Партнер рубрики Події

Ситуація у Тернополі погіршується! Чи вистачає місць та кисню на усіх хворих, які мають COVID

Ситуація у Тернополі погіршується! Чи вистачає місць та кисню на усіх хворих, які мають COVID
  • 276 хворих на коронавірус за дві доби виявили у Тернополі. Медики, кажуть, що вік пацієнтів молодшає, а кисневої підтримки потребують все більше й більше людей. 
  • Ми проаналізували динаміку захворюваності та чи вистачає місць усім хворим. 

Нагадаємо, у Тернопільській області 4 березня зареєстрували рекордну кількість хворих на COVID-19 - 456 нових випадків. Знову серед усіх населених пунктів найбільше людей із підтвердженим коронавірусом є у обласному центрі.

Дані за останній місяць дивіться на графіках:

 

Від середини січня до початку лютого в Тернополі виявляли від 17 до 75 хворих на COVID за добу. І вже ці цифри були досить високим показником. Лютий виявився "затишшям перед бурею", бо вже початок березня для Тернополя став антирекордним. А кількість хворих зросла в кілька разів. 1 березня у Тернополі позитивні ПЛР отримали 20 людей, 2 березня — 67. 3 березня у місті підтвердили хворобу у 128 людей, 4 березня - у 148.

Відео дня

Вільні місця ще є? 

Про те, яка ситуація в міських лікарнях, що визначені базовими для лікування хворих на коронавірус говоримо із керівниками медустанов. 

Тернопільська міська лікарня швидкої допомоги

Керівник  Ярослав  Чайківський:

 — За останні дні різко збільшилась кількість хворих на стаціонарному лікуванні. Станом на 4 березня, у нас 55 хворих із коронавірусною інфекцією. Переважна більшість має важкий і середньоважкий перебіг захворювання. Понад половина із них потребують кисневої підтримки.

Враховуючи те, що медзаклади міста заздалегідь готувались до "третьої хвилі" коронавірусу, то поки у нас немає жодних проблем з постачанням кисню до ліжка хворого. Також немає проблем і з нестачею ліжкомісць. Розгорнуто 135 ліжок для надання допомоги хворим з коронавірусною інфекцією, зараз заповненість менше, ніж 50%. 

За рік пандемії статистика була різною, але зараз спостерігаємо те, що зараз поступають хворі з більш-важким перебігом захворювання. Також варто відзначити, що COVID значно помолодшав. 

Тернопільська міська лікарня №2

Керівник Ростислав Левчук:

Наразі очікуємо коментар від крівника медустанови. 

За даними міського оперативного штабу для боротьби з коронавірусом, у лікарні №2 37 хворих з COVID-19. 17 хворих на коронавірус - на кисневій підтримці через маску, 9 – на кисневому концентраторі. 4 пацієнтів у лікарні з підозрою на коронавірус, 2 з них – на кисневій підтримці через маску.

Тернопільська міська лікарня №3

КерівникЮрій Лазарчук: 

— Станом на 4 березня, у нашій лікарні 67 пацієнтів. Більшість із них на кисневій підтримці. У межах 70-ти відсотків. У лікарні є 125 ліжкомісць, розрахованих на пацієнтів з коронавірусом.

Практично усі хворі поступають у важкому стані, тому більшість потребує кисневої підтримки. Якщо говорити про вік пацієнтів, то і далі більшість людей старшого віку. Значних змін немає.

Проблем із забезпеченням киснем в медзакладі немає. Є достатня кількість балонів, працює стаціонарний кисневий концентратор плюс переносні "палатні" концентратори. 

Тернопільська міська дитяча лікарня 

КерівникАндрій Артимович

— Сьогодні в інфекційному відділенні є троє пацієнтів з COVID-19. У важкому стані немає жодного пацієнта. Одна дитина потребує тимчасової кисневої підтримки. Але хочу зазначити, що за інформацією з поліклінічних підрозділів, то на сьогодні ми відмічаємо зростання майже вдвічі числа діток, хворих на коронавірус. Вони перебувають на амбулаторному лікуванні.  Тенденція така, що кількість хворих стрімко зростає.

Ми врахували те, що наш заклад є базовим для надання допомоги не лише діткам з Тернополя, але й з всієї області та створили резервну площу для належної ізоляції та прийому достатньої кількості пацієнтів. 

Наявність сезону захворюваності на грип та ГРВІ можливо вплинула на те, що дітей, хворих на коронавірус ю, стало менше. Натомість кількість хворих дітей на аммбулаторній ланці збільшилась. Не збільшилась кількість важко-хворих дітей ні на коронавірус, ні на ГРВІ. Проте, з практики можу сказати, що ми щороку розгортаємо близько 100 ліжок на лікування дітей з ГРВІ. Цього року такого не відбулось, зважаючи на кількість пацієнтів. Це ще раз говорить про те, що робота лікарів первинної ланки є ефективною.

Ми поки що у "помаранчевій" зоні

За інформацією МОЗ, зараз у "червоній" зоні знаходяться Житомирська, Івано-Франківська та Чернівецька області. Тернопільська  — у "помаранчевій". Але динаміка захворювання не виключає можливості того, що вже незабаром обмеження посилюватимуть і в нас. 

Читайте також: Адаптивний карантин в Україні: які області в "червоній" зоні?

Рішення про зонування приймають на засіданні Державної комісії з ТЕБ та НС. Як свідчить досвід, Тернопіль не завжди покірно сприймає нові обмеження.   Але цього разу, вибору, ймовірно, не буде. Адже тепер "зони" встановлюють не на райони, як було раніше, а на всю область одночасно. 

— Наразі міський штаб інформації немає щодо можливості введення "Червоної зони". Зараз  обласні штаби контролюють ситуацію, — повідомили в прес-службі Тернопільської міської ради. 

Коли відбудеться засідання обласної комісії з ТЕБ та НС теж наразі невідомо. У пресслужбі Тернопільської ОДА нам повідомили, що засідатиме обласна комісія, одразу після Державної. А Державну, ймовірно, збиратимуть вже завтра, 5 березня. 

"Ситуація напружена"

В управлінні охорони здоров'я Тернопільської ОДА визнають: ситуація напружена. 

— Зараз ми у "помаранчевій" зоні. Це попереджувальна зона перед "червоною". Вкрай не хотілося б, щоб саме наша область знову опинилась у "червоній". Але це залежить саме від кожного із нас і від того, як ми будемо дотримуватись карантинних правил, — каже начальниця управління Ольга Ярмоленко.

За інформацією управління, в області розгорнуто 1985 ліжок для лікування хворих на коронавірус. З них на кисневому забезпеченні 1793, це 90,3% від загальної кількості ліжок. 

— З кожним днем  нас росте кількість нових випадків захворювання. Кожного дня є також летальні випадки через коронавірусну хворобу. Крім того, ми переступили епідпоріг захворюваності на ГРВІ. Тому насамперед сьогодні необхідно дотримуватись карантинних норм та активно вакцинуватись, — каже пані Ярмоленко. 

З кожним днем відсоток людей, які захворіли, більший

3516 осіб в області, станом на 4 березня, продовжують хворіти. З них на амбулаторному спостереженні - 1568. У закладах охорони здоров'я на стаціонарному лікуванні перебувають 748 осіб. З них 739 - дорослі та 9 дітей, що на 0,4 % більше, ніж на попередню добу. На ШВЛ знаходяться 16 осіб, на кисневому концентраторі — 185 осіб та на кисневих масках 240 осіб. 

— З кожним днем відсоток людей, які захворіли, збільшується. Вільних ліжок в області 619 із підведеним киснем, із кисневим концентратором — 557. Завантаженість лікарень з підозрами становить 42,4, — каже Ольга Ярмоленко. 

Читайте також: «Ми хочемо працювати»: на Тернопільщині одразу в декількох районах протестують проти «червоної зони»

«Це дискримінація!»: місцеві підприємці проти посилень карантину у Тернополі

 

Опитування

Як вважаєте, чи має бути Тернопільщина у "червоній зоні"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • СТУГНА П

    Червона зона потрібна бо може бути італійський варіант . Тільки ось щоб місцева влада не вий.....ся і виконувала всі заходи по запобіганю поширення цієї зарази . Школи і ВНЗ треба переводити на дистанційку до кінця навчального року , церкви під замок , бари тільки на виніс , забути за всякі масові святкування і в першу чергу випускні ,весіля , дні народження . Треба ставити пости в місті і всі хто приїжає в місто значить мають пройти швидкий тест або 14 днів бути на самоізоляції по іншому це захворювання  не зупинити .
  • Роман Левченко

    Вы знаете что вас тоже кто то ищет и ждет в этом мире?!! Попробуйте бесплатный telegram-bot поиск здесь https://t.me/airybay_bot. Знакомства с людьми со всех городов  России  и не только! Желаю тебе счастья и удачи! Верь - все хорошее только впереди!❤️                                         Telegram
    (https://t.me/airybay_bot)Airybay Dating❤️
    🗣 Best direct dating!

  • Читач04

    Сьогодні зайшов в першу міську поліклініку що на Острозького. Коло реєстратури міряють температуру  несправним термометром. Медсестри і лікарі ходять по коридорах з масками на шиї.

    Що ще хотіти. Через тиждень будемо в червоній зоні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up