Партнер рубрики Події

Чи є закордонний паспорт біометричним без відбитків і що робити, якщо відсканувати не вдається?

Чи є закордонний паспорт біометричним без відбитків і що робити, якщо відсканувати не вдається?
  • Донедавна, якщо термін дії закордонного паспорту закінчився, його можна було продовжити у підрозділах міграційної служби. Зараз ця послуга діє лише у виняткових випадках. 
  • Скільки коштує виготовлення документів в Україні та за кордоном і як відстежити процес самостійно, дізнавалась «20 хвилин».

Що робити, якщо під час оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон не відсканувались відбитки пальців рук? Чи вважається паспорт біометричним, якщо не знялись відбитки пальців рук, цікавились читачі, надіславши запитання на гарячу лінію «20 хвилин».

Документ буде біометричним

Все про закордонні паспорти і як самостійно відстежити їхнє виготовлення, — розповідаємо.

— Відсоток таких випадків достатньо невеликий, але громадяни, у яких відбитки не знімаються хвилюються, що їх документ є не біометричним і вони матимуть проблеми під час проходження паспортного контролю, — пояснили у паспортному сервісі Тернополя, ДП «Документ». — Починаючи від 2016 року, паспорт громадянина України для виїзду за кордон видаються тільки біометричні.

Відео дня

Під час оформлення паспорта передбачено обов'язкове зняття відбитків пальців рук особи. — У випадку, коли пальці поранені, відсутні, немає можливості отримати їх якісне графічне зображення, — інспектор складає Акт про неможливість зняття відбитків рук, для подальшого внесення до Єдиного державного демографічного реєстру, — пояснили у Паспортному сервісі м. Тернополя. — Цей Акт сканується та додається до заяви-анкети.

Тобто у такої особи в паспорті буде лише відцифрований образ обличчя та підпис, але сам документ вважається біометричним, запевнили у паспортному сервісі.

Оформити документи тепер можна і за кордоном 

Урядом України прийнято Постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України», проєкт якої розроблено Державною міграційною службою України.

Прийнятими змінами врегульовуються питання, які значно спрощують порядок оформлення паспортних документів під час воєнного стану.

Зокрема передбачено можливість:

— оформлення закордонними дипломатичними установами паспорта громадянина України для виїзду за кордону дитині на підставі звернення лише одного з батьків;

— формування е-паспорта громадянина України, е-паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які не змогли отримати виготовлений документ через тимчасову окупацію території України або активні бойові дії;

— завершення процедури оформлення документів територіальним підрозділом ДМС, який не здійснював прийом заяв;

пересилання виготовлених документів для їх видачі від одного територіального підрозділу ДМС до іншого в межах України, а також за кордон;

— отримання виготовленого закордонного паспорта дитини іншою особою, яку визначатимуть батьки або інші законні представники.

— Також розширено коло свідків, які беруть участь у процедурі встановлення особи під час отримання паспорта після досягнення 18 років, й надано можливість здійснювати її у режимі відеоконференцзв`язку (у разі неможливості членам сім’ї бути присутніми особисто).

Пильнуйте самостійно стан готовності паспорта

Щодо виготовлення оформленого паспортного документу, на якій він стадії та чи прибув у підрозділ готовий документ — це стосується як ID-картки, так і закордонного паспорту, цей процес можна відстежити самостійно, пояснив начальник управління Міграційної служби в області.Ярослав Давибіда.

— Для цього потрібно зайти на головну сторінку ДМС України, звідти перейти у розділ «Перевірка стану оформлення документів», — пояснив Ярослав Давибіда. — Вибираємо тип документу — ID-картка чи паспорт для виїзду за кордон, вводимо паспорті дані особи, яка замовляла документ — і ви побачите, на якому етапі оформлення новий документ.

Результат пошуку буде виведено на сторінці після введення серії та номера документа, підтвердження капчі та натискання кнопки «Пошук» (сторінка при цьому перезавантажиться).

Зверніть увагу, серія паспорта у формі книжечки вводиться великими українськими літерами, свідоцтва про народження — як зазначено у самому документі. Якщо серія свідоцтва про народження починається з 1 або І, у базі може бути один з трьох варіантів написання: цифра 1, українська літера І, латинська літера I, в залежності від того, як серію було введено оператором під час оформлення документа.

Серія та номер документа, на підставі якого здійснюється оформлення документа для іноземця або особи без громадянства вводиться без проставлення розділових знаків (крапка, кома, крапка з комою, двокрапка, тире, три крапки, знак оклику, знак питання, лапки, дужки, скісна риска, абзац, проміжок).

Вартість документів

паспорт громадянина України (ID-картка):

вперше – безкоштовно;

до 20 робочих днів – 450 грн. (126 грн. – вартість адмінпослуги та 324 грн. – вартість бланка)

до 10 робочих днів – 820 грн. (496 грн. – вартість адмінпослуги та 324 грн. – вартість бланка)

паспорт громадянина України для виїзду за кордон:

до 20 робочих днів – 856 грн. (352 грн. – вартість адмінпослуги та 504 грн. – вартість бланка)

до 7 робочих днів та до 3 робочих днів у разі наявності підстав – 1496 грн. (992 грн. – вартість адмінпослуги та 504 грн. – вартість бланка)

посвідка на тимчасове проживання: 1258 грн. (452 грн. – вартість адмінпослуги та 432 грн. – вартість бланка, 34 грн. – державне мито, 340 грн. - адміністративний збір)

посвідка на постійне проживання: 1013 грн. (496 грн. – вартість адмінпослуги та 432 грн. – вартість бланка, 85 грн. – державне мито)

посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон: 5337 грн. (452 грн. – вартість адмінпослуги та 4800 грн. – вартість бланка, 85 грн. – державне мито).

Крім того, змінилася вартість оформлення ряду інших документів, якими документують іноземців та осіб без громадянства в Україні. Відтак, їх вартість становить:

проїзний документ біженця: 452 грн. – вартість адміністративної послуги;

картка мігранта: 399 грн. – вартість адміністративної послуги;

посвідчення біженця:

вперше – безкоштовно;

у разі обміну або замість втраченого чи викраденого: вартість адміністративної послуги – 336 грн.;

посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту:

вперше – безкоштовно;

у разі обміну або замість втраченого чи викраденого: вартість адміністративної послуги – 336 грн

проїзний документ особи, якій надано додатковий захист: 452 грн. – вартість адміністративної послуги

«Терміновий паспорт», як вдалось з’ясувати «20 хвилин», зараз виготовляють приблизно 10-12 робочих днів, а звичайний – приблизно 5-6 тижнів. 

— Видача документів може розтягнутись в часі через певні проблеми із логістикою, доставкою вже готових паспортів на місця, а також з потужністю поліграфкомбінату, який не завжди може вчасно опрацювати величезну кількість звернень, — пояснив Ярослав Давибіда. — Врахуйте ще ситуацію в державі. Державна міграційна служба робить все для того, щоб якнайшвидше доправити і видати замовлені документи.

Паспорти вже не продовжують

Донедавна, якщо термін дії закордонного паспорту закінчився, його можна було продовжити у підрозділах міграційної служби. Все тому, що не працював, або працював з перебоями Єдиний державний демографічний реєстр, який здійснював оформлення паспортних документів. Зараз ця послуга, продовження терміну дії паспорту, діє лише у виняткових випадках. 

— Зараз Реєстр працює в звичному режимі, порядок оформлення та отримання документів значно спростили, тому й потреба у цій послузі відпала, — пояснив Ярослав Давибіда. — Проте паспорт для виїзду за кордон все ж можуть продовжити. У випадку, якщо відсутні підключення до Реєстру. Або у зв’язку з нагальною потребою виїзду за кордон на лікування — документ продовжать і пацієнту, і супроводжуючому, якщо нададуть підтверджуючі документи, або у випадку смерті родича, який проживав за кордоном. 

Як показала практика та розповідали читачі «20 хвилин», продовжений паспорт не був панацеєю, і прикордонники могли не впустити людину із таким документом за кордон, або скористатись ним один раз. Далі потрібно було перетинати кордон лише з закордонним паспортом.

Довідка

Постанова КМУ від 28 жовтня 2022 р. № 1220 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України" https://www.kmu.gov.ua/.../pro-vnesennya-zmin-do-deyakih...

Графік роботи підрозділів ДМС

Управління ДМС в Тернопільській області: пн-пт, від 8.00 до 18.00.

Територіальні підрозділи: вт-пт, від 9.00 до 18.00, сб від 8.00 до 15.45.

У вихідні працюють чергові. Телефон для довідок та інформації: (0352) 27-13-89.

Цифра

Кількість біометричних паспортів, оформлених у квітні 2023 року:

— ID-карток - майже 120 тисяч,

— закордонних паспортів - понад 231 тисяча.

У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року оформлено:

— ID-карток – менше на 8%;

— закордонних паспортів – менше на 6%.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up