Партнер рубрики Події

Чотири автобуси приїхали до Греції, а на туристів там не чекали, бо за них не заплатили

Чотири автобуси приїхали до Греції, а на туристів там не чекали, бо за них не заплатили
  • Після 30-годинної дороги понад дві сотні людей змушені були просто чекати у холі готелю. Врешті, аби на ніч із дітьми не опинитись просто неба, оплачували нічліг з власних кишень.
  • У поліції лише Тернопільщини зареєстрували 8 заяв від чоловіків туристок, які зараз у Греції. Нам відомо, що заяви є і в інших містах. Правоохоронці знайшли турагентку та допитали її. Відомості про подію внесли до ЄРДР — йдеться про шахрайство.  
  • Турагентка в досить різкій формі відмовила «20 хвилин» у коментарі. А туристична компанія через її дії втратила понад 5 млн грн. Що радить юрист, аби не втратити гроші та не зіпсувати собі відпочинок?  

 

Півтори доби дороги — і чотири автобуси переважно тернополян зупинились біля готелю у Греції, а, виявилось, попри оплачений турпакет, їх там не чекали. З бронню для понад двох сотень людей все було гаразд, а от кошти за послуги готелю, де мали поселитись і харчуватись туристи 10 днів, не перерахували.

У готелі просили не викликати ЗМІ та поліцію, аби не псувати репутацію, адже вони, за великим рахунком, й самі стали заручниками інциденту.

 

Відео дня
cript async src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?22" data-telegram-post="te20minut/13206" data-width="100%">

У поліції, як з’ясували «20 хвилин», вже є 8 заяв від чоловіків туристок. І кримінальна справа, фігуранткою якої є турагентка, яка відправляла людей за кордон. Її, до речі, поліція вже допитала. Вона й сама мала їхати у цей тур, кажуть тернопільські туристи. Але буквально перед від’їздом повідомила, що чоловік, який на фронті, приїде у відпустку. Тоді для людей це було поважною причиною відмови від поїздки. Вже в дорозі підозри посилились, особливо коли людям повідомили, що їдуть не в той готель, проживання в якому планували. А турагентка перестала виходити на зв’язок.

За тур платили 340 євро з кожного

До редакції звернулась тернополянка Наталія Кулик, яка просила розголосу цієї історії. Жінка каже, до її слів приєднуються й інші туристи.

— Ми давно зі знайомими планували звозити дітей на море, і мали на це причини, — поділилась Наталія Кулик, зателефонувавши на вайбер журналістки, адже перебуває за кордоном. — Турагентку порадили знайомі, їхніх дітей відправляли за кордон. Й інші знайомі досить добре відгукувались про турагентку з Франківська, її звуть Ольга К. (повні дані ми не можемо називати, адже вже відкрите кримінальне провадження у справі. Всі дані турагентки є в редакції – прим. авт.). Довіру посилило те, що батьки чоловіка Ольги з Борщева, як і їхні куми, друзі і знайомі звідти. А сам чоловік зараз на фронті. І з Борщева теж виїхав автобус, а з Тернополя ще три.  

Їхали до Греції чотирма автобусами близько 30 годин. Виїхали 1 липня зранку з Тернополя, прибули до готелю 2 липня близько 18.00.

— За тур заплатили за кожного 340 євро з людини — і з дорослих, і з дітей одна ціна, — поділилась Наталка Кулик. — Хтось скаже, мала сума. Але у співвідношенні ціна/якість це була нормальна сума.

Туристи мали проживати у готелі 4 зірки. Пляж муніципальний, до нього потрібно було діставатись. Харчування — сніданок і вечеря, шведський стіл. Туристів влаштувала така ціна за ці послуги.

За першу ніч платили свої гроші

— У дорозі нам повідомили, що ми їдемо в інший готель, причому зміни ніхто не пояснив, — поділилась Наталія Кулик. — Деякі туристи, які їхали з нами, мають у Греції родичів і знайомих. Оці знайомі приїхали до готелю і там на нас чекали. І саме вони нас ошелешили — мовляв, куди ви їдете. Бронь на вас є, але вона не оплачена.

Це ж людям, а всіх було майже 230 чоловік, підтвердили у готелі, коли дістались на місце. На годиннику 6 вечора, всі потомились через 30-годинну поїздку. На місці був грецький туроператор, який вирішував питання із українським туроператором зі Львова.

— Те, що творилось тоді у готелі, описувати не буду, самі розумієте, приємного було мало, а обуренням людей не було меж, — пригадує Наталія. — Тоді ж ми дізнались, що, скажімо, перевізнику вони мали оплатити 20 тисяч, в результаті заплатили 15. Ми хотіли викликати одразу на місце грецьку поліцію та ЗМІ, але нас просили не робити цього, аби не зашкодити репутації готелю і грецькому туроператору. Бо, за грецькими законами, якби довели причетність грецького туроператора до оборудок, їм світила би тюрма.

Людей погодились залишити у готелі на одну ніч, але оплатити за це вони мали з власної кишені, пригадує Наталя. Номер на двох обійшовся у 120 євро. Втомлені люди погодились, куди ж з дітьми вночі підуть в чужій країні. Крім того, грецький туроператор запевняв, на ранок спробують вирішити проблеми.

Підключали консула, але...

На ранок туристи зателефонували до консульства, звідти прийшли представники. Вислухавши українських туристів, повідомили, мовляв, ми вам тут нічим не допоможемо. Максимум — організуємо трансфер, аби повернулись в Україну.  

Зустріч з представниками консульства

— Водії перевізника одразу сказали — хоч нам і не доплатили, ми вас не лишимо. Хто хоче їхати додому, не переживайте, поїдемо. А цим часом жінки повідомили про цей інцидент чоловіків, що залишились в Україні, і ті почали писати заяви до поліції, — розповіла Наталія Кулик. — Ольга на наші дзвінки не відповідала, виклики скидала, а ввечері написала у нашу групу у вайбер, що нам повернуть гроші за першу добу і до 24.00 понеділка (3 липня — прим. авт.) вирішиться питання. В 13 год. представник готелю повідомляє нам, що пройшла оплата 140 тис євро, така, як була бронь, що ми можемо залишатись. Ніхто нас не виселяв.

Як з’ясували на місці туристи, все оплатила на той момент грецька турфірма, щоб на них не подали до суду. А потім вони мали стягнути всю суму з львівського оператора.

— Наразі ми знаємо, що турфірма в Україні нібито оголосила себе банкрутом, але попри це ми дізнались, що збирають туристів ще на один тур на серпень, — поділилась Наталія Кулик. — Як вже дізнались на місці, представниця туристичної компанії зі Львова «ТУР-ГРУП» Анастасія ще напередодні виїзду казала Ользі не відправляти людей, бо не оплачена бронь. Нам про це ні слова не сказали. Коли ми повернемось до Тернополя, писатимемо всі заяви до поліції.

У поїздку до Греції вирушили не лише тернополяни, а й їхні друзі та знайомі з різних міст. Скажімо, є там і Альона з Києва, яка, зокрема, взяла на себе роль перемовника, дзвонила від імені всіх туристів в консульство, намагалась вирішити питання з готелем та операторами. Ініціативна група туристів на чолі з Альоною радить не полишати це все і усім туристам, коли повернутись додому, писати заяви до поліції та позиватись до суду за зіпсований відпочинок.

Ольга говорити відмовилась, а що поліція?

Грецький готель, де зараз проживають туристи, анонсував коктейльну вечірку для українців, аби бодай якось скрасити негативні враження від перебування в Греції та їхньому готелі зокрема.

— Звичайно, це не їхня вина, і вони страждати не мають, — каже Наталя. — Нас не викинули з дітьми на двір і все нібито в результаті закінчилось добре. Проте у нас залишилось багато питань до українських туроператорів та агентки.

Наталя зі згоди інших туристів поділилась з редакцією відео і фото, а також надала дані оператора зі Львова і турагентки Ольги. Зазначимо одразу: «20 хвилин» намагались почути версію Ольги та поспілкувались із нею телефоном. Розмова була короткою і досить різкою з боку жінки. Врешті вона відмовилась будь-що говорити з приводу організації поїздки туристів за кордон.

— Я не можу давати ніякі коментарі, — ніби відрізала Ольга. На прохання журналістки прокоментувати, чому так сталось, жінка обурилась. — Я написала у вайбер групу туристам і саме туди надам свій коментар.

У групу «Греція», про яку згадує жінка, вона відписала востаннє ще 2 липня. Туристи надали «20 хвилин» скрін коментаря. «Шановні туристи, всі кошти оплачені, а за останню добу будуть вам повернуті. Всі коментарі будуть завтра після 14.00. Квитанції про оплату надішлю у групу». Після того, стверджують туристи, Ольга з ними на зв’язок не виходила і не брала слухавку.

У поліції підтвердили: заяви на цю жінку є, і поліція встановила її місце перебування і навіть встигла допитати. Інших деталей не розголошують, мотивують таємницею слідства.

— До Тернопільського райуправління поліції надійшло 8 заяв про те, що не виконала умов договору турфірма, яка мала забезпечити відпочинком, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — На сьогодні ми встановили особу, яка була посередником між фірмою зі Львова і людьми. Відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України. Йдеться про шахрайство. Допитали вже особу, яку звинуватили у тому, що вона не перерахувала кошти львівській фірмі. Ведеться слідство, деталі повідомимо згодом.

Наразі, як зазначили у поліції, вони чекають на повернення туристів до України, адже потрібно допитати потерпілих у цій справі.

Як не втрапити в халепу — адвокат

Адвокатка Марія Бочан прокоментувала для «20 хвилин» інцидент з туристами з Тернопільщини та порадила, на що звернути увагу і що робити потенційним туристам, аби не втрапити в халепу.

— Якщо турфірма відмовляється вживати будь-які дії, аби залагодити ситуацію, це їхня вина, а не готелю, в даному випадку у Греції, — прокоментувала адвоката Марія Бочан. — Аби щось детальніше коментувати, потрібно вивчати умови договору, подивитись, як пройшла проплата, вивчати документи та ще чимало.

Всі туристи, після повернення в Україну, можуть звертатись до суду з позовом про відшкодування не лише матеріальної, але і моральної шкоди. І то немалої, зазначила адвоката.

— Якщо є турагент-посередник — потрібно знати, чи турагентство перевіряло її компетентність, чи вона справді діяла від імені турфірми, потрібно перевірити її документи, чим, якщо вже є кримінальне провадження, займеться слідство, — каже адвоката. — Потрібно уважно вивчати умови договору.

Туристам перед поїздкою адвокатка радить перевіряти всі документи. Щодо проживання — на платформі «Букінг» все перевірити — переглянути роздруківку, квитанцію. Але першим кроком має бути ще перед плануванням поїздки — перевірка того, з ким мають справу, кому віддаватимуть власні кошти і довірятимуть організацію відпочинку.

— В кожній ситуації уважно читати умови договору, — каже Марія Бочан. — Якщо можна, звертатись і в поліцію, якщо є ознаки злочину, в даному випадку йдеться про недбалість або шахрайство. Турфірма мала подбати заздалегідь про оплату і перевірити все – відповідатиме саме турагенція, оскільки вона надала туристичні  послуги.   

Втратили 5 мільйонів

Згідно з даними youcontrol, компанія ПП «ТУР-ГРУП» зареєстрована 9 жовтня 2007 р. на Львівщині, і на ринку тур послуг працює понад 15 років. Розмір статутного капіталу складає 5 500 000,00 грн. На момент останнього оновлення даних, 6 липня 2023 року, не перебуває в процесі припинення. Основний вид діяльності: 79.12 Діяльність туристичних операторів.

Директор ПП «ТУР-ГРУП» Іван Прохна надав коментар для «20 хвилин». Запевнив, що ПП «ТУР-ГРУП» не є банкрутом, працює й надалі, хоча збитки компанія зазнала неабиякі через шахрайські дії агентки. Повідомив, що його компанія давно на ринку турпослуг, і це вперше втрапили в таку халепу та втратили чималі кошти. Він вже також дав свідчення поліції і сподівається на підтримку туристів, які після повернення з відпочинку писатимуть заяви до поліції. В іншому випадку його компанія опиниться «сам на сам» із турагенткою, через яку вже сплатив багатомільйонний штраф і яка щодня обіцяє повернути борг, проте досі не сплатила ані копійки.

— Є агент Ольга, яка забронювала тур на 220 чоловік, не зробивши оплати, — пояснив Іван Прохна. — Вона посадила людей в автобус, який найняла сама, доїхала з туристами до кордону, там вийшла і відправила людей в Грецію, знаючи, що не оплатила їхнє перебування там. Готель нам, нашій компанії, виставив 100% штрафу. І наша компанія понесла збитки в сумі 135 тис. євро. Поліція зараз займається цією справою. Нам потрібно, аби вона (Ольга — прим. авт.) повернула кошти до 9 липня, бо в нас наступні заїзди. І в результаті дірка в нашому оборотному бюджеті через неї більше 5 млн грн.

Якщо немає грошей від агента, компанія не поселяє людей. Але розуміючи, що там купа жінок із дітьми, ПП «ТУР-ГРУП» вносить свої кошти та ще сплачує 100% штрафу з власної кишені. Автобуси, каже Іван Прохна, Ольга також не оплатила, тому вони не хотіли везти людей назад.

— Я вже дав свідчення у поліції Тернополя, і сподіваюсь, що Ольга якомога швидше візьметься за голову та поверне кошти, — каже Іван Прохна. — Зібрала вона з людей за поїздку в Грецію по 340 євро. Вартість такого туру 880 чи 890 євро. Лише дорога туди і назад для кожного туриста коштує близько 150 євро. Чим вона керувалась, чим думала — мені невідомо.

Директор каже, що вже їздив до Франківська, спілкувався з Ольгою. Та зараз, запевняє, саме він є постраждалою стороною, адже втратив шалені кошти.

Дірка в бюджеті на понад 5 мільйонів

— Що далі – невідомо. Працює поліція. З нами ще ніколи не траплялось подібних випадків, — каже Іван Прохна. —У нас тепер дірка в бюджеті у понад 5 мільйонів гривень. Моя задача знайти ці кошти і працювати далі. Наша компанія з ім’ям, на ринок важко виходити, і в такий непростий час на нашому шляху трапилась шахрайка.

Співпраця з Ольгою була недовгою, поділився директор. Минулого року вона подала дві заявки. Цього року привела велику групу туристів.

— Вона мені обіцяла, мовляв, я сама везу групу, за все розрахуюсь в готелі, на місці, — запевняє Іван Прохна. — Сама вийшла з автобуса і тупо відправила мам з дітьми, знаючи, що там не оплачений готель. А мене натомість оштрафували на 100%. Вона (Ольга — прим. ред.) своїми діями витягла всі оборотні кошти.

Ольга пообіцяла директору повернути всі кошти за дві години ще 2 липня, коли туристи приїхали, і саме Іван Прохна оплатив поселення. Досі він не отримав ні копійки, розмовляли з директором «20 хвилин» 7 липня в обідню пору.

— Зараз Ольга далі наполегливо обіцяє, що все поверне, — каже Іван Прохна. — Від 3 липня не повернула ні копійки, годує обіцянками. Якщо туристи після повернення відмовлятимуться писати заяви до поліції, я лишусь сам на сам із шахрайкою...

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 190. Шахрайство

ч. 3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, — карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Таня Мричко

    Пишіть назву цих тур агенсв
  • Женя Лихач

    Я перепрошую, але Головко, коли брав хабар у 2млн грн, про військових не думав. Коли влада краде гуманітарку теж про військових не думає. Коли яйця МО купувало по 17 грн теж не сильно думали про військових.Чому ж ви осуджуєте простих людей, які і так донатять і допомагають військовим як можуть, не мають права на відпочинок з дітьми? Тим більше, зараз не так легко відкладати на відпочинок з теперішніми цінами.
  • Григорій Стецько

    Бідні не поїхали. Краще б ці гроші передали на ЗСУ. ВСІХ чоловіків, які там є, відправити на передову... СЛАВА УКРАЇНІ..
  • Наталья Гусева

    Турагент діє від імені та за дорученням Туроператора. Туроператор не видасть документи  без 100% оплати туру. Як люди їхали, з ваучерами? Чому туроператор видав документи без оплати?

keyboard_arrow_up