Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"

Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"
  • 16 жовтня в Україні відзначають День хліба. Читайте у матеріалі усе про користь та шкоду цього продукту. 
  • Журналісти "20 хвилин" провели експеримент, аби перевірити який хліб швидше зіпсується. 

Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин", фото №1 на сайті 20minut.uaПро те, скільки можна з'їсти хліба, у яку пору дня це краще робити та впливає споживання хлібобулочних виробів на організм, ми запитали у сертифікованого дієтолога та фітнес-тренерки з Тернополя Ольги Колопенюк. 

- По-перше, хліб є різний. Якщо ми будемо ділити на корисний і некорисний, то шкідливий білий хліб, з борошна вищого сорту, - розповідає дієтолог. - Якщо брати із цільнозернового борошна, хліб з висівками, наприклад, то його можна і навіть треба їсти, але з певними обмеженнями. Хліб - це вуглевод. Ми не виключаємо повністю з раціону, бо він - це наша енергія. Але треба розуміти, скільки його можна споживати. Якщо ми вдень їмо і кашу, і хліб, то це забагато для організму.

Найкраще, за словами Ольги Колопенюк, хліб їсти у першій половині дня. 

Відео дня

- Якщо ми зранку їмо яйця ,а це - білок для організму, і візьмемо шматок корисного хіба, то від такого сніданку буде більше користі, ніж від яєчні без хліба, - каже вона.  - А якщо до хліба взяти близько п'яти грамів вершкового масла, то це ще краще, адже масло містить корисні тваринні жири. Або можна зробити бутерброд із авокадо, там є рослинні жири.

Як обрати хліб 

Категорично про критерії експертка нічого не може сказати.  -

- Намагаюся та раджу тим, хто хоче їсти здорову їжу, - шукати бездріжджовий хліб. Адже дріжджі зараз усі ферментовані. Також я прихильник приватних пекарень. Довіряю лише якості хліба. 

Якщо ж немає можливості купувати хліб у таких пекарнях, варто обирати хліб із висівками. 

- Він є доступний, - каже тренерка. - Дехто вважає, що чорний хліб корисніший, але це не так. У них практично однакова калорійність. Також той самий "Бородінський" хліб - це звичний білий просто із додаванням солоду. Великої різниці немає. 

За словами фітнес-тренерки, не менш корисна альтернатива - хлібці різного виду. 

Чи корисніший хліб без дріжджів

Про користь та шкоду хліба на бездріжджовій основі на своїй сторінці у Facebook писала екс-в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

- Від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції та навіть рак. Такі твердження можна почути від людей, що пропагують бездріжджове харчування та найчастіше далекі від медицини та наукових досліджень, - пише Уляна Супрун. 

За словами пані Супрун, крім пухкості, дріжджі роблять хліб кориснішим — збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема, у такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин - це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза. 

- Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. - йдеться у пості. - Але чому тоді після хліба можуть виникати біль в животі та здуття? Бо в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття. Якщо вас лякають дріжджі та ви прагнете зробити свій раціон більш здоровим — обирайте цільнозерновий хліб. Головне — добре його пережовуйте та запивайте Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам.

Коли хліб "зацвіте"

Тернополяни часто скаржаться, що хліб "цвіте" або черствіє одразу на наступний день після покупки. Ми вирішили перевірити, який хліб зіпсується найшвидше.  

Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин", фото №2 на сайті 20minut.ua

У кількох магазинах в центрі Тернополя журналісти "20 хвилин" придбали п'ять хлібин з різним складом та різної форми. Усі вони виготовлені різними виробниками. Серед них також є хліб на бездріжджовій основі. 

Далі залишаємо їх у відкритому вигляді при кімнатній температурі, щоб перевірити, яка із хлібин найдовше буде залишатись у звичному вигляді, а яка - найшвидше затвердіє або покриється цвіллю. Про результати експерименту читайте 21 жовтня на нашому сайті. 

Про те, які способи зберігання хліба є найкращими, пишіть у коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up