Чому одні зі світлом, інші — без? Даємо відповіді на ТОП-7 питань від жителів Тернопільщини

Чому одні зі світлом, інші — без? Даємо відповіді на ТОП-7 питань від жителів Тернопільщини
  • Чому одним не вимикають світло, натомість інші цілими днями сидять без електрики? Що робити, якщо скаче напруга і навіщо обмежувати постачання електрики? Чи ефективним є добровільне обмеження, до якого закликають енергетики? І чи реально отримати чіткий графік відключень? 
  • «20 хвилин» зібрали відповіді на найтиповіші питання наших читачів, які вони залишали на наших сторінках у соцмережах та на сайті.  

Ворог гатить по об’єктам цивільної та енергетичної інфраструктури — тернополянам, як і всім українцям, доводиться економити світло та часом цілими днями сидіти без електрики. 

У таких реаліях ми живемо вже більше тижня, і представники влади попереджають, що ситуація може погіршитись, якщо й далі цілитимуть по енергооб’єктах. Люди потерпають без світла, добровільна економія електрики не дає бажаних результатів, а чіткого графіку відключень електрики досі немає. 

«20 хвилин» зібрали відповіді на найтиповіші питання споживачів — як в «Укренерго», так і в «Тернопільобленерго». 

Відео дня

Навіщо обмежувати постачання електрики?

Ракетні удари, які наносить країна-терорист, спрямовані на те, щоб розбалансувати і зруйнувати об’єднану енергосистему України. Обмеження застосовуються лише тоді, коли диспетчери бачать, що в певний регіон не можна доставити обсяг електроенергії, відповідний рівню поточного споживання, пояснили в НЕК «Укренерго».

— Причиною цього може бути дефіцит потужності, тобто в конкретний момент в енергосистемі виробляється електроенергії менше, ніж можуть спожити громадяни, промисловість та інші споживачі, — пояснили енергетики. — А також через пошкодження, коли електромережі не можуть нести підвищене навантаження як раніше, зокрема, доставляючи електроенергію з одного регіону в інший. 

Якщо в такий момент не застосовувати обмеження, енергосистема може розбалансуватися, і в мережі станеться аварія. Щоб це не відбулося, диспетчерський центр «Укренерго» доводить до операторів розподільчих мереж (обленерго) на який обсяг потужності треба знизити споживання в цей момент.

Наприклад, 100 МВт або 200 МВт з 9-00 до 12-00. Обленерго мають зробити це дуже оперативно. Тому часу на попередження у них фактично немає.

Де дізнатися план відключень моєї громади чи моєї вулиці?

«Укренерго» доводить до операторів розподільчих мереж (обленерго) необхідних обсяг і тривалість обмежень. У той же час, графік – кого, коли, в якому порядку і на скільки відключати – визначає обленерго. 

Графіки відключення необхідно шукати на інформаційних майданчиках обленерго Вашого регіон. 

Посилання на сайти обленерго є тут ➡https://bit.ly/3gKWCdu 
і тут ➡https://mev.gov.ua/storinka/kontakty-postachalnykiv... 

— Ми бачимо ваші запитання щодо графіків відключень і розуміємо, що до них виникає багато питань. Саме тому «Укренерго» разом з операторами систем розподілу (обленерго), місцевими органами влади, Міненерго та Офісом Президента вже розпочали працювати над тим, щоб допомогти обленерго зробити графіки примусового обмеження споживання більш зрозумілими та передбачуваними для споживачів, — запевнили в «Укренерго».

Що відбувається, поки у мене відключили світло?

У цей час триває ремонт пошкодженої ракетними обстрілами інфраструктури магістральних мереж. Також, можливо, що саме в цей момент через ушкодження певних електростанцій є дефіцит їх потужності в мережі саме вашого регіону. А інші не можуть поділитися потужністю через те, що їх мережі також пошкоджені ракетними ударами та ударами дронів. 

Саме через це вводяться тимчасові обмеження електропостачання, пояснили енергетики. 

— Це вимушений крок для балансування енергосистеми, — зазначили в НЕК «Укренерго». — Наголошуємо, попри всі складнощі наразі енергосистема України працює стабільно. Отже, поки ви перебуваєте тимчасово без світла і струму, в цей час енергетики лагодять мережі і відновлюють підстанції в надскладних умовах за будь-якої погоди. Ми робимо все можливе, щоб відновити стабільність постачання. І якби не атаки російських ракет та дронів, ми могли б назвати дату, коли відключення закінчаться. На жаль, у воєнний час ми можемо лише сказати «робимо все, що в наших силах».

Який ефект від добровільного обмеження?

Ощадливе споживання електроенергії може допомогти уникнути примусових відключень. Що менше споживання, то менша ймовірність, що необхідно буде застосувати відключення. 

Навіть невеликий відсоток економії допомагає енергетикам забезпечувати стале балансування енергосистеми.

— Без свідомої економії відновлення електромереж енергетиками буде більш тривалим, — пояснили у «Укренерго». — Ваша добровільна економія електроенергії дозволяє забезпечити стабільне енергоживлення швидше. Тому економія — це підтримка не тільки для енергетиків, але і підтримка споживачів одне одним. 

Це спільний внесок в збереження обʼєднаної енергосистеми України. Вимикаючи зайве, ви зберігаєте спільний дім для всіх українців.

Чому одним виключають, іншим ні

Напруга дуже «скаче» – на кухні радіоприймач згорів, через перепади напруги виходить з ладу техніка, повідомляють «20 хвилин» наші читачі. Як зарадити ситуації, пояснив заступник головного інженера з високовольних мереж ВАТ «Тернопільобленерго» Андрій Лещук. 

— Енергетики разом з «Укренерго», місцевими органами влади, Міненерго та Офісом Президента працюють над тим, щоб сформувати зрозумілий та зручний для споживачів графік погодинного відключення електроенергії (ГПВ), який буде містити перелік адрес та періоди вимкнення електроенергії, — повідомив Андрій Лещук. 

Проте, враховуючи, що це вимушені заходи і дані вимкнення є аварійними – важко сформувати доступний погодинний графік вимкнення електроенергії.

Споживачам варто бути готовими до можливого введення графіків погодинних вимкнень (ГПВ) та з розумінням ставитись до даної ситуації. 

Яка зараз напруга в мереж? Чому одні села сидять по 8-10 год. без світла, інші ні? Так і в Тернополі – одні будинки вже кілька разів були по 6-8 год без світла, іншим не вимикали жодного разу. 

— Електропостачання вимикаємо по лініях 10 кВ, до яких може бути під’єднана різна кількість трансформаторних підстанцій, — пояснив Андрій Лещук. — Різні будинки можуть бути підключені до різних трансформаторних підстанцій. 

Не вимикають електропостачання на тих лініях, де розташовані об’єкти критичної інфраструктури. Йдеться про лікарні, водонапірні станції тощо. Тому і виникає ситуація, коли одним вимикають електроенергію, а іншим ні.

 Сподіваємось, що ті графіки, які зараз розробляємо, дозволять в подальшому уникнути тривалих відключень електроенергії в споживачів, — наголосили в обленерго. 

Інші області мають чіткий графік, а ми — ні

Скласти графік із вказанням часу та дати відключення конкретних споживачів поки що дуже важко, адже про застосування графіку відключення диспетчер «Тернопільобленерго»  не знає до останньої миті, зазначає Андрій Лещук. 

Черговий отримує команду на введення певної черги від диспетчера вищого оперативного рівня «Укренерго». 

— Сам графік просто має перелік ліній електропередач із зазначеною по кожній лінії потужністю, яка повинна бути вимкнена, — каже Андрій Лещук. — Він розділений на три черги і спрогнозувати, коли буде вводитися, наразі важко. 

Тобто, фактично це не графік з розбивкою по датах чи по часу, а перелік ліній (фідерів), які підлягають відключенню у разі надходження команди на застосування графіка. 

Ситуація складна, але ми повинні бути до неї готовими, кажуть енергетики. У той же час кожен має розуміти, що кількість аварійних відключень напряму залежить від того, яка ситуація в енергосистемі країни та наскільки всі ми економимо електроенергію.

— Всі повинні розуміти, що той графік погодинного відключення електроенергії (ГПВ), який наразі розробляється, буде актуальним лише за умов якщо ситуація в енергосистемі не погіршуватиметься, — підсумував Андрій Лещук. — Тому зберігаймо спокій та вимикаймо зайві електроприлади!

Довідка

НЕК «Укренерго»  https://www.facebook.com/npcukrenergo 

ВАТ «Тернопільобленерго» https://www.toe.com.ua/ 

Кол-центр обленерго:  0-800-50-90-40

Опитування

Опитування

Чи часто у вас вимикали електроенергію?

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галина Івасюк

    Світло вимкнули 17 листопада о 11 годині . Ще до сьогодні 18 листопада 10.39 годин світла немає. Про яке планове відключення йде мова?

keyboard_arrow_up