .. ГаРАЖі.. А там будуть будинки й забігалівки..
  • Andrii Fetsovych

    Однозначно житловий комплекс з невеликим парком
  • Pavlo Orestovich

    Парк, блять!
  • Марія Якимів

    Це ж треба таке "вродити"-давайте парк, щоб потім мати де будувати.Це щуку кинули у річку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up