Чи таки можуть з 8 листопада відсторонити від роботи невакцинованих? Розповідаємо, як діяти

Чи таки можуть з 8 листопада відсторонити від роботи невакцинованих? Розповідаємо, як діяти
Фото ілюстративне
  • Щомісяця карантинні правила стають все жорсткішими. Насамперед для тих, хто не щепився від ковіду. 
  • МОЗ встановило перелік організацій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19. Кого стосується?
  • Що зможе роботодавець з 8 листопада: звільнити, відсторонити від роботи чи перевести на дистанційну роботу.
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів про ваші права і бути незалежними!

 

Усі обмеження, які ввели 21 жовтня на Тернопільщині, стосуються лише невакцинованих. Для вакцинованих — заборон практично не буде. Про це заявив голова Тернопільської ОДА Володимир Труш. 

За інформацією Юлії Нагорної, прессекретаря Департаменту охорони здоров'я, повністю щеплені (двома дозами) від ковіду 15,17% загальної кількості населення області. Першу дозу вакцини отримали 20,11%. Загалом же до кінця року запланували щепити 70% дорослого населення. 

Без роботи і зарплати?

З 21 жовтня в області діє заборона функціонування закладів громадського харчування, спортивних залів, продовольчих і непродовольчих ринків, крамниць, державних структур, а також проведення масових заходів у разі відсутності 100% вакцинації або негативного ПЛР-тесту на COVID-19  чи експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу, або документа від лікаря щодо протипоказань вакцинації у працівників та відвідувачів закладів. Ці правила стосуються і міжрегіональних перевезень. Раніше МОЗ затвердив Наказ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням». 20 жовтня Кабмін прийняв рішення «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236». Тут йдеться і про те, що невакцинованих можуть відстороняти від роботи.

Відео дня

Це не на жарт налякало жителів Тернопільщини. 

— Працюю викладачем у Тернополі. Начальство вже повідомило, якщо не вакцинуюся — можу шукати іншу роботу. Я опинилася на роздоріжжі, не знаю, що робити, — зітхає тернополянка Оксана.

Професія жінки — якраз у переліку тих, кому потрібне обов'язкове щеплення. 

Отже, обов'язковій вакцинації з 8 листопада підлягатимуть працівники:

Не підлягатимуть обов'язковій вакцинації зі списку ті люди, у яких є абсолютні протипокази до проведення профілактичних щеплень. У випадку з ковідом — це серйозна алергічна реакцію на один з компонентів вакцини. За даними останнього брифінгу в ОДА, є лише дві людини, які отримали довідки, що вони не можуть бути вакциновані за медичними показами.

Кабмін затвердив порядок відсторонення співробітників підприємств, установ та організацій, які підлягають обов'язковому щепленню від COVID-19, який діятиме з 08 листопада. Що передбачається новою Постановою Кабміну від 20 жовтня 2021 року №1096?

Аналізуємо цифри імунізації на Тернопільщині. За останніми даними, орієнтовно 52% освітян пройшли повний курс імунізації від ковіду, загалом 91,3% медпрацівників вакцинувалися. Серед усіх вакцинованих 60% становить міське населення. А от який відсоток працівників області, які підлягають обов'язковій вакцинації, уже отримали щеплення, ми так і не отримали. 

Чи залишаться люди без роботи з 8 листопада?

Чи скаржаться люди в профспілки

Заступник голови Тернопільської обласної ради профспілок Микола Стадницький каже, що у їхню раду скарги від працівників підприємств, установ чи організацій області щодо примусової вакцинації поки не надходили. Це ж саме підтвердив і голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний.

— До нас ще не зверталися з питаннями, які стосуються примусової вакцинації. Але наша позиція загальновідома: примусової вакцинації не може бути. Кожна людина на власний розсуд визначає, вакцинуватися їй чи ні. Хоча ми розуміємо потребу в імунізації від ковіду. Вважаю, потрібно знайти переконливі аргументи для скептиків вакцинації і не примушувати, а саме – переконати людей, – каже пан Присяжний.  

Серед професійних спілок найчисельнішою, за словами Андрія Присяжного, є Профспілка працівників освіти і науки.

— У нас є позиція Профспілки працівників освіти і науки, у якій говориться про те, що жодної примусової вакцинації не повинно бути, — зазначає керівник обласної ради профспілок. — Конституція України, як Основний Закон держави, має найвищу юридичну силу. Жодні рішення будь-яких органів державної влади чи місцевого самоврядування не повинні їй суперечити. 

Хто і як може звернутися за захистом у профспілку? 

— Ми є громадською організацією. До нас може звернутися член профспілки, наприклад, якщо його будуть не допускати до роботи через відмову від вакцинації. Якщо піде загальна тенденція недопуску до роботи через таку причину, то роботодавці, вважаю, мають організувати дистанційну роботу своїм працівникам. Людина не повинна втратити своє робоче місце і свою заробітну плату, — наголошує Андрій Присяжний.

Не зверталися поки працівники області і до Регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини щодо захисту своїх трудових прав. 

— Жодних скарг стосовно питань вакцинації чи захисту трудових прав, пов'язаних з цим, ні від кого з області не поступало,  ̶  каже Володимир Воловник.      

Спільний представницький орган профспілок не підтримує наказ МОЗ від 04 жовтня 2021 р. №2133, яким затверджено зазначений Перелік, оскільки ці документи мають дискримінаційні ознаки, суперечать національним та міжнародним нормативно-правовим актам, згідно з якими вакцинація є добровільною. Застосування до працівника заходів примусу та/або дисциплінарного стягнення за відмову вакцинуватися від хвороби COVID-19, викликаної вірусом SARS- CoV-2, є неправомірним.

Профспілки виступають за вакцинацію і ефективну боротьбу проти вірусу, за розширення роз’яснювальної роботи і збільшення кількості «послів» щеплення.

Чи законні відсторонення

Кандидатка юридичних наук, адвокатка Ірина Турчин-Кукаріна наголошує, що на даному етапі вакцинація проти COVID-19 в Україні є добровільною, але не обов’язковою.

В дорожній карті з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках затверджена Наказом МОЗ України №213 від 09.02.2021 вказується: «Вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення та професійних груп».

Фахівчиня зазначає, що вакцина проти COVID-19, як лікарський засіб, пройшла державну реєстрацію лікарського засобу (медичного імунобіологічного препарату) на підставі наказу МОЗ України № 308 від 22.02.2021 для екстреного медичного застосування, що є так званою «умовною реєстрацією» і означає, що очікуються подальші докази для цього лікарського засобу. Дані на сайтах розробників вакцин підтверджують, що тривають фази 1/2/3 дослідження з оцінки безпеки, переносимості, імуногенності та ефективності кандидатів на РНК-вакцину проти COVID-19 у здорових людей.

Ірина Турчин-Кукаріна розповіла детальніше про оплату праці при відстороненні від роботи.

Адвокатка пояснює, що дійсно, у ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» зазначено, окрім визначених законом обов'язкових профілактичних щеплень проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу, які включені до календаря щеплень, – працівники  окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. 

У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. 

 — Ключове слово – «у порядку, встановленому законом», тому звертаємося до закону. Трудові відносини усіх працівників в Україні регулюються КЗпП України, — каже адвокатка.

Ст. 46 КЗпП України визначає, що відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: відмови або ухилення від обов'язкових медичних оглядів; в інших випадках, передбачених законодавством.

— Тут варто зауважити, що по-перше, варто відрізняти поняття «медичний огляд» і «медичне втручання». На медичне втручання обов’язково потрібна інформована згода людини. По-друге, КЗпП України не передбачає у цьому випадку позбавлення працівника права на заробітну плату на цей період. Закон не врегулював це питання, тому реалізувати його у площині покарання працівників за відмову під щеплень — неможливо. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, — зауважує пані Турчин-Кукаріна. 

Виходить, відсторонення працівників від роботи за відмову від профілактичного щеплення від COVID-19 неможливе, оскільки Кодекс законів про працю України не врегулював це питання. 

Журналістка «20 хвилин» запитала у фахівчині про нещодавнє рішення Європейського суду з прав людини, яке вказує на те, що обов’язкова вакцинація не є порушенням прав людини. 

— Будь-яке втручання в права людини у правозастосовчій практиці ЄСПЛ проходить так званий «трискладовий тест» і повинно: по-перше — бути передбаченим законом; по-друге — мати легітимну мету, по-третє — бути необхідним в демократичному суспільстві (пропорційним і достатнім), —  пояснює Ірина Турчин-Кукаріна. —  Якщо рішення ЄСПЛ стосувалось країни, в якій йшлося про обов’язкову вакцинацію, наприклад, від поліомієліту, то таке втручання могло бути передбачене законом для тієї країни. Але втручання у права людини у звязку з щепленням від COVID-19 в Україні на даний час не передбачене законом. Тому, оскільки таке втручання у права людини не проходить навіть першого цензу тесту, на даний час вести мову про законність ініціативи так званої примусової вакцинації передчасно.

За словами Ірини Турчин-Кукаріної, судова практика у питанні відсторонення працівників від роботи у зв’язку з відмовою від щеплень від COVID-19  ще не сформована, однак якщо буде встановлено, що на порушення статті 46 КЗпП роботодавець із власної ініціативи без законних підстав відсторонив працівника від роботи із зупиненням виплати заробітної плати, суд має задовольнити позов останнього про стягнення у зв'язку з цим середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу (стаття 235 КЗпП).

Як діяти працівникам

Деякі роботодавці, ймовірно, через своє незнання чи небажання знати реальну правову ситуацію в країні, все ж погрожуватимуть і навіть будуть відсторонювати від роботи через відмову щепитися. Як діяти в такій ситуації?

Перш за все, потрібно розмежовувати погрозу відстороненням від реального відсторонення від роботи. 

— Стосовно погрози відстороненням працівник може звернутись в Управління держпраці області, а щодо реального відсторонення від роботи — до суду про незаконність такого відсторонення з одночасною вимогою про виплату та стягнення різниці між фактично сплаченими коштами та середнім заробітком за час вимушеного прогулу, пов’язаного з таким відстороненням від роботи, — пояснює тернопільський адвокат Віталій Вітів. — Також не слід забувати про моральну шкоду: за страждання, понесені працівником таким відстороненням. 

Медична сторона

Вакцинація врятує ваші життя

Михайло Андрейчин, тернопільський професор–інфекціоніст, академік НАМН України:

 – Вакцинація – один з найефективніших методів профілактики інфекційних та неінфекційних хвороб. Вона допоможе швидше здолати пандемію та врятує багато життів. Особливо варто щепитися тим, хто знаходиться у групі ризику – медичні працівники, працівники соціальних сфер, які контактують з великою кількістю людей, люди з хронічними хворобами, пенсіонери. 

Виробити колективний імунітет, щонайменше 70-75% населення повинні або перехворіти, або отримати імунітет шляхом вакцинації. Ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації. Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої не існує.

 Лише вакцинацією ковід не подолати

Василь Копча, професор-інфекціоніст:

– Вакцина, на жаль, не гарантує того, що ніхто не захворіє. Вона дозволяє перенести хворобу легше. Це дуже важливо з точки зору пацієнта. Але з точки зору епідеміології, це не має значення, бо людина може лишатись джерелом збудника. Саме цим вакцина від коронавірусу відрізняється від усіх інших. Якщо я вакцинувався від кору – не захворію на кір, і в такий спосіб можна погасити епідемію. Але не вийде погасити епідемію коронавірусу тільки шляхом вакцинації. Це можна зробити тільки в поєднанні з карантинними заходами. 

Що каже ЗАКОН

Міністерство економіки України роз’яснило, що у роботодавця немає правових підстав примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися від цієї хвороби: 
Відповідно до ст. 284 ЦК України надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла чотирнадцяти років, провадиться за її згодою. Повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, має право відмовитися від лікування.
Частиною 6 ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» також передбачено, що повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення.
У пункті 3 своєї Резолюції 2361 (2021) Парламентська асамблея Ради Європи закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації, а також забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію.
Відповідно до ст. 2-1 КЗпП України будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно, зокрема від стану здоров’я, не допускається.️
Ст. 43 Конституції України також гарантоване право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.️
З ініціативи власника або уповноваженого ним органу, трудовий договір може бути розірвано, зокрема у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, що перешкоджає продовженню даної роботи (п.2 ч.1 ст. 40 КЗпП України). Водночас таке звільнення може бути проведено лише на підставі фактичних даних, які підтверджують, що внаслідок стану здоров’я (стійкого зниження працездатності) працівник не може належно виконувати покладені на нього трудові обов’язки чи їх виконання протипоказано за станом здоров’я (п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 року № 9). Звільнення працівника з цієї підстави не є заходом дисциплінарного стягнення.
Згідно зі ст.147 КЗпП України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення.
Порушення трудової дисципліни — це невиконання чи неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов'язків. Отже, відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни.

А як в інших країнах?

Італія стала першою європейською країною, яка з 15 жовтня почала вимагати ковідні паспорти для роботи. Уряд попередив про це італійців за місяць.
Сертифікат про вакцинацію чи негативний ПЛР-тест (кожні два дні) вимагатимуть від усіх працівників, незалежно від професії. Якщо вони не нададуть ці документи, їх або позбавлять зарплати, або оштрафують на 1,5 тис. євро. Штрафи чекають і роботодавців.
А от у Британії, де захворюваність знову пішла вгору, зняла майже всі обмеження. Там не вимагають паспортів вакцинації, дистанції та обов'язкових масок. Але Уельс та Шотландія не згодні з цим рішенням. У жовтні в цих регіонах почали запитувати сертифікат чи тест у всіх повнолітніх, які приходять у клуби чи інші приміщення, де перебуває понад 500 людей, чи на вуличні події за участю більш ніж 4000 людей.
У Словенії з 15 вересня сертифікати чи тести вимагають як на вході на будь-яку роботу, так і буквально скрізь — в магазинах, ресторанах, салонах краси, і навіть у лікарнях. Через це незгодні (а більш ніж половина населення невакциновані) перекрили головну автомагістраль Любляни і кидались у поліцію пляшками.
Румунія з 3 жовтня вимагає сертифікат про щеплення чи довідку про перенесений Covid-19 в кінотеатрах, ресторанах і спортзалах.

 У Польщі влітку обговорювали ідею, що роботодавці можуть переводити своїх нещеплених працівників на роботу, яка не потребує контакту з людьми. Але поки що там не вимагають сертифікатів ніде.
У Ізраїлі з кінця серпня вимагають у всіх людей сертифікати чи тести на вході в ресторани, музеї, бібліотеки, спортзали чи басейни. Без них можна ходити тільки у торгові центри та магазини.
А у Туреччині не потрапити навіть у більшість торговельних центрів. З 6 вересня для входу громадяни повинні мати або сертифікат про щеплення, негативний ПЛР-тест або довідку про перенесену хворобу, що має відображатись у HES-коді — спеціальному внутрішньому документі, який повинні мати в тому числі туристи.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • David Starr

    Чогось мало кого хвилює його спосіб життя, харчування, алкоголь і т.д., до 40 років вже купа набутих по власній дурості болячок, а от вакцина, бачте шкодить їх здоров'ю. Нема питань, але  для невакцинованих лікування від ковіду має бути платне, чому держава і лікарі мають тратити на них свій ресурс?
  • ProofG1

    Чи варто говорити, що примушувати людину вводити в свій організм те, що вона не хоче вводити і погрожувати їй безробіттям і ну, не знаю... голодною смертю - це ФАШИЗМ!
  • Nadiya Shulyk

    Найкращий спосіб вирішити цю проблему - вакцинуватися. Не розумію дурнів що купують підроблені сертифікати.

    Ірина Панькевич reply Nadiya Shulyk

    Nadiya Shulyk дякую

    Nadiya Shulyk reply Nadiya Shulyk

    Ірина Панькевич то купіть сертифікат, бо  ви дужееее мудра.

    Ірина Панькевич reply Nadiya Shulyk

    Nadiya Shulyk дурні вакцинуються ...
  • Світлана Орищій

    Робота була та буде,а життя одне,ще ніхто не знає чи захищає вакцина .

    Ірина Панькевич reply Світлана Орищій

    Світлана Орищій

keyboard_arrow_up