Чи доступна тернополянам зміна прописки в «Дії» і що для цього потрібно? Ми дізналися

Чи доступна тернополянам зміна прописки в «Дії» і що для цього потрібно? Ми дізналися
  • З 1 грудня 2021 року змінити місце своєї прописки можна через «Дію».
  • Чи працює така онлайн послуга у Тернополі? Як скористатися нею і які документи потрібні, дізнавалися журналісти «20 хвилин».
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів і бути незалежними! 

Із 1 грудня на порталі «Дія» у тестовому режимі мала запрцювати послуга зміни місця проживання онлайн майже для всієї України. Про це повідомив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram. Ось, що він написав:

«З 1 грудня запускаємо бета-тест зміни місця проживання онлайн на порталі Дія. Реєстрація тут. Послугу можна буде отримати за 1 робочий день без відвідування 3 установ, 30 днів очікування та папірців. Півроку тому ми запустили зміну місця проживання онлайн у 7 містах, а зараз масштабуємо її майже на всю країну. Ми повністю трансформуємо послугу, прибираючи бюрократію. Більше не потрібно буде їхати, наприклад, до свого рідного міста, навіть якщо ви хочете там зареєструватися.»

Також Міністр підкреслив, що впровадження послуги спростить відвідування військкоматів для чоловіків. Їм більше не потрібно буде ходити до установи при переїзді кожного разу — військкомати будуть отримувати цю інформацію щоразу автоматично.

Відео дня

— І, до речі, чоловікам не доведеться ходити до військкомату, щоб знятися чи стати на облік, — каже Федоров.

Чи працює це у Тернополі?

— Всюди анонсували, що з 1 грудня можна змінити місце своєї реєстрації онлайн у «Дії». Заходжу у додаток, такого пункту в мене немає. Думала, проблеми з телефоном. Оновила додаток. Ні, нічого, — каже тернополянка Людмила.

Журналісти «20 хвилин» вирішили дізнатися, чи активна послуга зміни реєстрації у Тернополі. Адже пройшло вже дев'ять днів після обіцяного запуску, навіть і тестового. Про це запитали у головного спеціаліста відділу реєстрації проживання особи Управління державної реєстрації Тернопільської міської ради Світлани Синовицької.

— У нас це поки не працює через технічні моменти. Все ще в процесі налаштування, — каже пані Синовицька.

Цікаво, чи є зараз у Тернополі звичні черги на зміну місця реєстрації?

— Зараз черг взагалі немає. Людина приходить, бере талон і заходить. На все про все 10-15 хв, — повідомила головна спеціалістка.

Також запитали про обіцяні зміни, що дадуть можливість онлайн реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Електронну новинку назвали Militari ID. Очікувалось, що в онлайн-режимі можна буде змінити реєстрацію місця проживання, або побачити інформацію про включення особи до реєстру — номер облікового запису у ньому тощо.

Як ми зрозуміли, ця послуга також ще недоступна.

— Коли послуга запрацює, у Дії буде можливість автоматичної зміни чи зняття з місця реєстрації для чоловіків без походу у військкомати. Так військовозобов'язані повинні спершу стати на військовий облік. Це буде доступно онлайн. Їм присвоюватиметься номер про те, що вони стали на такий облік. І тільки тоді «Дія» їх пустить, щоб зареєструвати чи змінити прописку. Тому до військкомату можна буде не приходити щоразу при реєстрації, зміні чи знятті з реєстрації, — повідомляє головна спеціалістка.

Коли ж саме запрацює послуга зміни місця реєстрації у Тернополі, спеціалісти поки не кажуть. Ми будемо слідкувати за цим, щойно дізнаємось, одразу опублікуємо інформацію про старт зміни реєстрації онлайн у нашому місті.

Можна протестувати

Журналісти «20 хвилин» перейшли за ссилкою, що на каналі  Михайла Федорова у Telegram. Декларування місця проживання або зняття з місця проживання можна протестувати. Для цього заповнюємо особисті дані і реєструємось. Загалом, станом на 09 грудня 2021 року, охочих протестувати послугу по країні —  6092 особи. Деталі про таке тестування надійдуть на електронну пошту. 

Незважаючи на те, що скоро можна буде змінити місце реєстрації за допомогою свого смартфону, потрібно підготуватись.

Що потрібно для зміни прописки онлайн

Перш за все, для зміни реєстрації місця проживання заявнику має виповнитися 14 років.

Пакет документів:

  • податковий номер заявника та власників/співвласників житла;

  • КЕП (електронний підпис — прим.ред.) заявника та власників/співвласників житла;

  • право власності на житло має бути внесено до Реєстру нерухомості (з 2013 року).

Як бачимо, не все настільки просто, адже більшість ще досі не мають електронних підписів.

Як отримати цифровий підпис?

Наявність цифрового підпису відкриває можливість для користування різними онлайн сервісами, що запускає держава.

Упродовж січня-жовтня 2021 року жителям Тернопільської області видали 16526 сертифікатів електронного цифрового підпису. Про це дізнаємось із офіційного сайту Головного управління ДПС у Тернопiльській області.

Надають таку послугу безкоштовно у приміщенні Центру обслуговування платників Тернопільської ДПІ працівники сектору реєстрації користувачів управління (центру) сертифікації ключів ІДД ДПС України. Діє він два роки, а коли строк дії підійде до завершення, його можна буде продовжити без відвідування податкової.

Посилені сертифікати відкритих ключів електронного цифрового підпису можуть отримати як юридичні особи, так і приватні підприємці та громадяни.

Що потрібно?

Під час карантину податкова видає КЕП за попереднім записом.

  1. Заздалегідь записатися в пункт обслуговування.

  2. Підготувати пакет реєстраційних документів для одержання ЕЦП. Для звичайних фізосіб — це заповнена реєстраційна картка, копія паспорта й ІПН, засвідчені написом «Згідно з оригіналом», підписом, ініціалами та прізвищем, датою засвідчення. Із собою потрібно взяти оригінали паспорта й ІПН. Перелік документів для фізосіб можна подивитися за посиланням.

  3. Прийти в пункт обслуговування у призначений час із документами в засобах захисту від респіраторних захворювань.

 

Довідка:

За цією адресою можна отримати цифровий підпис: Тернопіль, вул. Білецька,1 (ліва сторона адміністративного будинку) ЦОП Тернопільської ДПІ, каб. №122, т. (0352) 23-53-61.

Реєстрація  користувачів: пн-чт з 08:00 до 17:00, пт з 08:00 до 15:45, обідня перерва: з 12:00 до 12:45 год.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Makara Zoriana

    Жах
  • ג'ורה ממתקים

    Чому ви пишете всяку фігню, в кого паспорт старого зразка, а в більшості такий, цього не зможе зробити.  Так що дія ця до дупи.

    ג'ורה ממתקים reply ג'ורה ממתקים

    Yurii Matsyshyn дуже розумна відповідь.

    Yurii Matsyshyn reply ג'ורה ממתקים

    ג'ורה ממתקים сходи до офтальмолога :)

    ג'ורה ממתקים reply ג'ורה ממתקים

    Yurii Matsyshyn ще раз повторяю для оо не бачу логіки

    Yurii Matsyshyn reply ג'ורה ממתקים

    ג'ורה ממתקים хочеш змінити прописку без черг— зміни паспорт.

    ג'ורה ממתקים reply ג'ורה ממתקים

    Yurii MatsyshynYurii Matsyshyn не бачу логіки

    Yurii Matsyshyn reply ג'ורה ממתקים

    ג'ורה ממתקים хто забороняє змінити його?
  • Галина Павлівна

    Тепер хто де схоче там і пропишеться! Так, як працюють наші ЖЕКи , то власник дізнається про це останнім, або і не дізнається!
  • Игорь Мацишин

    Засуньте в дуру свою дію

keyboard_arrow_up