Партнер рубрики Події

Чому фермер погрожував самогубством на Збаразькому кільці та де він зараз

Чому фермер погрожував самогубством на Збаразькому кільці та де він зараз
  • Погрози самоспалення чоловіка, поліція, рятувальники та медики на Збаразькому кільці – за цим спостерігали чимало тернополян у вівторок, 23 червня. Невідомий виліз на рекламний щит з каністрою бензину та погрожував звести рахунки з життям.
  • Хто цей незнайомець та що з ним сталось після того, як він спустився з опори, дізнавались журналісти «20 хвилин».

Про спецслужби біля Збаразького кільця в редакцію «20 хвилин» повідомляли читачі. Як з'ясували, xоловік вибрався на опору рекламного щита. У руках він тримав каністру, на шию прив’язав мотузку.   

"Хотів привернути увагу"

Новина сколихнула багатьох тернополян. Дехто вирішив, що чоловік хоче привернути до себе увагу через свої особисті проблеми, а хтось вирішив, що він божевільний. Однак коли невідомий почав погрожувати, що підпалить себе – уже було не до жартів. Чоловік навіть підпалив свою куртку.

Відео дня

Як повідомила заступниця директора з медичної роботи Центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак, бригада медиків, які прибули на виклик, не могли близько підійти до чоловіка, щоб оцінити його стан. З міркувань безпеки бригаду лікарів не підпускали близько, однак вони були напоготові в будь-яку мить надати допомогу чоловіку. Напоготові були і пожежники. Чоловіка намагались заспокоїти психологи, однак діалогу заважав вітер.

На місце події приїхав прокурор Тернопільщини Петро Бойко. Він поспілкувався з чоловіком.

Як вдалося з’ясувати журналістам «20 хвилин», чоловік вже кілька разів приходив до стін прокуратури з плакатами, адже його справу, де він фігурує як потерпілий, передали до правоохоронців Тернополя. Хоча сам він родом з Хмельниччини. Чоловік хотів привернути до себе увагу та вимагав чесного розгляду справи, яка тягнеться вже не один рік. У прокуратурі пояснюють, чоловік має майновий конфлікт та втратив чималу суму коштів. Він приходив з плакатами до прокуратури, і з ним спілкувалися до інциденту на Збаразькому кільці, пояснили у прокуратурі. Однак громадянину здалось цього замало, тому він вирішив привернути до себе увагу таким способом, кажуть правоохоронці.

- Ми мали негативну ситуацію, яка привернула увагу усіх тернополян, - розповідає Петро Бойко. - Мені надійшла оперативна інформація, про те, що на стелу на Збаразькому кільці виліз чоловік, який погрожував самогубством. Тому я вирішив їхати туди, щоб координувати дії всіх правоохоронців.

Чоловік - фермер, який зазнав невдачі

Чоловік, який погрожував самогубством, - фермер. Він розповів, що зазнав посягань з боку іншого суб’єкта господарської діяльності в агробізнесі. Він також зазначив про протиправність дій певних правоохоронців, зокрема поліції та прокуратури, яка займалась його справою. Як вдалось з’ясувати, чоловік кілька разів звертався до суду, де програв справу.

- Події, про які заявив фермер, відбувалися у 2014 році на території Хмельницької області, тому ця ситуація ніяк не стосується Тернопільщини та тернопільських правоохоронців, - пояснив Петро Бойко. - З 2014 року справу розслідували хмельницькі та рівненські правоохоронці. На початку 2020-го року справу скерували до нас. Деталі справи наразі ми розголошувати не можемо, однак це питання землі та аграрного бізнесу.

Петро Бойко каже, що така справа – не єдиний випадок в Україні. Однак вона привернула увагу багатьох людей через вчинок чоловіка. Прокурор додає, що причиною цієї та схожих справ була відсутність аграрної реформи.

Заспокоїли та розійшлися

На місці події працювало чимало спецслужб – поліцейські, рятувальники, медики. Заспокоїти чоловіка вдалось лише прокурору, який на свій ризик, вирішив піднятися до чоловіка.

- Ми почали перемовини з чоловіком, однак відстань та погодні умови не дозволяли нормально спілкуватися, - каже Петро Бойко. - До нас долітали обривки фраз. Добре чулись лише погрози. Ситуація загострювалась, і я запропонував чоловікові поспілкуватися ближче, адже дійсно було, про що говорити. За час, коли справа була в нас, вже з’явились певні зрушення, тому я вважав за необхідне поговорити про це з чоловіком. Був переконаний, що наша розмова зніме напругу. Чоловік не заперечував, щоб я піднявся до нього. Розмова тривала буквально кілька хвилин, ми одразу знайшли спільну мову.

Чоловік висловив зауваження до слідчих та інших осіб, які займаються його справою кілька років. Всі ці зауваження розгляне прокурор. Петро Бойко пообіцяв, що справу розглядатимуть об’єктивно.

Розмова чоловіка з прокурором продовжилась вже внизу, коли вони спустились. Після цього чоловік поїхав додому на власному автомобілі. Його не затримували правоохоронці. Спецслужби роз’їхались близько 19:00.

- З цією людиною у нас є діалог, ми спілкуємося, - запевнив Петро Бойко. Подальші слідчі дії будуть виконувати за його участю. Я впевнений, що нам вдасться досягти результату в цій справі. Який буде результат – говорити поки що зарано, адже ми аналізуємо велику кількість матеріалів. Ми працюватимемо і далі, щоб досягнути істини в цій справі.  

Справою займатимуться тернопільські прокурори. Передавати її прокуратурам інших областей не будуть. Чоловік, який погрожував самогубством, сподівається на справедливий та об’єктивний розгляд справи.

Що робити, якщо ви стали свідком спроби суїциду

Кожен може стати свідком подібної ситуації, коли людина погрожує звести рахунки з життям. Однак як правильно діяти в таких випадках, щоб не нашкодити людині та попередити спробу суїциду? Ми запитали у кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ ім. В.Гнатюка Ірина Чорна, що потрібно робити в таких випадках. Як радить психолог, в першу чергу варто звернутися до спеціалістів та зателефонувати на лінію «101» або «102». Краще не втручатися, не намагатися самому спілкуватися з людиною, адже без відповідних знань та досвіду можна лише нашкодити та спровокувати людину, навіть якщо вона мала намір лише привернути увагу до себе.

- Навіть якщо людина має наміри допомогти людині, яка знаходиться в складних життєвих обставинах, не варто втручатися, якщо ви не маєте відповідної психологічної підготовки, адже ви можете нашкодити людині. Неправильне слово може призвести до непередбачуваних наслудків. В таких випадках потрібно зателефонувати у службу порятунку або поліцію, де працюють фазові психологи. Психологи мають спеціальну підготовку, проходять тренінги, як надавати цю допомогу. Психолог може допомогти професійно і переконати людину піти на контакт.

Також, як радить психолог, краще взагалі не вступати в контакт з людиною, яка погрожує суїцидом.

- Є різні типи суїцидальної поведінки, можуть бути справжні наміри, можуть бути демонстративні, пояснює Ірина Чорна Але стороння людина не може провести експертизу та сказати, чи справді людина хоче вчинити суїцид чи вона намагається привернути увагу. Якщо це просто привернення уваги, то чим довше на людину не звертатимуть увагу, тим більше часу матимуть спецслужби щоб приїхати. Якщо ж людина має намір це зробити, то вона може зробити це незалежно від того чи дивляться на неї, чи ні. Основне завдання сторонньої особи, яка стала свідком ситуації – викликати допомогу.

Однак якщо ви почали підозрювати, що близька для вас людина чи ваш знайомий почав замикатись в собі – в такому випадку потрібно з нею спілкуватися та дати змогу виговоритись.

- У людини можуть бути суїцидальні думки чи наміри, - каже психолог. – Якщо ви бачите, що ваші рідні замкнулися в собі, перестали спілкуватися, поводяться дивно - це сигнал щоб почати діяти. Людина може озвучують репліки «як ви мені всі набридли» або «як мені це все набридло», коли каже в множині «ви», «все». Це має наштовхнути на думку, що людина на межі емоційного виснаження. Тоді варто в першу чергу поговорити з нею, дати можливість виговоритись, розповісти про проблеми. Можливо навіть знадобиться допомога психолога.

Саме тому варто обережно діяти в таких випадках. Приділяйте увагу своїм близьким, особливо в тяжкі для них моменти, адже байдужість може привести до жахливих наслідків.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Богдан Богданович

    Хай выкнаровь заплотить йому бабки за рекламу
  • Маховик правди

    І це тільки початок  . Скоро з нашим недолугим земельним законодавством, яке приняли "слуги народу"  на чолі з людиною, яка взагалі далека від політики і законодавства, людей доведуть до самогубства .

    Іван Крик reply Маховик правди

    Земельний закон  ще олігархічне бидло ПоROSHENко пробував пропихати у стінах ВР(пам"ятаєте рекламу тих часів з Миколою Вереснем?),але побачивши обурення народу дав задню.

    Маховик правди reply Іван Крик

    А цей закон ,що приняли ,то він що на користь людей . Чому ці "слуги" без згоди людей розпоряджаються землею, якщо це надбання українського народу . Так інвентаризацію землі треба провести . Так землю треба продавати ,але українцям і простим людям ,а не всяким олігархам і іноземцям, котрі її скуплять по 1000 доларів за гектар .Чому іде зовнішне управління і нам вказують ,що нам робити бо кредит не дадуть . Це не господарники прийшли до влади ,а самі натуральні торгаші і бариги бо господарники думали як з цієї землі отримати прибуток для держави кожного року .  Землю можна продати один раз .

    Ростислав Гарасимчук reply Іван Крик

    Олександр_1962 reply Ростислав Гарасимчук

    Ростислав Гарасимчук(клоун)!Щось тебе давно не було?В дурці відлежувався ?))

    Ростислав Гарасимчук reply Олександр_1962

    Мельник Лариса reply Іван Крик

    Так,було діло!

    Ростислав Гарасимчук reply Мельник Лариса

    Олександр_1962 reply Ростислав Гарасимчук

    Ростислав Гарасимчук(клоун)!Щось тебе давно не було?В дурці відлежувався ?)))

    Ростислав Гарасимчук reply Олександр_1962

  • Серьожа Притухла

    Це просто реклама гімнарьова!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up