Партнер рубрики Події

Чи ховаються тернополяни у бетонні укриття на зупинках? Ми перевірили

Чи ховаються тернополяни у бетонні укриття на зупинках? Ми перевірили
  • У Тернополі встановили кілька бетонних укриттів біля зупинок громадського транспорту. Загалом їх у місті має бути 10. Однак багато людей обурюються – навіщо варто було витрачати на них гроші.
  • Ми перевірили, чи використовують їх місцеві за призначенням під час тривоги. Про це у матеріалі.

Перші два укриття облаштували поблизу зупинок громадського транспорту «Кооперативний коледж», що на Руській, та вул. Бродівській – зупинки «6-ий магазин» у суботу, 26 листопада.

У соціальних мережах тернополяни активно обговорюють нові конструкції на зупинках. Не всі вважають, що такі мобільні укриття потрібні, а дехто запитує – чому їх вирішили встановити тільки зараз і чи потрібні вони взагалі у Тернополі.

Непокоїть місцевих, що ці місця вже невдовзі можуть перетворитись на притулки для безхатьків чи громадські туалети.

Відео дня

– У тих укриттях хіба ховатися від дощу, лапатого снігу, а не дай Боже ракетних обстрілів, то воно не вистоїть, краще туди не заходити. Шкода цих коштів, що на них витрачають. Краще б їх використали в більш необхідних випадках в цей важкий для всіх людей воєнний час, – пише Марія Фіялка.

– Надіюся, народ не прилаштує це місце як туалет, – пише Катерина Ляльки.

Чи використовують їх під час тривоги

Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи ховаються там місцеві під час повітряної загрози. Під час чергового сповіщення про тривогу, у четвер, 1 грудня близько 14:30, ми вирушили до мобільних укриттів.

Біля зупинки «Кооперативний коледж» було чимало людей. На жаль, багато місцевих вже не ховаються в укриття. Ми закликаємо не нехтувати своєю безпекою! Ворог продовжує терор і завдає удари по цивільним об'єктам. Тож по можливості перейдіть до найближчого укриття, а перебуваючи у квартирі, принаймні пам'ятайте про правило двох стін.

Мобільні укриття можуть вмістити до 20 людей. Однак довгий час туди ніхто не йшов. Хоча всередині є вимикач для світла та розетка – вони не працюють. Імовірно, через чергове знеструмлення. Однак всередині не темно. Лише через пів години після оголошення тривоги до укриття увійшли двоє дівчат з песиком. Вони проходили повз і вирішили перечекати тривогу у безпечному місці.

Ще одне укриття розташоване біля «Шостого магазину». Всередині були кілька людей, які чекали закінчення тривоги.

На зупинці поруч було кілька десятків людей, які продовжили чекати транспорт та вирішили залишитися там під час тривоги.

Скільки коштів витратили

Як свідчать дані на сайті державних закупівель – загалом місто витратило 2 975 000 гривень за 10 захисних споруд. Це майже по 300 тисяч за укриття.

Виконавець замовлення – Товариство з обмеженою відповідальністю «Тернопільбуд». Це єдиний учасник конкурсу. Як свідчать дані сайту держзакупівель, оголосили закупівлю 24 листопада. У цей же день його і завершили, обравши переможця. 

Як йдеться в умовах договору, виконавець замовлення гарантує якість укриттів протягом 60 місяців. Також постачальник зобов’язаний замінити неякісний товар або виправити недоліки, якщо такі виявлять.

Ми звернулися за коментарем до виконавця замовлення ТОВ «Тернопільбуд». Як нам розповів головний інженер ТОВ «Тернопільбуд» Віталій Грузинський, проєкт захисних споруд виконало підприємство.

– Безумовно, перед оголошенням тендеру міська рада шукала можливих виконавців цього замовлення, проводила перемовини, – каже Віталій Грузинський. – Це все відбувалося швидко, оскільки ми живемо в умовах воєнного часу. Наша компанія запропонувала низьку вартість мобільних укриттів. До порівняння – у столиці такі коштують приблизно 500 тис. гривень. Якщо до нас будуть надходити звернення від інших громад про виготовлення таких конструкцій – ми зможемо їх робити, оскільки вже маємо досвід.

Як запевнив головний інженер, конструкція здатна витримати осколки снарядів, ракет та стрілецької зброї.

– Укриття виготовляють з бетону марки 400, з подвійним армуванням. Всередині, на вході, є спеціальна перегородка, яка зможе захистити людей від потрапляння осколків всередину. Навантаження, яке здатна витримати споруда – 10 тон на квадратний метр. Перед встановленням укриттів проводились їх практичні випробування стійкості та функціональності. Вони сертифіковані Тернопільським центром сертифікації. Загалом, кожне таке укриття розраховане на 20 осіб.  

На виготовлення необхідно приблизно 4–5 днів.

– Увесь процес, від створення проєкту, виготовлення та до встановлення укриття виконуємо ми, – розповідає Віталій Грузинський. – Швидкість виготовлення залежить від різних чинників, але це не довго 4–5 днів. Якість бетону перевіряють у нашій лабораторії і конструкцію можуть транспортувати. Вага укриття – 26 тон. Його досить легко встановити або демонтувати. При необхідності – можна перевезти в інше місце, тому воно є мобільним. Матеріали ми закуповуємо у різних постачальників, вони, відповідно, також надають сертифікацію на свою продукцію.

Встановлюватимуть їх поступово. Облаштувати всі 10 планують до 20 грудня.

Де встановлять укриття

Ми звернулися до міської ради з інформаційним запитом, щоб дізнатися точні адреси, де встановлять мобільні укриття. Нам надали затверджений перелік адрес:

1.     Магазин Універсам (від Центру), просп. Злуки

2.     Просп. Стапана Бандери (від центру)

3.    Міськлікарня №2 (від Центру), вул. Купчинського

4.     Вул. Київська (від Центру)

5.     Церква святого Іллі, вул. Бродівська

6.     Вул. Бродівська (від Центру)

7.     Вул. Мазепи (до Центру)

8.     Кооперативний коледж, вул. Руська

9.     Автовокзал, вул. Торговиця

10.  Залізничний вокзал, вул. Б. Хмельницького

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Strukova Nadiya

    А гроші треба десь відмити
  • ternopoler007

    Війна закінчиться і то будуть мафи, вибираємо 4 раз їх
  • Аня Рудик

    Від ког і від чого там ховатися?
  • Sveta Savka

    300 тис. 4 бетонні стіни і 3 лавочки? За щоооооо? Купили б краще щось для наших воїнів

    Anatoly Vivchar reply Sveta Savka

    Sveta Savka жирненько :)

    Sveta Savka reply Sveta Savka

    Anatoly Vivchar 3 лями за 10 штук

    Anatoly Vivchar reply Sveta Savka

    Sveta Savka кажуть 3 ляма, а не 300 штук

keyboard_arrow_up