Партнер рубрики Події

Чого чекати від осінньо-зимового періоду пандемії COVID-19. Як вплине грип та сезонні ГРВІ?

Чого чекати від осінньо-зимового періоду пандемії COVID-19. Як вплине грип та сезонні ГРВІ?

Похолодання, дощі, сезонне ослаблення імунітету та ріст захворюваності на ГРВІ – цього чекають медики та звичайні тернополяни уже найближчим часом. Однак як вплинуть сезонні респіраторні хвороби на пандемію коронавірусу? Чого чекати тенополянам та як підготуватись до можливого сплеску хвороби – читайте у нашому матеріалі.

У Тернополі продовжує збільшуватися кількість хворих на коронавірус. Останніми днями кількість нових випадків інфікувань щодня становить від 20 до 100.  

 

 

14 вересня було виявлено найбільше нових випадків захворювання у Тернополі від початку карантину – 159 нових хворих. Як можна побачити на графіці – немає тенденції зниження захворюваності на коронавірус. Кількість нових хворих лише зростає.

Відео дня

 

 

«Не друга хвиля, а продовження першої»

Як пояснюють медики – насправді варто очікувати не «другу хвилю» пандемії, а наростання першої, адже всі сподівання, що влітку буде зменшення захворюваності, як це спостерігають з іншими ГРВІ, не виправдалось, і кількість хворих постійно збільшувалось.

- Говорити про «другу хвилю» коронавірусу не зовсім правильно, адже фактично ми спостерігаємо ріст вже наявної хвилі, - пояснює академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин. - Якби була «друга хвиля» - перед нею мало б бути тривале зниження інфекційної захворюваності, але цього не відбулося. З місяця в місяць захворюваність зростала. Можна знайти два пояснення цьому зростанню. Перше пов’язане з тим, що збільшився обсяг обстеження населення на COVID-19 з використанням специфічних методів, які дають можливість виявити або сам вірус, або антитіла до нього. Друга причина – карантинні заходи були недостатніми, щоб суттєво загальмувати епідемічний процес. Варто лише вийти на вулиці і можна в цьому переконатися.

Як пояснює інфекціоніст, не варто ігнорувати карантинні норми, адже через це збільшується кількість хворих. Також не варто вірити у фейки про неефективність медичних масок. Виконання простих правил можуть захистити від інфекції.

 

- Більшість людей не користуються масками, місцями створюються натовпи, працюють ринки, кіоски, магазини, - каже інфекціоніст. - Маски часто одягають неправильно. Багато людей носять їх на підборідді або шиї, ніс і рот залишаються відкритими. Дехто не вірить у значення маски як профілактичного заходу. Але дослідження науковців чітко показали, що у людей, які мають коронавірус, і які одягають маски – імовірність передачі інфекції до іншої людини зменшується на 90%. Санітайзери мало хто використовує. Люди забувають помити руки з милом, прийшовши з вулиці.

Чи допомогли карантинні обмеження?

Чимало людей вважають, що карантинні заходи не варто було впроваджувати влітку, щоб частина населення все таки перехворіла і отримала імунітет, адже восени та взимку з’являться сезонні респіраторні хвороби, які лише додадуть труднощів. Однак, як пояснює Михайло Андрейчин, ці заходи були необхідні, адже завдяки ним вдалося стримати поширення інфекції і підготувати лікарні до напливу хворих.

- Я вважаю, що карантин влітку був вкрай потрібний, адже треба було створити відповідні відділення, які мають спеціалістів та обладнання, - каже професор. - Тому і стримували поширення хвороби. Але, на жаль, зараз багато людей забули про існування карантину. Проводять масові гуляння, святкування. В закладах громадського харчування не завжди дотримуються карантинних норм. Нещодавно я спілкувався з лікарем з Ізраїлю. Там значно жорсткіший карантин, ніж в Україні. Якщо людина вийде на вулицю без маски – її оштрафують. Ці заходи працюють.

У Тернополі ж до карантину ставляться по різному. Хтось вважає, що це лише шкодить економіці і обмежує права громадян, а хтось вважає, що потрібно вводити жорсткий карантин.

А як вважаєте ви, чи потрібно вводити більш жорсткий карантин у Тернополі: зачиняти заклади громадського харчування, школи, садочки, громадський транспорт, як це вимагає Уряд під час введення червоної зони? Проголосуйте!

Опитування

Чи варто посилювати карантин?

Що чекати в сезон грипу та ГРВІ

Лякає багатьох людей і те, що восени та взимку повернуться хвороби, які мають ті ж симптоми, що і коронавірус. Це може додати труднощів лікарям та лабораторним центрам, адже кількість хворих стрімко збільшиться.

Як заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко – варто очікувати зростання захворюваності на COVID-19, бо це пов’язао з природною циркуляцією віруса.

- Є певний процес циркуляції вірусу, - каже Віктор Ляшко. - І чим ближче до осінньо-зимового періоду, тим більша ймовірність, що зростання буде збільшуватись, оскільки коронавірус – це грипоподібне захворювання. Грипоподібне у нас циркулює зазвичай листопад і березень. Є надія, що вірус буде якось по-іншому циркулювати. Але те, як ми бачимо тенденцію, як він рухається, вірус повторює повністю грипоподібне захворювання.

Однак що чекати від того, коли буде циркулювати одразу ряд хвороб? Михайло Андрейчин каже – варто підготуватися до сезону ГРВІ, адже чекати чогось хорошого від поєднання COVID-19, грипу та сезонних респіраторних вірусних хвороб не варто.

- Наближається сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій, грипу, - каже Михайло Андрейчин. - Тому з часом може мати місце поєднання COVID-19 з цими хворобами. Я не можу сказати, як це буде відбуватися, бо такого досвіду науковці та лікарі ще не мають. Але з багаторічного досвіду можу сказати, що поєднані інфекції переважно перебігають важче, довше та частіше дають ускладнення. Не думаю, що у разі поєднання коронавірусу та інших гострих респіраторних інфекцій буде позитивна тенденція. Варто підготуватися до сезону ГРВІ завчасно.

А тим часом до сімейних лікарів уже збільшується кількість звернень. Багато людей панікують, коли відчувають навіть легкі симптоми ГРВІ чи звичайної застуди.

- Цього року значно побільшало звернень від пацієнтів з тими симптомами, на які раніше б ніхто і уваги не звернув, - розповідає сімейний лікар, власник клініки сімейної медицини Михайло Данильчук. – Люди переживають і хочуть перестрахуватися. Звичайно, панікувати не варто, якщо у вас трохи піднялась температура або почався нежить. Але я завжди кажу своїм пацієнтам, що якщо у них піднялась висока температура яка не спадає, є сухий надсадний кашель та задишка – варто одразу звертатись до сімейного лікаря, адже це характерні симптоми пневмонії.

Якщо ви відчули ці симптоми – не варто зволікати. Навіть якщо у вас не коронавірусна інфекція – пневмонія викликана іншими збудниками вкрай небезпечна і може призвести до ряду ускладнень на навіть смерті.

Щоб відрізнити коронавірус від гипу та звичайної простуди – можна порівняти симптоми. Ми склали графіку порівнянь симптомів цих хвороб за даними ВООЗ. Як можна побачити – грип та COVID-19 схожі за симптомами. При коронавірусній інфекції, навідміну від грипу, рідко буває закладеність носа та діарея, однак є задишка, яка не є симптомом грипу та застуди.

Однак пам’ятайте – не варто займатися самодіагностикою та самолікуванням. Якщо ви відчуваєте симптоми респірторної хвороби – варто звернутися до свого сімейного лікаря.  

Як підготуватися до сезону ГРВІ?

Позитивної динаміки та спаду захворюваності від осінньо-зимового періоду чекати не варто, тому саме час підготуватися до сезону хвороб.

- Велике значення мають профілактичні заходи щодо респіраторних хвороб, зокрема грипу, - пояснює інфекціоніст Михайло Андрейчин. - В Україні нова вакцина від грипу має з’явитися найближчим часом. Кожного року склад вакцини змінюють, враховуючи появу нових антигенних варіантів вірусу, які стають актуальними, тобто все інтенсивніше циркулюють у людській популяції й невдовзі можуть спричинити сезонне підвищення захворюваності й навіть епідемію. Якщо у жовтні зробити щеплення від грипу – це дасть бажані результати.

Як зазначає Михайло Андрейчин, треба здійснювати й інші протиепідемічні заходи. Зокрема – якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ – не варто йти на роботу чи навчання, близько спілкуватися з іншими людьми. Навіть спілкування з членами сім’ї потрібно обмежити. Хворого слід ізолювати в окремій кімнаті. Є цілий комплекс і алгоритм дій, яких варто дотримуватися. В умовах пандемії ці заходи вкрай важливі. А от на розрекламовані противірусні препарати розраховувати сповна не варто. Більшість таких ліків не показала належної ефективності.

- Звичайно, ринок має свої потреби і правила гри, - каже Михайло Андрейчин. - У будь-якій аптеці на вітрині можна побачити десятки препаратів для зниження температури тіла, полегшення перебігу ГРВІ, про що настирливо говорить реклама. Однак більшість з них не відповідають вимогам доказової медицини. Вони можуть не допомогти або ефект буде незначний. Збивати підвищену температуру тіла частіше недоцільно, тому що гарячка є важливою захисною реакцією організму, вона протидіє розмноженню збудника. Ще одна проблема – фармацевти в аптеках дуже активно відіграють роль сімейних лікарів і самі радять ті чи інші препарати, не знаючи діагнозу та особливостей організму пацієнта. Та й хворі часто самі «призначають» собі ліки. Цього робити не слід. У передових країнах придбати ліки можна лише за рецептом.

Чи розраховувати на вакцину від коронавірусу?

Коронавірус – не єдина небезпечна хвороба, яка лякала українців. Схожа ситуація була десять років тому під час пандемії свинячого грипу у світі, який дійшов і до України. Тоді люди скуповували та виготовляли маски, школи зачинялись на карантин, а хворих з симптомами грипу лікували від свинячого грипу. Однак ситуація з коронавірусом значно складніша та небезпечніша – кажуть медики.   

- Остання пандемія грипу була в 2009 – 2010 роках, - розповідає Михайло Андрейчин. - Ситуація з коронавірусом наразі значно складніша, ніж ситуація з пандемією Н1N1, яка минулася швидше. Побороти коронавірус буде важче. Експерти кажуть, що ще потрібен рік-півтора. За деякими спостереженнями, у 60-70% населення має виробитися колективний імунітет, і тоді нарешті значно загальмує поширення вірусу. Можливо, вакцина зможе виправити ситуацію і скоротити тривалість пандемії. На завершення її розробки і широке впровадження потрібно ще певний час. МОЗ уже не перший раз заявляє, що ведуться перемовини з виробниками вакцинних препаратів і Україну включили в список замовників. ВООЗ зі свого боку заявляє, що нам виділять певну кількість вакцини. Тому сподіваюся, що процес з поставкою вакцин до України не буде затягуватися.

Під час пандемії грипу H1N1 в Україні, у листопаді 2009 у МОЗ заявили, що для нашої країни потрібно 12,5 мільйонів вакцин від свинячого грипу. На той час було підтверджено близько 70 випадків захворювання. 

Наразі ж розробка вакцини від коронавірусу триває у кількох країнах. Деякі медики та вчені мають оптимістичні прогнози, що вакцина з’явиться до кінця року. Однак скільки вакцин отримає Україна? Хто зможе безкоштовно щепитися та скільки коштуватиме препарат у аптеках? Ці питання лишаються відкритими.

Як заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу 29 вересня – Україна зможе отримати 8 млн вакцин безкоштовно. Про це ведуть перемовини з виробниками вакцин, які знаходяться на третій стадії випробувань.

- Україна стала учасниками глобальної ініціативи ВООЗ створення GAVІ альянсу, щодо забезпечення рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби, - пояснив міністр. - Згідно розрахунків, за попередніми планами Україна зможе отримати приблизно 20% вакцин безкоштовно від загальної кількості населення нашої країни. Це приблизно 8 млн доз.

Однак точних дат поставок вакцини в Україну ще немає, адже немає і самої вакцини, яка показала свою ефективність та безпечність.

А ви готові зробити щеплення від коронавірусу? Що думаєте про осінньо-зимовий сезон ГРВІ? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Цьвєк

    Вдягайте маски і щепіться від чого тілько можна.І буде вам щастє і здоровлє.

    ігор reply Цьвєк

    Щастя в цьому світі є тільки у фарммафії яке жиріє на наших бідах.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up