Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"

Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"
  • 16 жовтня в Україні відзначають День хліба. Читайте у матеріалі усе про користь та шкоду цього продукту. 
  • Журналісти "20 хвилин" провели експеримент, аби перевірити який хліб швидше зіпсується. 

Про те, скільки можна з'їсти хліба, у яку пору дня це краще робити та впливає споживання хлібобулочних виробів на організм, ми запитали у сертифікованого дієтолога та фітнес-тренерки з Тернополя Ольги Колопенюк. 

- По-перше, хліб є різний. Якщо ми будемо ділити на корисний і некорисний, то шкідливий білий хліб, з борошна вищого сорту, - розповідає дієтолог. - Якщо брати із цільнозернового борошна, хліб з висівками, наприклад, то його можна і навіть треба їсти, але з певними обмеженнями. Хліб - це вуглевод. Ми не виключаємо повністю з раціону, бо він - це наша енергія. Але треба розуміти, скільки його можна споживати. Якщо ми вдень їмо і кашу, і хліб, то це забагато для організму.

Найкраще, за словами Ольги Колопенюк, хліб їсти у першій половині дня. 

- Якщо ми зранку їмо яйця ,а це - білок для організму, і візьмемо шматок корисного хіба, то від такого сніданку буде більше користі, ніж від яєчні без хліба, - каже вона.  - А якщо до хліба взяти близько п'яти грамів вершкового масла, то це ще краще, адже масло містить корисні тваринні жири. Або можна зробити бутерброд із авокадо, там є рослинні жири.

Як обрати хліб 

Категорично про критерії експертка нічого не може сказати.  -

- Намагаюся та раджу тим, хто хоче їсти здорову їжу, - шукати бездріжджовий хліб. Адже дріжджі зараз усі ферментовані. Також я прихильник приватних пекарень. Довіряю лише якості хліба. 

Якщо ж немає можливості купувати хліб у таких пекарнях, варто обирати хліб із висівками. 

- Він є доступний, - каже тренерка. - Дехто вважає, що чорний хліб корисніший, але це не так. У них практично однакова калорійність. Також той самий "Бородінський" хліб - це звичний білий просто із додаванням солоду. Великої різниці немає. 

За словами фітнес-тренерки, не менш корисна альтернатива - хлібці різного виду. 

Чи корисніший хліб без дріжджів

Про користь та шкоду хліба на бездріжджовій основі на своїй сторінці у Facebook писала екс-в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

- Від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції та навіть рак. Такі твердження можна почути від людей, що пропагують бездріжджове харчування та найчастіше далекі від медицини та наукових досліджень, - пише Уляна Супрун. 

За словами пані Супрун, крім пухкості, дріжджі роблять хліб кориснішим — збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема, у такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин - це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза. 

- Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. - йдеться у пості. - Але чому тоді після хліба можуть виникати біль в животі та здуття? Бо в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття. Якщо вас лякають дріжджі та ви прагнете зробити свій раціон більш здоровим — обирайте цільнозерновий хліб. Головне — добре його пережовуйте та запивайте Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам.

Коли хліб "зацвіте"

Тернополяни часто скаржаться, що хліб "цвіте" або черствіє одразу на наступний день після покупки. Ми вирішили перевірити, який хліб зіпсується найшвидше.  

У кількох магазинах в центрі Тернополя журналісти "20 хвилин" придбали п'ять хлібин з різним складом та різної форми. Усі вони виготовлені різними виробниками. Серед них також є хліб на бездріжджовій основі. 

Далі залишаємо їх у відкритому вигляді при кімнатній температурі, щоб перевірити, яка із хлібин найдовше буде залишатись у звичному вигляді, а яка - найшвидше затвердіє або покриється цвіллю. Про результати експерименту читайте 21 жовтня на нашому сайті. 

Про те, які способи зберігання хліба є найкращими, пишіть у коментарях. 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

16:03 У Тернополі перерахують платіжки за тепло та гарячу воду play_circle_filled 15:29 Тернополяни хочуть покращити місце біля туристичної родзинки міста play_circle_filled 15:09 Бої за землю: нардеп Богданець проти екс-голови Тернопільської облради Кайди. Конфлікт триває play_circle_filled photo_camera stars 14:40 Які розваги будуть у зимовому містечку Тернополя play_circle_filled Від читача 16:11 Чи будуть у Тернополі нові автобуси? 13:25 На Тернопільщині від вогню врятували житловий будинок 13:02 "Головне не їсти один одного": як на час посту стримувати злість - радять священики та психологи 12:30 У Тернополі довідку про щеплення можна замовити онлайн 12:12 Віктора Груб’яка, який замерз посеред поля, поховають 17 грудня 12:05 Юних тернополян та їхніх батьків запрошують стати доброчинцями 11:30 На Тернопільщині не розминулися легківка і шкільний автобус. Діти їхали на олімпіаду photo_camera 11:15 У Тернополі з невідомих причина загорілася Toyota Camry. Постраждала і сусідня Skoda Octavia play_circle_filled 10:40 У Тернополі уже продають новорічні ялинки. А ви яку будете ставити? (опитування) play_circle_filled 09:55 Відкривав дверцята ножем і заводив двигун: затримали чоловіка, причетного до кількох угонів в Тернополі 09:18 Курс долара впав до нового мінімуму за 4 роки 08:00 Верховний суд України заснували 16 грудня 07:00 Погода в Тернополі на 16 грудня: без опадів, +9 20:40 Тернопіль прощається з головним лікарем перинатального центру «Мати і дитина» Віктором Куценком photo_camera 20:00 10 тисяч з кредитки збаражчанки збагатили незнайомця play_circle_filled 19:05 У Тернополі з робочим відитом побував президент Української Асоціації футболу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up