Партнер рубрики Події

Чи звільнятимуть в’язнів на Тернопільщині, аби ті йшли воювати?

Чи звільнятимуть в’язнів на Тернопільщині, аби ті йшли воювати?
  • Генпрокурорка Ірина Венедіктова пояснила, кого звільнять з СІЗО чи місць позбавлення волі. І наголосила, що тим, хто відбуває покарання, сподіватися на «день відкритих дверей» не варто.
  • Після цього до редакції надійшло чимало повідомлень із запитаннями, чи звільнятимуть ув’язнених, які перебувають у СІЗО та виправних установах на Тернопільщині. Що вдалось з’ясувати «20 хвилин»?

Чи звільнятимуть в’язнів на Тернопільщині, аби ті йшли воювати? З такими та подібними запитаннями звертаються тернополяни до редакції «20 хвилин» після повідомлення Генпрокурорки Ірини Венедіктової. Одні цікавились долею своїх знайомих чи родичів, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Інші хвилювались, чи не випустять ув’язнених, і через це може погіршитись криміногенна ситуація на Тернопільщині. За коментарями ми звернулись до  Тернопільської обласної прокуратури та територіального управління Служби судової охорони в Тернопільській області.  

Нагадаємо, Генпрокурорка Ірина Венедиктова днями на власній сторінці у Фейсбук пояснила  інформацію шодо звільнення з-під варти деяких в‘язнів для участі в захисті держави.

«Хвилюватися, що кримінал заполонить вулиці, не варто»

— Перше — це не масова акція, а дуже виважений і точковий крок, — зазначила Генпрокурорка. — Простою людською мовою кажучи, населенню хвилюватися за те, що через це кримінал заполонить вулиці, не варто. А тим, хто відбуває покарання, сподіватися на «день відкритих дверей» теж. Кожен зі звільнених має значний бойовий досвід у зоні АТО у 14-15 роках. Всі вони є запеклими противниками «русского мира», а один взагалі автор відомої пісні українських вболівальників про головного агресора. По кожному індивідуально оцінені всі ризики та визначені механізми контролю за ними.

Відео дня

У країні достатньо воїнів, зазначила Генпрокуроркаю Лишень за перші два дні війни мобілізовано майже 100 тисяч громадян, половина — резервісти тероборони.

— Однак захищати Батьківщину — це не тільки обов‘язок, а і право, — зазначила Ірина Венедіктова. — І коли стоїть питання про збереження державності та подальшу долю країни, ми вважаємо, що особи, які оступилися, але хочуть допомогти боронити рідну землю, заслужили цей шанс. До того ж ми переконані, що основне завдання пенітенціарної системи, не покарання, а виправлення.

Зняли арешт та передали армії пальне і зброю

«Українська армія також потребує матеріальної підтримки. Ми не могли стояти осторонь, коли держава в небезпеці. Прокурори всіх рівнів по всій країні приймають рішення про зняття арештів та передачу на потреби ЗСУ і Нацгвардії техніки та озброєння, а також пального, вилучених в ході розслідування кримінальних проваджень. Вже передано понад 10 тисяч тон пального, бронетехніку та зброю. Одночасно прокуратура продовжує робити все можливе для притягення до відповідальності кожного загарбника та керівництва держави-агресора. Жоден постріл окупанта не залишиться без реакції правоохоронців», — зазначила Ірина Венедіктова.

У територіальному управлінні Служби судової охорони в Тернопільській області нам зазначили, що співробітники здійснюють лише охорону органів системи правосуддя. А до ув’язнених чи підозрюваних прамого стосунку не мають. Лишень забезпечують охорону у суді.

Натомість речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька запевнила, що станом на 16 березня немає жодного випадку, аби ув’язнених звільнили з-під варти. У відомстві не вбачають підстав для такого звільнення щодо засуджених і ув’язнених на Тернопільщині.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up