Як народжують під час карантину та коли в Тернополі дозволять партнерські пологи

Як народжують під час карантину та коли в Тернополі дозволять партнерські пологи
  • Тернополянка зареєструвала петицію про дозвіл партнерських пологів у місті навіть під час карантину. Петиції вже набрала необхідну кількість голосів.
  • Поки що майбутні мами та породіллі бідкаються: сидять, немов у тюрмі. А так хочеться розділити радість із близькими.

Петицію зареєструвала тернополянка Ірина Яремчук 11 червня у єдиному реєстрі місцевих петицій. І вже за 9 днів петиція зібрала необхідну кількість голосів. 

- На жаль, у Тернополі на час карантину партнерські пологи заборонили рішенням керівника робіт з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня, - йдеться в тексті петиції. - Проте така заборона - це вже втручання у медичні питання. Це компетенція Міністерства охорони здоров'я України. А жодних рекомендацій щодо заборони проведення партнерських пологів від МОЗ України чи ВООЗ немає. Навпаки, Всесвітня організація охорони здоров'я нещодавно надала свої роз'яснення стосовно пологів під час епідемії COVID-19. Вона наголошує: забезпечення права жінки на позитивний досвід безпечних пологів зараз так само важливе. І невід'ємною складовою реалізації цього права є можливість партнерської підтримки для усіх жінок, навіть для тих, хто підтверджено має коронавірус.

Повний текст петиції можна переглянути за посиланням тут

Відео дня

Авторка петиції переконує, що відновлення практики партнерських пологів у Тернополі дійсно можливе. Звісно, необхідно передбачити додаткові заходи безпеки - контроль стану здоров'я партнера, обов'язкове використання засобів індивідуального захисту (маска тощо), миття чи дезінфекція рук, безперервне перебування з породіллею, щоб забезпечити не лише підтримку жінці, а й захист медичних працівників.

Чому татусям не дозволяють бути під час пологів

Як же все відбувається на практиці?

- Є карантин. Є показники адаптивного карантину, які нас примушують працювати за таких умов, -коментують в управлінні охорони здоров'я Тернопільської міської ради. - Увійшла в дію постанова Кабміну, яка забороняє планову госпіталізацію при негативних показниках зайнятості ліжок. Зайнятість ліжок має становити 50 відсотків. У нас зараз цей показник - 87 відсотків.

В управлінні пояснюють, що постанова містить перелік заборон на час карантину, серед яких і партнерські пологи. 

- Пологове відділення має гарантувати своїм працівникам та іншим породіллям безпеку, - кажуть в управлінні. - Наявність партнера на пологах - це додатковий ризик. Можна провести ПЛР-тести, але пологи точно спрогнозувати не може ніхто, а людина не може на кілька днів самоізолюватися у окремому приміщенні. Як практично вирішити це питання - ніхто не знає. 

Як кажуть в управлінні, в Тернополі немає сімейного залу для пологів з окремим виходом без контакту з іншими людьми. Коридори - лише загальні. 

Чи впускають відвідувачів?

Тернополянки розповідають про свій досвід.

- Сиджу, як у тюрмі, чекаю пологів, чоловіка не впускають, рідних - нікого, - пише тернополянка пані Ірина, яка зараз чекає малюка. -  Передачі приносять працівниці з першого поверху, і ліки теж передають. Коли народиться малюк, виписки не буде. Урочистостей - теж. Забрали дитину - і додому. 

Як розповідає заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласного перинатального центру "Мати і дитина"  Валентина Якимчук, відвідування пацієнтів заборонено, відповідно до рішення штабу. 

- Відвідування заборонено на території усіх медичних закладів в Тернополі, - каже Валентина Якимчук. - Люди з розумінням ставляться до тих умов, але всі, звісно, хочуть повернутись до нормального режиму. 

Також мами, які мають народжувати шляхом кесаревого розтину, мають пройти ПЛР-тест. Крім того, такий тест мають пройти усі жінки, яких госпіталізовують. 

"Нереально зробити ПЛР-тест в день пологів"

 - Станом на сьогодні в дії заборона на надання планової меддопомоги. В тому числі це стосується і пологового будинку, - каже  директор «Тернопільської комунальної міської лікарні №2» Ростислав Левчук, - Заборона діє і на партнерські пологи.  

Чи є все-таки варіант, що чоловіка можуть пустити?

За словами Ростислава Левчука, для спільних пологів чоловікові необхідно було б зробити ПЛР-тест не пізніше, ніж в день пологів. 

- Ми розуміємо, що цю вимогу виконати практично нереально, - каже пан Левчук. -В нас немає ще таких випадків, коли батько може в день народження дитини зробити ПЛР-тест. Неможливо спрогнозувати пологи.  Такі умови ставить держава і штаб боротьби з коронавірусом. 

МОЗ скасувало заборону

Як передає видання "Українська Правда, МОЗ скасувало заборону на партнерські пологи.

Про це також повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат Ярослав Юрчишин. 

- Минулого місяця ми звернулися до Міністерства охорони здоров’я із депутатським зверненням щодо припинення обмеження прав жінок на партнерську підтримку під час пологів, з дотриманням карантинних обмежень, – написав депутат. - За результатами розгляду звернення МОЗ повідомило, що наказ №698, яким встановлювались обмеження у закладах охорони здоров’я на час карантину скасовано. Це означає, що держава більше не вбачає необхідності в надмірних обмеженнях в медзакладах і немає підстав обмежувати права жінок, які мають право отримувати підтримку свого партнера у один із найважливіших моментів свого життя.

Проте, депутат зазначив, що рішення про обмеження мають приймати у місцевій владі.

- Водночас, у місцевої влади відповідно до законодавства зберігаються повноваження щодо управління медзакладами на своїх територіях. Але, сподіваюся, вони не зловживатимуть цією потребою. Будемо це контролювати, - йдеться в Тернополі. - Жінки мають право на підтримку під час пологів, і це право повинно бути дотриманим.

Запитання про те чи обговорюватимуть дозвіл партнерських пологів в Тернополі, за умови дотримання карантинних вимог ми адресували у прес службу Тернопільської міської ради. Також ми запитали чи може батько бути присутнім на пологах, якщо здасть ПЛР-тест у той же день, в який народжуватиме дружина. Наразі очікуємо відповідь. 

Що думають мамусі

Ми запитали у тернопільських мамусь, чи підтримують вони пропозицію із дозволу партнерських пологів. Питання опублікували на сторінці "Тернопільські мамусі" у соцмережі Facebook.

- Партнерські пологи-це прекрасно, - пише тернополянка Христина Конопкіцька. - Адже є моральна підтримка рідної людини. Дуже радію що чоловік був на перших пологах, надіюся що буде і на других (наприкінці вересня). Та й чоловік, на мою думку, швидше розуміє що став батьком, що таке маленька дитинка.

Проте, є і ті мамусі, що погоджуються з забороною.

- Добре зробили, що відмінили партнерські пологи, адже це може бути небезпечно, - пише тернополянка Катерина. 

Коментар Психолога

Наталія ГАЄВСЬКА, практичний психолог

- Народження дитини - радісна, але важка подія. Розповсюджена думка, що партнерські пологи укріплюють сім’ю. Але не можна використовувати їх для зглагодження гострих кутів.

Партнерські пологи можуть підійти парам, у яких: не соромно хворіти і погано виглядати; прийнято ділитися переживаннями; таємницям відводиться мінімальне місце; немає заборонених тем; чоловік може терпляче чекати і спостерігати за процесом на других ролях; у подружжя є готовність відповідальність, ласку і турботу до малюка ділити навпіл.

Спільні пологи можуть не підійти якщо: один з пари, не бажає народжувати разом; в сім'ї заведено мати таємниці; жінка не може розслабитися у присутності іншої людини; жінка звикла всі проблеми вирішувати сама; чоловік надмірно емоційний і схильний до паніки; у подружжя не прийнято ділитися переживаннями; чоловік не вміє брати відповідальність. 

Чи підтримуєте ви відновленн спільних пологів під час карантину? Пишіть свою думку в коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталя Вербовецька

    Не хвилюйтесь молоді мамочки,головне ,щоб народжувались діти здоровенькі,а все інше-пусте!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up