На новий бювет витратили майже півтора мільйона. Чи працює та де ще безкоштовно набрати води у Тернополі?

На новий бювет витратили майже  півтора мільйона. Чи працює та де ще безкоштовно набрати води у Тернополі?

Більшість тернополян або купують питну воду у вуличних автоматах, або їдуть до джерел, щоб набрати її безкоштовно. Є ще варіант - бювети у місті. Чи працюють вони – читайте у матеріалі.

Питну воду тернополяни набирають в різних місцях. 

- Я зазвичай їду за водою з «Нового світу» на бульвар Куліша в бювет, - каже пенсіонер пан Володимир. – Зазвичай беру дві п'ятилітрові баклажки, і на тролейбусі їду по воду. Але там бювет часто ламається, тому доводиться купувати з автоматів.

У місті є три бювети, де безкоштовно можна набрати воду – на вулиці Юності, бульварі П. Куліша та бульварі Д. Галицького.

Відео дня

Скільки коштував новий бювет?

На бульварі Данила Галицького облаштували новий бювет. Він запрацював кілька тижнів тому. Там є дві колонки для набору води.

На сайті державних закупівель ми знайшли інформацію про вартість облаштування нового бювету. Відповідно до договору, з міського бюджету виділили 1 425 777 гривень на його будівництво.

Наразі бювет працює. До нього постійно приходять люди.

- Добре, що тепер є бювет, бо воду з крану ми пити не хочемо, а купувати з автоматів – дорого, - каже тернополянин Олег. – Взагалі варто таких бюветів більше в місті облаштувати, щоб можна було набрати чистої питної води.

Люди приносять по кілька баклажок. Хтось відправляє дітей, а хтось бере кравчучку і везе 4 – 5 баклажок.

Чи працює бювет на Куліша?

На бульварі Куліша також є бювет. Його відкрили у жовтні минулого року. Однак вже через місяць після урочистого відкриття одна з колонок перестала працювати.

Біля бювету часто збираються черги з людей. Переважно це - мешканці будинків поруч. Дві колонки працюють, однак люди користуються лише однією, навіть якщо збирається черга. Як пояснив тернополянин пан Василь – так буде швидше набирати воду.

- Якщо працює одна колонка, то тиск хороший, але якщо запустити ще іншу – тиск падає, - каже чоловік. – Швидше користуватися однією, бо якщо увімкнути подачу води з двох одразу – доведеться довше чекати.

Бювет на вулиці Юності

Ще один бювет працює на вулиці Юності. Його відкрили у 2015 році. Там працює дві колонки. Іноді там також є черги, але зазвичай збираються двоє-троє людей.

Скільки коштує вона з автоматів?

Багато тернополян не мають змогу прийти до бювету, тому купують воду у вуличних автоматах. Вартість літру води – 1 гривня.

- Живу у гуртожитку на вулиці Шептицького, - каже студент технічного університету Максим. – Воду доводиться набирати в автоматі. Зараз, коли карантин, автомат поруч майже завжди має воду. Але до карантину часто одного автомату не вистачало, бо воду швидко розкуповували студенти. Доводилось йти на сусідні вулиці. Воду з кранів пити не наважуюсь, бо вона в нас часто тече мутна і з різким запахом хлору, хоча маю знайомих, які живуть в інших районах. Вони не бояться пити воду, бо мають фільтр.

Чи безпечно пити воду з крану?

Далеко не кожен наважиться пити воду з крану. Багато тернополян скаржаться, що вода тече брудна. Однак у КП «Тернопільводоканал» запевняють – вода у місті чиста та відповідає усім вимогам. Дехто навіть каже, що не купує воду в магазинах чи автоматі, бо впевнений в якості води з крану.

- Ми докладаємо зусиль для того, щоб провести реконструкції діючої мережі та наших об’єктів водопостачання, – пояснює начальник планово-економічного відділу КП «Тернопільводоканал»  Володимир Водовіз. – У нас є досить складна система водопостачання. Ми обслуговуємо близько 350 кілометрів водопровідних мереж. Ми маємо великі очисні споруди. Фактично ця система побудована ще в 60-70 роки минулого століття.

У якості води, яку споживають тернополянин, сам Володимир Водовіз не сумнівається та каже, що "бутильовану" воду він не купує, п’є тільки з крану.

- Щодо якості води, хочу зазначити, що Тернопіль використовує воду з підземних джерел, – пояснює Володимир Водовіз. – Це дозволяє хлорувати воду на мінімальному рівні. Якщо інші міста використовують воду з річок, то там необхідно використовувати серйозні реагенти для очищення. Також наша вода відповідає усім санітарним нормам. У мене двоє дітей, і вони п’ють звичайну воду. А от у якості води з автоматів я сумніваюся.

А яку воду п'єте ви? Проголосуйте та пишіть у коментарях!

Опитування

Звідки ви берете питну воду?

Також, у КП «Тернопільводоканал» радять, що якщо ви переймаєтесь через запах хлору – воду можна набрати у посуд і почекати кілька годин, і хлор випарується.

А де ви зазвичай набираєте воду? Де б хотіли, щоб облаштували бювети? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Марія Нищота Новак

    Купляю воду, що привозить машина по вул. Медова. Добре було б встановити бювет десь неподалік.
  • Ліда Вовчак

    В бюветі
  • Олександра Вода

    Не працює
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up