Партнер рубрики Події

Чортківські старовинні двері реставруватимуть в Івано-Франківську

Чортківські старовинні двері реставруватимуть в Івано-Франківську

Найближчими днями розпочнеться реставрація чотирьох старовинних дверей Чорткова.

Про це повідомили у Чортківьскій міській раді

Йдеться про бокові двері будівлі суду у Чорткові (вул. Ст. Бандери), головні двері управління поліції охорони (вул. Горбачевського) та двоє дверей будівлі Чортківського центру первинної медико-санітарної допомоги (вул. Пігути).

Відео дня

23 травня усі вищевказані двері мали демонтовувати та встановити інші тимчасові на час реставрації.

— Відновленням займатимуться спеціалісти знаної в колі реставраторів івано-франківської майстерні «ХІТА». У них вже є чималий досвід у цій сфері, зокрема десятки старовинних дверей Івано-Франківська отримали друге життя саме завдяки їм, також «ХІТА» реставрувала двері у Луцьку та інших містах України. У цій всіх історії варто також окремо згадати громадську ініціативу зі збереження архітектурної спадщини «ФранківськЯкийТребаБерегти» і безпосередніх її засновників Марію та Юрія Козакевичів, які власне і займаються втіленням реставраційних задумів, — йдеться у повідомленні міської ради.

За попередньою інформацією, реставрація усіх дверей триватиме не довше 2-3 місяців. У міській раді зауважують, що вищеперелічені об’єкти – це лише перший крок. У Чорткові є чимало старовинних дверей, які збереглись досі та потребують якісної реставрації.

У коментарях є різна реакція на таку ініціативу.

Тетяна Дичковська написала: Старовинні двері реставрують ?! А старовинний мур,що з’єднує костел з приміщенням бувшої швейної фабрики міська влада вирішила поламати .

Валерий Гонтар відреагував: Ну Дуууже крута новина для нашого Чорткова! Хай все здійсниться! Це буде великий плюс до карми. І все ж ... Як знайти причетних до зникнення дверей із сінагоги Головної? Яка ситуація із дверима центрального входу в суд? Чи, взагалі, це бентежить тільки мене?

Володимир Дутковський коментує: Дуже гарна справа!

Нагадаємо, раніше у соцмережі повідомляли, що у старому будинку в Тернополі замінили старовинні двері на пластикові. Це обурило багатьох тернополян, які є поціновувачами історії.

Також «20 хвилин» повідомляли, що франківські ковалі рятують старовинні двері тернопільської Катедри, які протаранила тернополянка на Audi.

 

Читайте також:

Франківські ковалі «рятують» двері від тернопільської Катедри (ФОТО)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up