Партнер рубрики Події

Чи дотримались слова в обласній раді? Яка доля спеціалізованої школи для дітей зі зниженим слухом

Чи дотримались слова в обласній раді? Яка доля спеціалізованої школи для дітей зі зниженим слухом
  • У місті батьки та вчителі дітей зі зниженим слухом відстоюють спеціалізовану школу. На одному з попередніх засідань обласної ради школу вирішили реорганізувати. Батьки забили на сполох.
  • Чи реорганізують школу для дітей зі зниженим слухом у Тернополі – читайте у матеріалі.

На засіданні обласної ради, 25 вересня, депутати підтримали рішення про реорганізацію школи. Як підозрюють батьки – депутати просто не розібралися в питанні. До того ж, його приймали з порушеннями – без створення спеціальної комісії та обговорення з батьками та трудовим колективом.

Що означає реорганізація для школи

Спеціалізована школа для дітей зі зниженим слухом у Тернополі, де навчається близько 150 дітей, відповідно до рішення, яке підтримали депутати обласної ради, мала б підпорядковуватися ліцею "Знамення" у Зарваниці, де навчається приблизно 40 дітей.

Однак не лише це обурило батьків. Школа фактично втрачає статус юридичної особи, тому самостійно колектив не зможе вирішувати долю закладу, розпоряджатися фінансуванням.

Відео дня

Як розповів директор спеціалізованої школи-інтернату Іван Смачило – в закладі може навчатися не більше 150 дітей.

- У нашій школі навчається 148 дітей, 84 з них мають інвалідність - каже директор школи. - Загалом наш заклад розрахований на 150 дітей. Ми ще раніше хотіли добудувати спальний корпус, але коштів на це, як завжди, немає.

Для батьків дітей та  80 педагогів рішення про реорганізацію стало несподіванкою. Про це не йшло мови до рішення обласної ради. Тому батьківський та педагогічний колектив мітингували біля ОДА та навіть перекривали дорогу. Тоді і голова обласної ради, і депутати запевнили – до колективу прислухаються і, якщо не знайдуть компромісу з батьками та вчителями, рішення скасують.

Чи дотримались слова

Одразу після мітингу батьків та вчителів сформували спеціальну комісію, яка мала б дослідити питання реорганізації. В неї увійшли не лише представники влади, а і вчителі та батьки спеціалізованої школи.

- Наразі ми продовжуємо працювати, - каже директор школи Іван Смачило. – Вже засідала спеціальна комісія. Члени комісії, після того як дослідили питання реорганізації, будуть рекомендувати депутатам обласної ради скасувати рішення про реорганізацію. Але чи підтримають депутати рішення комісії? Комісія не може дати остаточне рішення вона лише дає рекомендацію депутатам. Далі все залежить від їх рішення.

Як розповів директор – педагоги та батьки сподіваються, що все буде добре і рішення скасують, однак впевненості немає. А поки що діти продовжують навчання в школі.

- Ми збирали комісію де були представники обласної адміністрації, депутати також представник від школи та батьків, - розповідає голова ради трудового колективу спеціалізованої школи Оксана Коваленко. – Відповідно ми обговорили питання про можливу реорганізацію школи. Ми рекомендуватимемо депутатам скасувати попереднє рішення про реорганізацію нашої школи. Також ми дали рекомендації знайти приміщення для «Знамення», щоб покращити його матеріально-технічну базу, однак не за рахунок нашого навчального закладу.

Яка подальша доля школи

Якщо депутати обласної ради дотримаються слова і скасують рішення про реорганізацію – в такому статусі школа перебувати не зможе. Як пояснили і школі, і в управлінні освіти області – доведеться лише змінити назву школи.

- Є стратегія реформування закладів інтернатів, яку склали 24 квітня 2019 року, - каже Іван Смачило. - Туди наш заклад не потрапив. Згідно з наказом Міністерства освіти, нашу школу потрібно просто перейменувати. Ми зараз - Тернопільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Тернопільської обласної ради. Ми написали листа до обласної ради, щоб нас перейменували на Тернопільську спеціальну школу Тернопільської обласної ради, і ніяких проблем не може бути. Подали на розгляд новий статут закладу, тому сподіваємося, що нас, як і обіцяли, не реорганізують.

Як розповів директор – новий статут закладу та питання про перейменування школи мають розглянути на засіданні депутатів обласної ради. Наразі дату засідання, коли розглянуть ці питання ще невідомо. Про це повідомлять згодом.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією з реорганізацією спеціалізованої школи. Більше – читайте згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:10 У Тернополі з вікна багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки Від читача 08:39 У 2024 році загальний дохід «Укртелеком» зменшився на 10% 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up