Партнер рубрики Події

Чоловік на війні, а мамі з трьома малими дітьми «відрізали» світло. Люди стали заручниками

Чоловік на війні, а мамі з трьома малими дітьми «відрізали» світло. Люди стали заручниками
  • Жінка в розпачі і за допомогою звернулась до журналістів. Каже, навіть телефон розряджається, а зараз це одне з основних засобів, аби підтримувати зв’язок з чоловіком.
  • Мама трьох діток, наймолодшому з яких півтора року, обриває телефони інстанцій, де їй повідомили, що вимкнули весь будинок. Леся запевняє, що в неї немає заборгованості.
  • Що кажуть юристка, енергетики та голова будинкового комітету, якого попереджали про вимкнення?

Мешканцям гуртожитку на Злуки, 19 «відрізали» світло вдень 14 лютого. У заручниках знеструмлення опинилась і багатодітна родина. Леся Сподарик зараз самотужки виховує трьох малих діток, бо чоловік на війні. Жінка обривала телефони всіх дотичних служб, адже запевняє, що в неї ані копійки заборгованості. Ніде зарадити не можуть, більше того, електрику не увімкнуть, доки не будуть сплачені понад 102 тисячі гривень, які загалом заборгував весь гуртожиток. Та не оплатять послуги вимкнення та увімкнення електрики.

«За що мій чоловік там воює?»

Журналісти поспілкувались із енергетиками, юристами та головою будинкового комітету. Останній підключив вже міськраду та депутатів. Але вихід єдиний: оплатити борг і послуги. Що робити мешканцям, які регулярно сплачують за електрику і стали заручниками ситуації — не знають. Замкнене коло?

— Куди я вже тільки не дзвонила, а зараз в енергетиків з іншими мешканцями та головою будинкового комітету, — Леся Сподарик ледь стримується. Часом,  зриваючись на плач, жінка припиняє розмову. — У мене ні копійки боргу, а світло «відрізали». Троє малих дітей, повен холодильник молочних продуктів, аби їх годувати. Все до завтра пропаде. Я не маю куди подітись з тими дітьми, а без світла ми жити не зможемо. От що робити?

Відео дня

Чи не найгірше, що без струму розряджається телефон, і вона не зможе дочекатись вісточки з фронту, що з чоловіком все гаразд. Жінка гірко додає: «За що мій чоловік там воює? Щоб з його сім’єю і дітьми зараз так чинили?»

— О 13 год. вимкнули світло. Я зателефонувала в РЕМ, за телефоном, який знайшла у довідці, — поділилась із журналістами жінка. — Там повідомили, чому вимкнули електрику, що будинок заборгував. У мене особисто все заплачено, і боргів я не маю. А ще дали інший номер, куди дзвонити. Додзвонитись не могла, на гарячу лінію міськради додзвонилась, там сказали, що все будуть з’ясовувати.

Без світла жінці ніяк, бо на руках троє дітей — 14 років, 8 та півтора року. У холодильнику чимало продуктів, якими запаслись наперед. Без електрики все зіпсується.

— Чоловік на війні, буде дзвонити, а зі мною зв’язку немає, — плаче жінка. — Власник квартири — чоловік, тут ще прописані його батьки. Я ніколи з таким не стикалась, бо всіма оплатами завжди займався коханий. Я подзвонила до голови будинкового комітету, а він порадив йти в РЕМ і не пускати працівників на роботу. Це нормально? Чому я маю це робити, коли не боргувала ані копійки? Хіба є право обрізати електрику людям, які платять?

Що радить адвокат?

Порадила мешканцям йти до енергетиків та з’ясовувати на місці і адвокатка Марія Бочан-Мосійченко.   

— Потрібно йти до енергетиків і взяти із собою документи, — радить адвокатка. —  Йдеться про документи на квартиру – це може бути паспортна книга, будь-який документ, що посвідчує право власності на помешкання. Або той, що свідчить про набуття права власності на житло її чоловіком. Взяти потрібно і свідоцтво про шлюб. Варто пред’явити квитанції про сплату за комунальні послуги. Якщо жінка сплачувала онлайн, у всіх додатках є квитанції, які потрібно роздрукувати.

Вимкнути можуть електрику й тоді, коли споживач не подає дійсних показників протягом певного періоду часу. Принаймні, такі випадки траплялись у клієнтів у практиці адвокатки.

Такого поняття – заборгував будинок – немає. Бо кожен споживач платить рівно за той обсяг електроенергії, який спожив — і може нести відповідальність лише за свою несплату, зазначила адвокатка.  

— Тут можуть бути нюанси: це — гуртожиток. Питання, як оформлене право власності на житло? — цікавиться Марія Бочан-Мосійченко. — Чи є в них лічильник, яким чином вони подавали показники цього лічильника, чи дотримувались строків і чи правильно знімали показники? Користувач зобов’язаний платити за підключені комунпослуги.

Гуртожиток відімкнули від електропостачання на вимогу ТОВ «Електроктропостач», повідомили «20 хвилин» у ВАТ «Тернопільобленерго». Та зазначили, що їм тільки подають списки боржників, енергетики вимикають.

Мораторій скасували 

Принагідно нагадали, що мораторій на відключення боржників комунальних послуг скасували.

— В останні дні 2023 року Уряд, своєю постановою від 29.12.2023 № 1405, скасував мораторій на відключення боржників за надані житлово-комунальні послуги, в тому числі і за електроенергію, — повідомили у пресслужбі ВАТ «Обленерго». — Тепер у разі наявності заборгованості за спожиту електричну енергію, постачальник універсальних послуг ТОВ «Тернопільелектропостач» має право на її припинення споживачу із дотриманням вимог Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Оператор системи розподілу ВАТ «Тернопільобленерго» на вимогу постачальника та відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії, зобов’язаний провести відключення електропостачання у споживачів, які  заборгували за спожиту електроенергію.

За місяць від скасування мораторію на Тернопільщині направили понад трьом тисячам боржників попередження про дату припинення електропостачання в разі не сплати боргу.

— Якщо споживача відключили за заборгованість, то для відновлення електропостачання він повинен повністю сплатити борг, пені, штрафи та відшкодувати витрати за відключення та підключення об’єкту, які зазнав електропостачальник і тільки потім оператор системи розподілу за зверненням ТОВ «Тернопільелектропостач» зможе відновити електроенергію протягом 3 робочих днів у містах та 5 робочих днів в сільській місцевості, — повідомили у пресслужбі ВАТ «Обленерго».

Енергетики: є борг понад 102 тисячі

У ТОВ «Тернопільелектропостач» запевняють: договір підписаний з будинковим комітетом Злуки, 19. Зі співвласниками окремо немає. Тому і вимкнули всьому будинку.  

— Станом на 14 лютого, борг за спожиту електроенергію у будинку на просп. Злуки, 19 становить 102 188 грн 80 коп, — повідомила начальник інформаційно-консультаційного центру ТОВ «Тернопільелектропостач» Віра Пославська. — Повідомлення про наявність боргу та про те, що електрику вимкнуть у разі несплати, надійшло до мешканців за 10 днів від нас, за 5 днів від оператора системи розподілу міського РЕМ. Відновлення електропостачання можливе після оплати заборгованості і відшкодування витрат за відключення та за відновлення електропостачання. Потрібно звертатись в Тернопільський центр обслуговування користувачів.

Людям, які сплачують за електрику, не мають боргів, потрібно звертатись до будинкового комітету. Саме там, коли отримали повідомлення про наявність боргу і можливе відключення електрики, могли звернутись до електропостачальників і укласти договір реструктуризації боргу. Проте до енергетиків за цей час ніхто не звертався. Тепер можуть відновити електропостачання, лише коли повністю оплатять понад 102 тисячі боргу, витрати на відключення і підключення електроенергії. Енергетики кажуть, це проблема більшості гуртожитків.  

4 квартири заборгували майже 60 тисяч

Повідомлення про борги й справді отримали, підтвердив голова органу самоорганізації населення Будинковий комітет Юрій Вересюк. Й одразу сповістили про це мешканців гуртожитку, а також боржників. Та просили оплатити до 18.00 12 лютого.

— Борг за електрику вже складає 82 тисячі, — каже Юрій Вересюк. — Лише чотири квартири заборгували майже 60 з них. Одне помешкання — 13 382, інше — 12 тисяч, є ще 9,5 і понад 14 тис грн. Так, інші люди, які справно сплачують, стали заручниками ситуації.  

Вихід є. Згідно зі змінами у Законі України «Про житлово-комунальні послуги», кожен абонент може укласти самостійно договір, мати індивідуальний лічильник і сплачувати за електрику окремо. Але, мовляв, нарікає голова, у РЕМ відмовляються від цього.

Голова Будинкового комітету, коли ми з ним спілкувались, перебував із мешканцями будинку на просп. Злуки, 19 в енергетиків. Залучив депутатів та вже ввечері планують поквартирний обхід боржників.

Коли матеріал готувався до публікації, «20 хвилин» стало відомо, що розпорядженням керівництва електропостачальників світло на Злуки, 19 підключили на п’ять днів. За цей час є можливість погасити всі борги перед енергетиками. Якщо люди цього не зроблять, електрику вимкнуть до погашення всієї суми боргу.

 

«20 хвилин» й надалі стежитимуть за ситуацією та повідомлятимуть про зміни читачів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • 666

    нехай знайдуть нормальних електриків і відєднаються від загального лічильника,можливо буде дорого але дієво
  • Степан Яловега

    ....в чодовіка достатньо грошей оплатити комунальні послуги

    andriy reply Степан Яловега

    за весь будинок?
  • Петро Беріт

    Тут вина кончених сусідів! Більше 100тис боргу! В цих гуртожитках, мабуть, немає можливості відєднювати абонентів окремо, відключили всіх.

    andriy reply Петро Беріт

    Це проблема обленерго а не споживачів які оплачують послуги, зробили мережу через жопу то чому люди через це мають страждати ?
  • Людмила Людмила

    Просто у нас нас народ дуже вже хитросракий. Якщо мораторій на відключення, значить можна не платити, мовляв війна все спише. Подібне вже було у 90-х, коли роками на платили, сподіваючись, що держава спише борги.  Таке, начебто, було у Польщі. Однак халява не пройшла і всі швиденько знайшли гроші заплатити.

keyboard_arrow_up