Партнер рубрики Події

Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"

Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"
  • 16 жовтня в Україні відзначають День хліба. Читайте у матеріалі усе про користь та шкоду цього продукту. 
  • Журналісти "20 хвилин" провели експеримент, аби перевірити який хліб швидше зіпсується. 

Про те, скільки можна з'їсти хліба, у яку пору дня це краще робити та впливає споживання хлібобулочних виробів на організм, ми запитали у сертифікованого дієтолога та фітнес-тренерки з Тернополя Ольги Колопенюк. 

- По-перше, хліб є різний. Якщо ми будемо ділити на корисний і некорисний, то шкідливий білий хліб, з борошна вищого сорту, - розповідає дієтолог. - Якщо брати із цільнозернового борошна, хліб з висівками, наприклад, то його можна і навіть треба їсти, але з певними обмеженнями. Хліб - це вуглевод. Ми не виключаємо повністю з раціону, бо він - це наша енергія. Але треба розуміти, скільки його можна споживати. Якщо ми вдень їмо і кашу, і хліб, то це забагато для організму.

Найкраще, за словами Ольги Колопенюк, хліб їсти у першій половині дня. 

Відео дня

- Якщо ми зранку їмо яйця ,а це - білок для організму, і візьмемо шматок корисного хіба, то від такого сніданку буде більше користі, ніж від яєчні без хліба, - каже вона.  - А якщо до хліба взяти близько п'яти грамів вершкового масла, то це ще краще, адже масло містить корисні тваринні жири. Або можна зробити бутерброд із авокадо, там є рослинні жири.

Як обрати хліб 

Категорично про критерії експертка нічого не може сказати.  -

- Намагаюся та раджу тим, хто хоче їсти здорову їжу, - шукати бездріжджовий хліб. Адже дріжджі зараз усі ферментовані. Також я прихильник приватних пекарень. Довіряю лише якості хліба. 

Якщо ж немає можливості купувати хліб у таких пекарнях, варто обирати хліб із висівками. 

- Він є доступний, - каже тренерка. - Дехто вважає, що чорний хліб корисніший, але це не так. У них практично однакова калорійність. Також той самий "Бородінський" хліб - це звичний білий просто із додаванням солоду. Великої різниці немає. 

За словами фітнес-тренерки, не менш корисна альтернатива - хлібці різного виду. 

Чи корисніший хліб без дріжджів

Про користь та шкоду хліба на бездріжджовій основі на своїй сторінці у Facebook писала екс-в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

- Від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції та навіть рак. Такі твердження можна почути від людей, що пропагують бездріжджове харчування та найчастіше далекі від медицини та наукових досліджень, - пише Уляна Супрун. 

За словами пані Супрун, крім пухкості, дріжджі роблять хліб кориснішим — збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема, у такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин - це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза. 

- Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. - йдеться у пості. - Але чому тоді після хліба можуть виникати біль в животі та здуття? Бо в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття. Якщо вас лякають дріжджі та ви прагнете зробити свій раціон більш здоровим — обирайте цільнозерновий хліб. Головне — добре його пережовуйте та запивайте Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам.

Коли хліб "зацвіте"

Тернополяни часто скаржаться, що хліб "цвіте" або черствіє одразу на наступний день після покупки. Ми вирішили перевірити, який хліб зіпсується найшвидше.  

У кількох магазинах в центрі Тернополя журналісти "20 хвилин" придбали п'ять хлібин з різним складом та різної форми. Усі вони виготовлені різними виробниками. Серед них також є хліб на бездріжджовій основі. 

Далі залишаємо їх у відкритому вигляді при кімнатній температурі, щоб перевірити, яка із хлібин найдовше буде залишатись у звичному вигляді, а яка - найшвидше затвердіє або покриється цвіллю. Про результати експерименту читайте 21 жовтня на нашому сайті. 

Про те, які способи зберігання хліба є найкращими, пишіть у коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up