Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"

Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"
  • 16 жовтня в Україні відзначають День хліба. Читайте у матеріалі усе про користь та шкоду цього продукту. 
  • Журналісти "20 хвилин" провели експеримент, аби перевірити який хліб швидше зіпсується. 

Про те, скільки можна з'їсти хліба, у яку пору дня це краще робити та впливає споживання хлібобулочних виробів на організм, ми запитали у сертифікованого дієтолога та фітнес-тренерки з Тернополя Ольги Колопенюк. 

- По-перше, хліб є різний. Якщо ми будемо ділити на корисний і некорисний, то шкідливий білий хліб, з борошна вищого сорту, - розповідає дієтолог. - Якщо брати із цільнозернового борошна, хліб з висівками, наприклад, то його можна і навіть треба їсти, але з певними обмеженнями. Хліб - це вуглевод. Ми не виключаємо повністю з раціону, бо він - це наша енергія. Але треба розуміти, скільки його можна споживати. Якщо ми вдень їмо і кашу, і хліб, то це забагато для організму.

Найкраще, за словами Ольги Колопенюк, хліб їсти у першій половині дня. 

Відео дня

- Якщо ми зранку їмо яйця ,а це - білок для організму, і візьмемо шматок корисного хіба, то від такого сніданку буде більше користі, ніж від яєчні без хліба, - каже вона.  - А якщо до хліба взяти близько п'яти грамів вершкового масла, то це ще краще, адже масло містить корисні тваринні жири. Або можна зробити бутерброд із авокадо, там є рослинні жири.

Як обрати хліб 

Категорично про критерії експертка нічого не може сказати.  -

- Намагаюся та раджу тим, хто хоче їсти здорову їжу, - шукати бездріжджовий хліб. Адже дріжджі зараз усі ферментовані. Також я прихильник приватних пекарень. Довіряю лише якості хліба. 

Якщо ж немає можливості купувати хліб у таких пекарнях, варто обирати хліб із висівками. 

- Він є доступний, - каже тренерка. - Дехто вважає, що чорний хліб корисніший, але це не так. У них практично однакова калорійність. Також той самий "Бородінський" хліб - це звичний білий просто із додаванням солоду. Великої різниці немає. 

За словами фітнес-тренерки, не менш корисна альтернатива - хлібці різного виду. 

Чи корисніший хліб без дріжджів

Про користь та шкоду хліба на бездріжджовій основі на своїй сторінці у Facebook писала екс-в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

- Від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції та навіть рак. Такі твердження можна почути від людей, що пропагують бездріжджове харчування та найчастіше далекі від медицини та наукових досліджень, - пише Уляна Супрун. 

За словами пані Супрун, крім пухкості, дріжджі роблять хліб кориснішим — збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема, у такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин - це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза. 

- Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. - йдеться у пості. - Але чому тоді після хліба можуть виникати біль в животі та здуття? Бо в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття. Якщо вас лякають дріжджі та ви прагнете зробити свій раціон більш здоровим — обирайте цільнозерновий хліб. Головне — добре його пережовуйте та запивайте Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам.

Коли хліб "зацвіте"

Тернополяни часто скаржаться, що хліб "цвіте" або черствіє одразу на наступний день після покупки. Ми вирішили перевірити, який хліб зіпсується найшвидше.  

У кількох магазинах в центрі Тернополя журналісти "20 хвилин" придбали п'ять хлібин з різним складом та різної форми. Усі вони виготовлені різними виробниками. Серед них також є хліб на бездріжджовій основі. 

Далі залишаємо їх у відкритому вигляді при кімнатній температурі, щоб перевірити, яка із хлібин найдовше буде залишатись у звичному вигляді, а яка - найшвидше затвердіє або покриється цвіллю. Про результати експерименту читайте 21 жовтня на нашому сайті. 

Про те, які способи зберігання хліба є найкращими, пишіть у коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up