Партнер рубрики Події

Чи є товари з росії на полицях магазинів Тернополя. Ми перевірили

Чи є товари з росії на полицях магазинів Тернополя. Ми перевірили

Уже третій місяць Україна бореться за свою свободу з російським окупантом. На початку повномасштабної війни на прилавках тернопільських магазинів можна було побачити товари російського виробництва. Ми перевірили, чи змінилось щось за цей час. Що російське вдалось знайти – про це у матеріалі.

Ми побували у різних мережах супермаркетів та магазинах побутової хімії. Ще на початку агресії ми знаходили там товари, які привезли з росії. Штрих–код таких починається з цифр «46».

Як ми помітили, здебільшого таких товарів поменшало. Замість них – українська альтернатива. Переважно це засоби гігієни. Але все ж ще є деякі товари з росії.

В одному з магазинів нам розповіли, що це залишки зі складу, тож їх розпродують. Нові партії російських товарів не замовляють і не доставляють, то ж російські товари, які ще можна знайти на прилавках – купували та завозили до початку повномасштабної війни.

Відео дня

АТБ

У супермаркеті «АТБ» штирх–код вказано одразу на цінниках. На деяких російське позначення. Але самі товари мають інший штрих код. До прикладу, на зубні щітки на ціннику мають російський штрих–код, а на упаковці він відрізняється. Код починається з цифр «87» – виробництво Нідерландів.

Сільпо

Тут раніше ми бачили воскові смужки для депіляції та дезодоранти, привезені з росії. Їх знайти не вдалося. Замість них вироби з інших країн.

NOVUS

А тут російське все ж було. Зокрема, ми знайшли зубні щітки Colgate, серед яких э виготовлені в росії. Також був крем для депіляції. Раніше на полицях було чимало зубної пасти з росії. Тепер її не залишилося.

Eva

Раніше тут можна було знайти продукцію ESTEL для догляду за волоссям та смужки для епіляції Veet з росії. Тепер замість них українська продукція. З російського ми знайшли лише крем для епіляції Veet з росії.

Щодня

А в цьому магазині російських товарів було більше. Серед них продукція «Невской косметики». Серед них дитяче мило та креми. Також була дитяча зубна паста Colgate з росії. Однак російських товарів значно поменшало. Розпродують залишки.

Копійочка

В цьому магазині російських товарів ми не знайшли.

Чи має бути маркування російських товарів

Про те, яка країна виробляє товар вказують перші три цифри штрих–коду. Товари Російської федерації мають штрих–код, який починається цифрами «46» (діапазон 460–469). Код українських товарів починається з цифр «482».

Ще 18 липня 2014 року депутати Тернопільської міської ради підтримали рішення рекомендувати магазинам спеціальне маркування продуктів російського виробництва та відведення їм у магазинах спеціальних місць, щоб тернополяни бойкотом цієї продукції висловлювали свою громадську позиції.

Таке ж рішення знову підтримували 5 жовтня 2018 року. Тоді депутати рекомендували магазинам маркувати товари російського виробництва та забрати їх з прилавків біля кас.

У міській раді пояснили, що ці рішення мають лише рекомендаційних характер, то в магазинах можуть маркувати російські товари, а можуть і не маркувати. На рівні держави немає теж немає вимоги до обов’язкового маркування російських товарів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anatolii Horobets

    В магазинах є все, крім солі кам`яної!
  • Dmytro

    Там буває, що імпортер - росія, а виробник інша країна. Краще нехай буде напряму або імпортерами будемо ми або хтось інший, а не рф та бр.
  • Читач79

    Якщо зблизити Ваше фото ,зокрема Veet крему(колгейт,на жаль,важко розгледіти,може там така ж ситуація),то можна побачити ,що виробник Франція.Отже,товар не російський.То в чому суть претензії ?На багатьох товарах код починається «46»,оскільки росія  ще може бути імпортером.Погодьтесь,що виробник та імпортер -це різні речі.

    andriy reply Читач79

    Погодьтесь що влюбому випадку вони за це получають гроші.

keyboard_arrow_up