Партнер рубрики Події

Порозтирали віником по підлозі... Як після нашого експерименту прибирали укриття на зупинках

Порозтирали віником по підлозі... Як після нашого експерименту прибирали укриття на зупинках
  • Журналісти «20 хвилин» у вівторок, 10 січня, перевіряли, у якому стані бетонні укриття, які встановили біля зупинок громадського транспорту. Те, що ми побачили у деяких з них, м'яко кажучи, шокує. Фекалії, використані презервативи, порожні пляшки з-під алкоголю, коробки від медпрепаратів та бруд.
  • Це викликало неабияке обурення серед місцевих. Тож недивно, що вже 11 січня на сайті міської ради з'явилася інформація про те, що споруди в належному санітарному стані. Як прибрали після нашої публікації? Ми ще раз подивилися!

Жахливий стан деяких укриттів активно обговорюють тернополяни. Дехто не дивується, що з укриттів зробили туалети, а хтось дорікає – навіщо на них витратили чимало коштів, щоб зробили притони та вбиральні?!

Відео дня

Всередині багатьох укриттів під час нашої перевірки у вівторок, 10 січня, було брудно. «Чистота» деяких шокувала. Там було бридко та неприємно перебувати. Більше про це читайте за посиланням:

Тут фекалії, залишки препаратів і презервативи. Ми перевірили мобільні укриття на зупинках

До слова, у нас є фото та відео огляду із вказаною датою та часом візиту, щоб чиновники не нарікали, що журналісти самі все придумали!

Як відреагувала влада?

10 січня ми також зверталися до міської ради із проханням прокоментувати, хто і коди тут має прибирати, щоб відповіли: чому так брудно. Однак у відповідь нам традиційно промовчали та за звичкою порадили писати ЗАПИТ. 

Що було далі? Наступного дня, після публікації нашого матеріалу, а саме 11 січня, на сайті міської ради повідомили, що всі мобільні укриття у місті щоденно прибирають та тримають у належному санітарному стані. Ви і ми бачили зовсім протилежне. 

– Як повідомляють в управлінні житлово-комунального господарства, усі укриття у належному санітарному стані та регулярно прибираються, – йдеться у повідомленні на сайті міської ради. – Прибирання цих об’єктів здійснюють працівники ТОВ «Техно-Буд-Центр» та комунальне підприємство «Міськшляхрембуд» відповідно до закріплених територій та мікрорайонів. Мобільні укриття беруть живлення від зовнішнього освітлення, відтак подача електроенергії відбувається відповідно до графіка на тиждень, який складають фахівці ВАТ «Тернопільобленерго». Відповідальні працівники щоденно прибирають укриття, однак несвідомі громадяни засмічують місця мобільних сховищ, розпиваючи там спиртні напої та залишаючи безлад. Так, на жаль, невідомі також пошкодили електропроводи та викрали елементи електрообладнання з мобільного укриття, що на вул. Романа Купчинського.

У міській раді просять дбайливо ставитися до майна міста та громади, а у випадку виявлення порушників – повідомляти правоохоронні органи.

Чи таки прибирали в укриттях?

Але це лише на словах. А як на ділі? Ми пішли і перевірили, чи справді прибрали в укриттях 11 січня. Відвідали дві захисні споруди, які були в найгіршому стані у середу, 11 січня близько 13:30.

Отож, у мобільному укритті біля залізничного вокзалу на вул. Богдана Хмельницького у перший день перевірки на підлозі були фекалії та сморід. Лавки теж були брудні. 

Що ми побачили 11 січня? Вся підлога далі у фекаліях. Тут намагалися «прибирати», але лише порозмазували випорожнення віником. Сморід стоїть нестерпний, ще гірше! І це називають «належним санітарним станом»?

Наступне проблемне укриття – на вулиці Бродівській. Там у вівторок, 10 січня, ми побачили «притон» – валялись використані презервативи, пляшки з–під алкоголю та упаковка з медичних засобів, які використовують люди з наркотичною залежністю. Чи змінилось щось?

Тут все ж прибрали, але вибірково. Пляшки забрали, а от недопалки на підлозі та лавках залишились. Коробку з–під медикаментів забрали, а блістерну упаковку для ампул – залишили. Тож можна припустити, що тут не підмітали, а просто зібрали найбільше сміття.

Пообіцяли виправити

Після побаченого ми звернулися за коментарем до управління технічного нагляду міської ради. Як запевнив начальник управління Олег Вітик – приміщення укриттів оглядають щодня. При необхідності – проводять прибирання.

– Огляд укриттів проводять кожного дня до 9:00. Якщо є необхідність прибрати – про це передають інформацію обслуговуючій організації, і двірники це роблять. Про стан доповідають мені. Вологе прибирання всередині наразі не проводять, оскільки на вулиці болото і робити це немає сенсу. Його роблять тоді, якщо є потреба, до прикладу, – коли там хтось сходив в туалет. Двірники прибирають сміття та стежать за чистотою. 

Як запевнив Олег Вітик – він особисто провів огляд усіх укриттів у місті зранку 11 січня.

– Я особисто перевіряв стан укриттів, – каже він. – Зранку на Бродівській прибрали, там було чисто. На залізничному вокзалі теж все прибрали. Я був там близько 10:00. Ніяких фекалій я не бачив.

Ми надали фото начальнику управління та показали, у якому стані було укриття о 13:30, що не все так гарно, як він нам розповідає. У відповідь він пообіцяв, що виправлять ситуацію.

– Якщо тернополяни бачать, що в укриттях громадський порядок, або там необхідно прибрати – вони можуть звертатися до міської ради, і ми на це відреагуємо. Ніхто не може цілодобово чергувати біля кожного . Тому ми просимо тернополян бути свідомими. В одному з укриттів вандали вже понищили вимикачі, світла там немає. Буду звертатися у муніципальну інспекцію щодо цього. Також проситиму, аби вони проводили рейди, можливо, когось і спіймають, хто робить такі речі.

Вже наступного дня, у четвер, 12 січня, пан Вітик надіслав нам фото з укриття біля залізничного вокзалу. Там прибрали, підлога чиста!

Мобільні укриття відтепер будуть перевіряти представники муніципальної поліції. 

Додаткові кошти на прибирання не виділяють

Як розповів пан Вітик, обслуговуючі організації не отримують додаткові кошти за прибирання мобільних укриттів. 

Також, каже, не виділяють кошти для сплати електроенергії.

– Мобільні укриття під’єднані до ліній вуличного освітлення, відповідно, у денний час світла та електроенергії там немає. Окремо кошти на електроенергію мобільних укриттів не виділяються, вони входять у витрати за вуличне освітлення, – пояснює.

У відділі Технічного нагляду закликають тернополян дбайливо ставитися до комунального майна, а якщо ви стали свідком вандалізму – повідомляти про це правоохоронців.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за станом укриттів. Чи стримають слово у міській раді та чи буде в укриттях чисто? Ми обов'язково перевіримо.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (35)
  • Читач09

    місцеві владні герої . цікаво чи вони бігають в укриття та їхні слуги.
  • Ярослав Іванців

    СЛАВА УКРАЇНІ,а поліція неможе слідкувати,чи може бояться.пройшов вночі від Лучаківс кого до Купчиньського ,поліції не бачив.
  • Шевчук Мария

    Лишні гроші і списання.
  • Mariya Raduzhan

    Тернопільська влада дуже "любить " своїх жителів міста і "піклується" про них постійно підкидає їм сюрпризи, водяні,теплові,захисні.А захисні з фекаліями то на щастя.

keyboard_arrow_up