Чоловік і тато на фронті, так ще й мене кличуть? У Тернополі на вулиці повістку вручили жінці (!)

Чоловік і тато на фронті, так ще й мене кличуть? У Тернополі на вулиці повістку вручили жінці (!)

Прецедентний випадок для Файного. Просто посеред вулиці повістку отримала молода тернополянка. Як каже сама, не військовозобов'язана! Так ще й до того ж, її чоловік та батько уже служать у ЗСУ.

— Не можу відійти від шоку ні я, ні мої рідні! Таке взагалі можливо? Вручити повістку жінці, яка не має жодного стосунку до армії? — обурено запитує Вікторія Д. (персональні дані відомі редакції - прим. авт).

Тернополянка розповіла журналістам «20 хвилин», як усе було. 

Отож, у неділю, 26 червня, вона ходила провідати подругу, яка захворіла. Затримавшись допізна, жінка не могла викликати таксі зі «Східного» в середмістя, де проживає. Машина, за її словами, мала прибути, хоча на годиннику вже було 23:05. Разом із подругою наша співрозмовниця вийшла на вулицю. Якраз у цей час, каже, до них підійшов патруль (принаймні, так вона називає групу незнайомих їй чоловіків).

Відео дня

Подумала, що це жарт

— У подруги навіть документи не питали. А мене почали допитувати, що ми тут робимо. Я пояснювала ситуацію, що пішки точно не дійду. Мовляв, чекаю на авто. Чоловіків було п’ятеро, не було схоже, що це були поліцейські. Подумала, що то військовий патруль, але точно так і не зрозуміла, — зізнається Вікторія.

На вимогу вона показала свої документи. Після перевірки люди у формі почали казати, що випишуть повістку. Жінка зізнається: думала, що силовики жартують, і про себе погоджувалася з думкою, що її оштрафують. Проте, виявилося, що все відбувається цілком серйозно.

— Кажу їм: «Яка повістка? У мене і чоловік на фронті, і батько на фронті, ще й мене хочете забрати?» Виписали повістку і кажуть, щоб я підписалася. Відповіла, що хочу подивитися, що підписую, але вони закривали рукою, так і не показали. Ще почали казати, якщо відмовлюся, поїдемо у відділ поліції. У підсумку я підписала, вони мене ще й сфотографували з повісткою, — розповідає Вікторія.

Жінка також запитала у патруля, чому повістку виписали їй, а подрузі, яка стояла поруч — ні. Відповідь її шокувала.

— Подруга вже сварилася з ними. Вони сказали їй, що ви неадекватні, ви нам не потрібні, а я ніби адекватніша та вмію спілкуватися. Питала, що я буду на війні робити. Відповіли: «Ви харизматична, підете медиком. Як я піду, якщо я крові боюсь, я не медик», — пояснює Вікторія.

У патрулі були лиш чоловіки. Можливо, вони таким чином загравали? Припускає співрозмовниця.

— Спочатку ми всі сміялися, бо я не вірила, думала, що вони лякають, щоб я на наступний раз не ходила пізно, раніше додому поверталася. Але ж реальна повістка, — дивується жінка.

Вікторія за освітою — учителька історії, працювала маркетологом, ніколи не перебувала на військовому обліку, стверджує.

Повістка — не покарання?

Юристи кажуть, що повістка до військкомату не повинна бути покаранням. Якщо є порушення, наприклад, перебування на вулиці у комендантську годину, то на особу можуть скласти протокол про адміністративне правопорушення. Але й для цього самого факту перебування на вулиці — недостатньо, уточнює юрист Ростислав Небельський. 

— Для того, щоб настала адміністративна відповідальність, людина має хуліганити, розпивати алкогольні напої, проявляти непокору органам правопорядку. Можливо, тому що цього не було, причини для складання адміністративного протоколу і не було, — припускає юрист.

На його думку, ті, хто входять до складу патруля могли також і не знати відношення жінки до військового обов’язку. Повістка на цьому етапі немає нічого іншого, окрім первинної звірки даних. 

А от юристка Марія Бочан наполягає: у військовослужбовців, які вручають повістки, повинен бути доступ у телефоні або планшеті до електронної бази військовозобов’язаних. Тож вони мають перевіряти такий статус щодо конкретної особи. Якщо людина точно знає, що вона не військовозобов’язана, то може навіть не брати повістку, пояснивши це патрулю на місці, а вони вже мають перевіряти правдивість у своїй базі.

— Якщо ж людина у заборонений час доби перебуває на вулиці, то патруль має право затримати її, перевірити документи, встановити причину порушення та перебування на вулиці. Якщо у особи немає спеціальної перепустки, то рекомендую спокійно пояснити патрулю свою причину, а ще краще — надати докази, чому ви її порушили (автобусні, залізничні квитки, перебування в медустанові, тощо). Тоді покарання, ймовірно, не отримаєте. А ось за непокору законному розпорядженню або вимозі патруля на порушника може бути накладено адміністративне стягнення. Якщо порушник комендантської години чинить наполегливий опір патрулю, його може бути притягнуто аж до кримінальної відповідальності, — розповідає юристка Марія Бочан.

Більше того, юристи пояснюють, що зараз ніхто не може контролювати законність видачі повісток. Раніше такі функції були в органів прокуратури, але зараз їх у них забрали. Відтак, встановити справедливість та законність видачі повістки можна лиш у судовому порядку. Але для цього також потрібно на місці фіксувати всі дії. Отримавши і підписавшись під повісткою, де, наприклад, заздалегідь був підпис уповноваженої особи, якої не було під час вручення, потрібно зафіксувати, викликавши поліцію, навіть у тому випадку, коли поліцейський вже є серед військових

«Усі — на фронт»

З проханням прокоментувати цей прецедент журналісти «20 хвилин» звернулися до пресслужби обласного терцентру комплектування та соцпідтримки. Але там відмовилися будь–що коментувати, навіть не вислухавши питання, з яким ми звертаємося. Мовляв, війна….

— Я не буду нічого коментувати. Не буду коментувати ні з яких приводів. Ми не коментуємо нічого від військкомату. Ви знаєте, що в країні війна йде? Глибше в це вдумайтеся! Яку ви несете користь або некористь навпаки своїми отими дописами, не завжди правильними? Далі не продовжуємо, я нічого не коментую. У мене один привід — всі на фронт. Не можете воювати — допомагайте армії, — відрізала в телефонному режимі Олена Величанська, начальниця пресслужби обласного терцентру комплектування та соцпідтримки. І вибила телефонний дзвінок. 

Якщо інші учасники події (зокрема, військовослужбовці, які виписували повістки) готові прокоментувати ситуацію, вони можуть звернутися у редакцію. Ми опублікуємо їхню точку зору.

Начальник відділу комунікації обласного управління поліції Сергій Крета розповів, що до вручення повісток представниками військкомату вони не мають стосунку. 

— Співробітники, які входять до складу патрулів, слідкують лиш за громадським порядком, супроводжують військових. А поліція жодним чином не контролює дій військових, — говорить він. 

Жінки на військовий облік з жовтня

Згідно зі ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України, за нез’явлення за викликом до територіального центру комплектування для визначення призначення у воєнний час встановлена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу 3400−5100 грн з подальшим доставленням особи до центру. 

Вікторія має намір з'явитися до військкомату, як то вказано у врученій їй повістці.
— Я не знаю, з якими сподіваннями йду, не знаю, що на мене чекає. Хоча, кажуть, що якщо не маю медичної освіти, на мене просто подивляться, візьмуть на облік, — розмірковує Вікторія.

Нагадаємо, що 3 червня Кабмін скасував старий перелік спеціальностей, за якими жінок беруть на військовий облік. Натомість з 1 жовтня 2022 року всі жінки за новим переліком мають стати на облік у військкоматах. 

До переліку професій, працівниці яких стануть військовозобов'язаними, увійшло багато популярних спеціальностей. Зокрема це – журналісти, медики, програмісти, музиканти, працівниці ресторанів і готелів, бухгалтери та багато інших професій.

Повний перелік дивіться ТУТ

 

Читайте також:

Мобілізація в Україні триває без хвиль: як можуть вручити повістку

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (216)
  • Anatoliy

    Є канал в телеграмі, де пишуть про вручення в Тернополі https://t.me/+xk5APMzLuWhhZTgy

  • Леонід Зільник

    Щоб так з олігархами ще боролися. Корупціонерами. Але ж ті можуть і самі відправити воювати. От і чіпаються тих, хто не може захиститися.
  • Василь Олексюк

    Дебільне створіння, нехай шастать в комендантську годину!!!! А помийний сайт підхопив хуйню і пише!!!!
  • В. Пупс

    А пані Олена Зе. теж має з'явитися до військкомату?

    І депутатські дружини?

keyboard_arrow_up