Партнер рубрики Події

Чоловічі вакансії відкриті, жінок на роботу за кордоном практично не беруть

Чоловічі вакансії відкриті, жінок на роботу за кордоном практично не беруть
  • Аби влаштуватись на роботу у Польщі, ані візи, ані інших паперів не вимагають – достатньо українського паспорту.
  • Якщо є вільні вакансії та польових роботах чи по догляду за тваринами, їх миттєво «закривають», бо тут можна заробити близько 3 тис злотих за місяць, це приблизно 16-18 тис. грн.

 

Чоловічі вакансії за кордоном відкриті, жінок на роботу практично не беруть. Чоловічих рук на заробітках дуже потребують, причому вакансій — на будь-який запит. Від будови, до роботи на заводах, фабриках та навіть різноробочими. З роботою для жінок зараз за кордоном дуже скрутно, розповіла менеджера з персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар. А також пояснила, де можна шукати заробітків у час війни і скільки за це можна отримати.

Найпопулярніша сезонна робота у Польщі – збір урожаю, полуниці. І, якщо в минулі роки жінки з України їхали до Польщі наприкінці весни «на полуницю», зараз вільних вакансій практично немає.

За збір урожаю - 3 тисячі злотих 

— Якщо мова йде про збір урожаю, і з’являється якась вільна вакансія - за лічені хвилини її займають, — каже Світлана Повар. — Все через переселенців і біженців. В основному до Польщі виїхали жінки з дітьми. Роботи немає, а жити за щось треба, окрім допомоги, яку надають благодійники.

Відео дня

Якщо для того, аби виїхати на заробітки, був потрібен цілий стос документів, в тому числі запрошення від роботодавців і бажано робоча віза, зараз, аби влаштуватись на будь-яку роботу в Польщі, потрібен лише паспорт. Причому не лише закордонний, а й достатньо буде українського.

— За збір урожаю в Польщі можна отримати в середньому 3 тисячі злотих за місяць, це приблизно у гривнях тисяч 16-18, — розповіла Світлана Повар. — Там, до речі, можна ласувати полуницею – скільки з’їси. Все безкоштовно. Це ж стосується інших робіт, пов’язаних із продуктами.

Поляки пропонують нашим переселенкам також роботи на землі — скажімо, із висадки кущів, квітів. Трапляються вакансії по догляду за тваринами, такі роботодавці надають житло безкоштовно. І також продукцію, теж молоко, якщо доглядаєте, скажімо, за коровами, можна брати безкоштовно.

Чоловічих вакансій дуже багато

— Дуже потребують у Польщі зараз на роботу чоловіків, надзвичайно велика кількість вакансії, проте ми всі розуміємо, більшість наших чоловіків захищають країну від ворога, — каже Світлана Повар. — Вакансій дуже багато – від будови, до працівників на заводи і фабрики. Зі спеціальністю і без. Хочуть зварників, електриків, слюсарів. Будь кого. Все тому, напевне, що ті чоловіки, які не воюють, виїхати на традиційні заробітки не можуть.

Щодо документів, Польща максимально все спростила. І зараз документи для офіційного проживання та працевлаштування можна оформляти на рік.

Німеччина здебільшого пропонує українським жінкам роботу по догляду за хворими та людьми похилого віку. І, якщо раніше знання мови було обов’язковим, зараз беруть на роботу і без володіння німецькою. Проте, незнання мови суттєво вдарить по зарплаті.  

— Якщо ви знаєте бодай на початковому рівні німецьку мову, за таких умов можна заробити від 1, 5 тисячі євро, без мови – від 800 євро, — каже Світлана Повар. — Тобто, ті жінки, хто не знає мови, потрапляють у сім’ї, які мають менші статки і не готові за догляд за родичами платити багато.

В Європі можна влаштуватись до пекарні, перукарні, на заводи і фабрики – українок там беруть мінімум на півроку, як із закордонними паспортами, так і з українськими. Через півроку треба буде оформити пакет документів, або повертатись в Україну.

— Подібна програма діє практично по всій Європі, — каже Світлана Повар. — Зараз продовжується міграція людей Європою. Щодо оформлення документів, займаються спецслужби, дають коди біженців чи переселенців, виплачують допомогу. Відповідно, —  пропонують роботу.

Наші дипломи діють, але не медичні

Якщо раніше жінка мала бути сама, не відволікатись на дітей чи інших родичів, то зараз багато роботодавців приймають до праці жінок з дітьми. Дехто із роботодавців допомагає забезпечити місце дітям у місцевому садочку чи оформити до школи, а жінку взяти на роботу саме в ті години, коли дитина зайнята. Підлітки до 18 років теж можуть працювати на легшій роботі і по кілька годин.

— Зараз жінкам без агенцій пропонують робочі місця, допомагають оформити документи, відповідно до навичок, освіти і знання/незнання мови країни, у якій вони перебувають, — каже Світлана Повар. — Мінімальні заробітки в Європі — від 10 євро в день.

Наші дипломи там діють, але не медичні. Навіть якщо ви лікар, доведеться там бути середнім чи молодшим медичним персоналом.

Окрім того, що пропонують офіційні служби та волонтери, Світлана Повар радить шукати роботу на офіційних сайтах у країнах, де тимчасово проживають українці. Або долучатись до місцевих українських груп у соцмережах. Там також часто пропонують вакансії для жінок.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ліда Плющ

    ЩО ВИ ЛІПЕТЕ, НЕДОЖУРНАЛІСТИ?)) КИДАЙТЕ ЦЮ СПРАВУ, НЕ ВАШЕ ВОНО))
  • Natalia Wiliżyńska

    Повна брехня
    Є роботи для всіх , роботи нема для тих хто не хоче працювати .
    Це я вам кажу як спеціаліст в сфері працевлаштування за кордоном .
    А на полуниці нема ніякого рабства, купа років їздять одні і ті ж люди і задоволенні .

    Olia Bronova reply Natalia Wiliżyńska

    Natalia Wiliżyńska молодець підтримую правду кажите хто хоче працювати той працює або шукає роботу а не чекає халява скоро закінчиться
    На полуниці важко це хто привик
    Я колись їздила на малину але ще не сезон (в липні )
    Я не іхала то не шукаю роботу але хто виїхав з тих гарячих точок біженці то потрібно допомогти не всі жирують .
  • Віктор Сарафанюк

    Воєний стан хрин куда хто поїде
  • Паша Попик

    Рабство

    Паша Попик reply Паша Попик

    Марія Велюш Рудавська і не кажіть)))

    Марія Велюш Рудавська reply Паша Попик

    Паша Попик Паша-раша (українською,особливо у Тернополі,звучить Павло) для лінивих всюди рабство .

keyboard_arrow_up