Партнер рубрики Події

Чи зросте ціна на електроенергію для тернополян: що вдалось дізнатись «20 хвилин»

Чи зросте ціна на електроенергію для тернополян: що вдалось дізнатись «20 хвилин»

Від 1 червня тариф для побутових споживачів становить 2,64 грн/кВт-год замість 1,44 грн, які були до початку літа. Проте вже від 30 листопада можливі зміни, і добу поділять на чотири зони. Що вже відомо і чи зростуть тарифи на електроенергію дізнавались «20 хвилин»  

Вартість кіловату електрики за кілька днів зросте до 7, 50 грн — такими повідомленнями зарясніли крайніми днями соцмережі. Проте більшість українців наразі сплачують за електроенергію за тарифом 2,64 гривень/кВт-годину. «20 хвилин» намагались з’ясувати, чому заговорили про підняття тарифів на електрику і що відомо в цей час. 

Суми в платіжках зросли на 250 грн

Востаннє тариф на електроенергію, нагадаємо, змінювали від 1 червня: за світло населення платить за єдиним тарифом — 2,64 гривні. Сума у платіжках за електроенергію зросла, у порівнянні з весною 2023 року, приблизно на 250 гривень.

Голова КРЕКП Костянтин Ущаповський тоді коментував, що це найсуттєвіше здорожчання за останні десять років. Востаннє тариф змінювався 5 років тому. Після цього на нього не впливали ані пандемія, ані початок великої війни. Але зараз кіловат здорожчав на гривню. У Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуги пропонували підняти ціну для населення у два етапи, щоб врешті-решт зрівняти з ринковою. В уряді вирішили інакше.

Відео дня

За словами пана Галущенка, нині всі енергокомпанії, які виробляють і транспортують електрику, несуть колосальні збитки через російську агресію. І йдеться тут не лише про руйнування. Значна частина наших генерувальних потужностей перебувають в окупації. Одна з найбільших — Запорізька АЕС в Енергодарі. Під контролем окупантів — Каховська ГЕС, Вуглегірська ТЕС, значна частина сонячних і вітрових електростанцій на півдні країни. Ці об’єкти не виробляють електрику для України. Відповідно, її не можна продати та отримати кошти.

То що може змінитися?

І прогнозували: ще одне підвищення тарифів неминуче. Згідно з рекомендаціями США, в обмін на військову допомогу Кабінет Міністрів України повинен здійснити лібералізацію тарифів на енергоносії. Такий захід призведе до встановлення ринкових цін на комуналку.

Наразі в Україні встановили граничні максимальні та мінімальні ціни на електроенергію для тих, хто сплачує тариф за ринковою вартістю. Зміни наберуть чинності 30 листопада. Таке рішення ухвалили у НКРЕКП, повідомляють «Факти».

Відео відкритого засідання НКРЕКП від 9 листопада

 

Так, відповідно до рішення комісії, доба розділятиметься на 4 зони. Ціни на Ринок «на добу наперед» (далі РДН – прим. авт) і внутрішньодобовий ринок (далі ВДР – прим. авт.) змінюються відповідно до години, коли буде здійснюватися споживання.

Як виглядають оновлені тарифи:

• з 23:00 до 7:00 — мінімальне навантаження на систему — 3 тисячі гривень за мегават-годину;
• з 7:00 до 8:00; з 11:00 до 17:00 — середнє навантаження — 5 600 гривень за мегават-годину;
• з 8:00 до 11:00 — підвищене навантаження — 6 900 гривень за мегават-годину;
• з 17:00 до 23:00 — максимальне навантаження — 7 500 гривень за мегават-годину.

На сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) повідомили про встановлення граничних цін на електричну енергію. 

Чи зміняться тарифи на газ і воду

Як і коли зміняться тарифи на електроенергію для споживачів, «20 хвилин» поцікавились у ВАТ «Тернопільобленерго». Там нас скерували до ВАТ «Тернопільелектропостач». Але в інформаційно-консультативному центрі товариства «20 хвилин» запевнили, що наразі це проект, ще буде обговорення і результат буде відомим після 25 листопада. Тому ми вкотре звернемось за роз’ясненнями і коментарями до ВАТ «Тернопільелектропостач» після 25 листопада, коли НКРЕКП повідомить про нові тарифи. 

А на сайті НКРЕКП вже є проект Постанови «Про встановлення тарифів на послуги з розподілу електричної енергії ВАТ «ТЕРНОПІЛЬОБЛЕНЕРГО» від 1 січня 2024 року. 

І структура тарифів на послуги з розподілу електричної енергії із застосуванням стимулюючого регулювання ВІДКРИТОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ТЕРНОПІЛЬОБЛЕНЕРГО» на 2024 рік

Зазвичай, коли піднімають ціни на електрику, догори стрибають й інші тарифи на оплату комуналки. Чи зросте ціна за водопостачання і водовідведення у Тернополі, ми поцікавились у КП «Тернопільводоканал». 

На сайтах газових компаній теж немає жодної інформації про ймовірний стрибок вартості послуг за постачання газу тернополянам. 

Близько 13.00 17 листопада на телеграм-каналі Міненерго з’явилось офіційне повідомлення, що підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня не буде. 

Міненерго офіційно повідомило, що підвищення тарифів для населення наразі не передбачається.

 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за змінами щодо тарифів та повідомлятиме про все читачів. 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач52

    Угу....

    Дякую, що інформуєте!

    В свою чергу хотів би порекомендувати Вам оглянути цю статтю ( розкажуть Вам, що буде якщо не платити вчасно за ком.послуги, і як і де можна їх оплатити) - https://krokus.tv/6873-scho-bude-jakscho-ne-platiti-komunaln-poslugi-v-ukrayin.html

  • Читач09

    дурдом

keyboard_arrow_up