Партнер рубрики Події

Чи потрібно сповідатись, якщо є ненависть до агресора: все про Прощену неділю та Великий піст

Чи потрібно сповідатись, якщо є ненависть до агресора: все про Прощену неділю та Великий піст

Чи можна не постити військовим і кому дозволено не дотримуватись посту взагалі? Чи можна йти до сповіді і причастя жінкам у штанях чи під час критичних днів? Чим особлива Прощена неділя і  хто для нас має бути прикладом у дотриманні Великого посту — пояснив отець Олексій Філюк.

Піст це не дієта, а очищення душі і тіла, щоб зближатись з Господом. Добрими і люблячими потрібно бути не лише в піст, а завжди. Робити діла милосердя треба не лише в піст, а завжди. Не їсти один одного треба не лише в піст, а завжди, — «20 хвилин» напередодні Прощеної неділі та Великого посту поспілкувались з відомим священником-блогером о. Олексієм Філюком.  Він також наголосив, що у військових, які боронять нас із вами на фронті, під час Великого посту є попущення — і їм треба їсти, коли є можливість і те, що є.

 

Сповідь про ненависть до «сусідів»

Священник також розповів, хто звільняється від посту і чи сповідатись, якщо ви не можете простити агресора чи своїх рідних, які проживають в росії та підтримують ворога. 

Відео дня

Прощена неділя — це не напекти млинців та наїстись. Це останній день масляного, чи як його ще називають сирного тижня напередодні Великого посту.

— Як і кожна неділя — вона починається з Літургії. Але ввечері цього дня на всіх відправах проводять особливу вечірню службу з чином прощення, — розповів о. Олексій. — Священник просить вибачення у парафіян, а вони у священника і один в одного. Прощати потрібно щодня, але цей день особливий для того, аби попросити пробачення у рідних та вибачити самого себе. Як йдеться в молитві: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим…».

Це останній день, коли, згідно з уставом, вживають молочні продукти. Але головне — щоб ввійти наступного дня у Великий піст із чистим сумлінням і спокійною душею, — треба попросити пробачення. Прощати – наголошує священник, щоби сонце не зайшло в гніві вашому.

Що робити з ненавистю до ворога, чи є це гріхом і чи варто про це сповідатись, отець теж пояснив.

— Якщо по-християнськи, — ми не маємо давати в своєму серцю місцю ненависті, бо не буде де жити любові, — пояснює о. Філюк. — А ненависть до московітів робить нас подібними до звірів. Звичайно, простити вбивство дитини, зґвалтування жінки – це буде боліти, ятрити, але не варто все життя жити ненавистю. Тут Бог суддею буде і для них, і для всіх, хто чинить зло. Надіємось, що Бог справедливо розсудить і покарає.

Під час сповіді треба виговорювати все, буквально казати: я ненавиджу тих, хто прийшов до нас війною – і це є нормальною людською емоцією. Але не согрішати в тому, що тримати цю ненависть.

— В цьому треба сповідатись, виговорюватись і більше любити живих, менше ненавидіти – це завжди потрібно, не тільки в піст чи недільний день, а все життя, — радить священник. — Як Давид говорив: «Господи, суди їх». Господь буде судити їх: хто з ворогів постить чи не постить, хто воює проти нас — суддею їм буде Господь.  

 

Церква не змушує постити

Основні правила посту: не їсти одне одного. Протягом посту ми маємо зблизитись з Творцем і один з одним. Необхідно дотримуватись певних правил: не грішити словами, діями, не зневажати ближнього, не починати сварки, не тримати образ, а пробачити кривдників, не переїдати, не вживати алкоголю, не влаштовувати гучних розваг, радить священник.

Від посту звільняються літні люди, вагітні, люди, які хворіють, зокрема й на цукровий діабет, онкологію, діти до 7 років та за потреби — навіть до 14. У військових на фронті є попущення: їм треба їсти і те, що мають. Хіба би хто мав можливість чи індивідуальне бажання дотримуватись посту.

— Церква не вимагає, не змушує постити, а рекомендує, — пояснює о. Олексій. — Хто не готовий, буде, приміром, цілий піст не їсти і думати, коли це все закінчиться — краще утриматись, але жити життя без нарікання. Що символізує піст? Приклад для посту ми беремо від Ісуса Христа — він 40 днів нічого не їв, аби підготувати себе до служіння Богу. Так само і ми, по прикладу цьому біблійному, маємо підготуватись до свята Воскресіння Христового. Але піст — це не дієта, а очищення душі і тіла, щоб зближатись з Господом.  

Згідно з сучасними правилами церкви, обмежень для того, аби прийти на Літургію, сповідатись і причащатись, коли у жінки критичні дні — немає. Про це також не обов’язково згадувати під час сповіді. Бути в штанях, одягати хустку чи ні, коротку спідницю — теж не під забороною. Головне не бути спокусою для інших. Проте, якщо в певному регіоні заведено покривати жінкам голову — варто, за бажанням, дотримуватись цих правил.

— Бог не дивиться на одежу – а дивиться на серце, підсумував о. Олексій. — Головне, щоб це було щиро.

Є особливі молитви, прийняті церквою, які треба читати під час посту або щоб помолитись за воїнів. Щонеділі у храмах служать молебни. В час Великого посту щодня відбуватимуться відправи за наших захисників. Варто брати собі за правило і молитись і за нашу перемогу. Пам’ятати слова з книги пророка Йона: «Люди взяли покаяння, і Господь врятував їхнє місто…».

Молитви у піст, а також за воїнів, захисту від загарбників і щоб наближати перемогу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Lyuda

    А св‘ященник ,дійсно,постить 😅😅
  • Borys

    Все можна в тріщину попів і їх правила
  • Borys

    Все можна в тріщину попів і їх правила
  • Borys

    Все можна в тріщину попів і їх правила

keyboard_arrow_up