Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"

Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"
  • 16 жовтня в Україні відзначають День хліба. Читайте у матеріалі усе про користь та шкоду цього продукту. 
  • Журналісти "20 хвилин" провели експеримент, аби перевірити який хліб швидше зіпсується. 

Про те, скільки можна з'їсти хліба, у яку пору дня це краще робити та впливає споживання хлібобулочних виробів на організм, ми запитали у сертифікованого дієтолога та фітнес-тренерки з Тернополя Ольги Колопенюк. 

- По-перше, хліб є різний. Якщо ми будемо ділити на корисний і некорисний, то шкідливий білий хліб, з борошна вищого сорту, - розповідає дієтолог. - Якщо брати із цільнозернового борошна, хліб з висівками, наприклад, то його можна і навіть треба їсти, але з певними обмеженнями. Хліб - це вуглевод. Ми не виключаємо повністю з раціону, бо він - це наша енергія. Але треба розуміти, скільки його можна споживати. Якщо ми вдень їмо і кашу, і хліб, то це забагато для організму.

Найкраще, за словами Ольги Колопенюк, хліб їсти у першій половині дня. 

Відео дня

- Якщо ми зранку їмо яйця ,а це - білок для організму, і візьмемо шматок корисного хіба, то від такого сніданку буде більше користі, ніж від яєчні без хліба, - каже вона.  - А якщо до хліба взяти близько п'яти грамів вершкового масла, то це ще краще, адже масло містить корисні тваринні жири. Або можна зробити бутерброд із авокадо, там є рослинні жири.

Як обрати хліб 

Категорично про критерії експертка нічого не може сказати.  -

- Намагаюся та раджу тим, хто хоче їсти здорову їжу, - шукати бездріжджовий хліб. Адже дріжджі зараз усі ферментовані. Також я прихильник приватних пекарень. Довіряю лише якості хліба. 

Якщо ж немає можливості купувати хліб у таких пекарнях, варто обирати хліб із висівками. 

- Він є доступний, - каже тренерка. - Дехто вважає, що чорний хліб корисніший, але це не так. У них практично однакова калорійність. Також той самий "Бородінський" хліб - це звичний білий просто із додаванням солоду. Великої різниці немає. 

За словами фітнес-тренерки, не менш корисна альтернатива - хлібці різного виду. 

Чи корисніший хліб без дріжджів

Про користь та шкоду хліба на бездріжджовій основі на своїй сторінці у Facebook писала екс-в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

- Від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції та навіть рак. Такі твердження можна почути від людей, що пропагують бездріжджове харчування та найчастіше далекі від медицини та наукових досліджень, - пише Уляна Супрун. 

За словами пані Супрун, крім пухкості, дріжджі роблять хліб кориснішим — збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема, у такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин - це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза. 

- Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. - йдеться у пості. - Але чому тоді після хліба можуть виникати біль в животі та здуття? Бо в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття. Якщо вас лякають дріжджі та ви прагнете зробити свій раціон більш здоровим — обирайте цільнозерновий хліб. Головне — добре його пережовуйте та запивайте Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам.

Коли хліб "зацвіте"

Тернополяни часто скаржаться, що хліб "цвіте" або черствіє одразу на наступний день після покупки. Ми вирішили перевірити, який хліб зіпсується найшвидше.  

У кількох магазинах в центрі Тернополя журналісти "20 хвилин" придбали п'ять хлібин з різним складом та різної форми. Усі вони виготовлені різними виробниками. Серед них також є хліб на бездріжджовій основі. 

Далі залишаємо їх у відкритому вигляді при кімнатній температурі, щоб перевірити, яка із хлібин найдовше буде залишатись у звичному вигляді, а яка - найшвидше затвердіє або покриється цвіллю. Про результати експерименту читайте 21 жовтня на нашому сайті. 

Про те, які способи зберігання хліба є найкращими, пишіть у коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:08 Забобони і заборони на Великдень: що радять робити для очищення і захисту від лихого 20:05 З російського полону додому повернувся Захисник з Тернопільщини 19:05 Як суди на Тернопільщині карають тих, хто відмовляється служити 18:17 В Україну повернули 277 звільнених з полону Захисників photo_camera Від читача 16:05 Поліція Києва та СБУ повідомили про підозру заступнику голови КМДА в організації схеми переправлення призовників через держкордон України 18:00 Тернопільська «Нива» поступилася «Маріуполь-Феніксу» 17:00 Тернопільські школярі передали великодні листівки та обереги для воїнів ЗСУ photo_camera 16:00 У Тернополі одружилися військові 15:00 Тернополянка втратила майже 400 тисяч гривень — шахрай представився працівником банку 14:02 У Тернополі освячують великодні кошики (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) play_circle_filled photo_camera 13:00 Плащаницю зі святих місць Зарваниці привезли на передову play_circle_filled 12:00 9-річний хлопчик кілька разів викликав поліцію для розваги play_circle_filled 11:03 Втратив документи, коли поранили. Чи можуть переслати паспорт, який замовив в іншому місті? 10:00 Готуємо мариновані яйця та імбир 09:15 Масштабна пожежа біля Тернополя: вогонь знищив частину Чистилівського орнітологічного заказника 09:00 На війні загинули Захисники Ігор Синенький з Теребовлі та Іван Щебивлок з Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up