Партнер рубрики Події

Чи реально знайти сіль у Тернополі та скільки вона коштує. Ми перевірили!

Чи реально знайти сіль у Тернополі та скільки вона коштує. Ми перевірили!
  • Через зупинку найбільшого державного підприємства «Артемсіль» тернополяни почали запасатись сіллю та змітати її з полиць магазинів.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи є сіль у магазинах та на ринку Тернополя та скільки вона коштує в умовах дефіциту.

В Донецькій області через російську військову агресію понад місяць тому зупинилося ДП «Артемсіль» — найбільше в Європі підприємство з солевидобутку.

Директор державного підприємства Віктор Юрін у коментарі Вільному радіо розповів, що наразі виробничий процес неможливий.

– Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не піддамо людей небезпеці. Тим паче більшість мешканців Соледара, співробітників ДП «Артемсіль» вже евакуювались. Більшості працівників адміністрації, інженерно-технічних робітників, немає на місці, — каже очільник підприємства.

Відео дня

Чи є сіль у Тернополі

На хвилі паніки в магазинах з прилавків почали змітати сіль. Тернопіль – не виключення. Журналіст «20 хвилин» побував у різних мережах супермаркетів та на ринку у пошуках солі.

На Центральному ринку навіть на початку війни не було проблем з продуктами та продовольчими товарами, тоді як у багатьох супермаркетах міста полиці були порожні. Тож шукати сіль ми пішли саме сюди. Однак – це виявилось не так просто.

Біля деяких кіосків з крупами та продуктами продавці навіть вивісили оголошення: «Солі немє!». Дехто каже – сіль розкупили ще кілька тижнів тому, а ажіотаж розпочався після того, як стало відомо про зупинку підприємства.

– Люди приходять, запитують, але сіль вже порозпродували. Ціна була 14 грн за кілограм. На оптових складах немає, тому не знаю, коли зможемо закупити, – каже один з продавців.

Деякі продавці розповіли, що сіль у них ще була зранку, але все розкупили.

Сільпо

У супермаркеті «Сільпо» на вулиці Живова полиці, де була сіль, порожні. Все розкупили. Залишились лише цінники. Сіль була імпортна. Кілограм йодованої коштував 23 гривні. Також була сіль дрібного помолу – 28,8 грн за кілограм.

АТБ

У супермаркеті, що знаходиться на території Центрального ринку також порожньо. Дехто прийшов спеціально за сіллю, але не встиг.

– Прийшла спеціально за сіллю, але не встигла. На ринку також немає. Знайома розповідала, що ще можна купити в іншому супермаркеті, тож піду туди, – розповіла одна з покупців.

Комора

У супермаркеті ще зранку була сіль, але все розкупили – розповіла одна з продавчинь. Полиця порожня. Однак кажуть, ще мають привезти сіль.

Novus

Тут на полиці залишилась лише «елітна» сіль з різними добавками – органічним солодким перцем, лимоном та чорна сіль. Ціна від 99 до 115 грн за упаковку (75 грамів).

Ще в наявності копчена морська сіль у млинку – 229 грн за 200 грамів та сіль з паприкою за 137 грн за 110 грамів.

Рукавичка

У «Рукавичці» також не було солі. Ціни від 14 до 21,9 грн за упаковку. До цінників прикріпили повідомлення, що товар в дорозі. Однак коли саме сіль з'явиться – не знають.

Як вирішують проблему

Як зазначив директор «Артемсіль», поки ведуться бої, доведеться заміщувати нашу сіль імпортованою. За його словами, зупинку підприємства відчують на собі й споживачі з Угорщини, Польщі, Грузії, Молдови, Азербайджану, Румунії.

Як ми переконались, у супермаркетах вже доставляють імпортну сіль або сіль від інших українських виробників, але її одразу розкуповують.

Деякі підприємсвта збільшують обсяги виробництва. Заступник директора Дрогобицької солеварні Ігор Нащочич розповів, що на заводі поставили додаткову панву (ванну для виварювання солі), її зараз випробовують, це має збільшити обсяги виробництва солі. Якщо раніше підприємство місячно виробляло 31-32 тони, то тепер очікує отримувати до 53-55 тонн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (53)
  • Людочка Ник

    В нас немає вже солі, навіть у ринку
  • Марта М'ялковська

    Продавати по 2 кг на 1 а не по 10.
  • Светлана Безпятая

    Ми це все знаемо щас немае. А потом завались  не паникуемо
  • Вікторія Кістерна

    Менше треба мішками ту сіль гребти і всім би вистачило. Як люди дурнуваті, то за гроші мізків не купиш, а тепер вже і солі.

keyboard_arrow_up