Де ховатися під час тривоги у центрі Тернополя? Ми перевірили, чи доступні укриття та в якому вони стані

Де ховатися під час тривоги у центрі Тернополя? Ми перевірили, чи доступні укриття та в якому вони стані
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи доступні укриття, до яких радить ховатись міська рада у випадку повітряної загрози.
  • Які умови у сховищах? Чи є санвузли, місця для сидіння або принаймні вільний доступ до укриття? Ми перевірили!

Обстріл Вінницю у четвер, 14 липня, ще раз підтверджує – окупанти нищать цивільні об’єкти, де можуть бути скупчення людей. Тож нехтувати повітряними тривогами в жодному разі не можна.

Якщо під час повітряної загрози ви були не вдома – варто знайти безпечне місце та спуститися до найближчого укриття.  

Міський голова тернополя нагадав місцевим, де у місті знаходяться укриття. На інтерактивній карті вказані адреси, тип укриття (найпростіше, протирадіаційне або сховище) та його вмістимість. Однак чи всі вони доступні для населення та відкриті? Чи мають вони принаймні мінімальні умови для того, аби перечекати повітряну загрозу? Журналіст «20 хвилин» перевірив деякі з них.

Відео дня

Деякі сховища не доступні для звичайних тернополян. У міській раді повідомляють, що сховища, які розміщені у міських лікувальних закладах, призначені лише для медперсоналу і хворих, які перебувають у медзакладі! Укриття, які знаходяться у дитячих садочках, призначені виключно для евакуації дітей під час відвідування закладу дошкільної освіти.

Ми шукали укриття та сховища неподалік найбільших місць скупчень людей.

У районі центрального  ринку та автовокзалу завжди багато людей. Тут є кілька супермаркетів та торгових центрів. Однак укриттів всього кілька.  

Танцорова, 11

Протирадіаційне укриття на 150 осіб знаходиться неподалік КП «Тернопільводоканал». Сюди радять йти у ТЦ «Орнава». На вході до торгового центру вказано, що це найближче укриття. До нього приблизно 250 метрів.

Вхід знаходиться на вулиці до підвального приміщення. Однак там було зачинено. Інформації у кого знаходяться ключі – немає. Працівники офісів біля укриття розповіли – під час тривог укриття відкривають. Є чергові, які це роблять і в день, і вночі.

Всередині знаходиться кілька приміщень. В одному з них – студія звукозапису. Там також ховаються люди. До укриття приходять переважно працівники магазинів та компаній, які працюють поруч, а також мешканці будинків.

Видавництво «Збруч»

У ТЦ «Орнава» також повідомили, що є ще одне укриття поблизу. Воно у будівлі видавництва «Збруч», хоча його не нанесено на карту міської ради. До нього від торгового центру приблизно 350 метрів. Приблизно така ж відстань і від входу до Центрального ринку.

На вулиці вказівників, що тут є сховище, ми не помітили. Однак у самій будівлі вони є. До нього можна спуститися сходами. Як розповів черговий, сховище постійно відкрите – його не зачиняють. Сюди спускаються працівники офісів. Також можуть приходити місцеві. Вночі у будівлі є черговий, який також може при необхідності впустити людей. Однак через комендантську годину до сховища йдуть під час робочого дня.

Ми переконалися, що сховище було відчинено. Саме приміщення невелике. Тут є матраци, дитячі іграшки. Також ми побачили запас питної води, розетки. Також в укритті розставлені стільці. Також є два входи до укриття з різних боків приміщення.

Вулиця Багата, 1

На карті укриттів вказано, що це сховище на 70 осіб. Однак вхід до нього ми так і не знайшли. Ворота до двору зачинені на замок. Іншого входу у двір немає.

Кооперативний коледж

Ще одне укриття у самому центрі на карті укриттів вказано за адресою вул. Руська 17. Тут знаходиться кооперативний коледж. Протирадіаційне укриття розраховане на 350 осіб.

На жаль, працівники коледжу не показали нам, як пройти до нього. Лише запевнили – воно працює, до нього є вільний доступ і під час тривоги до укриття спускається навчальний колектив закладу. Також скористатися сховищем можуть і місцеві.

Вул. Старий ринок, 1

Це найпростіше укриття на 136 осіб. Це підвали житлового будинку. Потрапити всередину, на жаль, не вдалося – під’їзд зачинено. Працівники магазинів у цьому будинку розповіли, що не знають, де саме вхід в укриття.

До слова, у багатоквартирних будинках сховище – це підвальне приміщення. Про це нагадіє міський голова Тернополя. Тож якщо поруч буля вашого будинку немає обладного протирадіаційного укриття або сховища – варто спускатися до підвалу. Не ігноруйте тривогу!

Майдан Волі, 4

Це протирадіаційне укриття на 170 осіб. Вхід до нього знаходиться з внутрішнього двору. На вході є відповідні вказівники. Двері були відчинені. За ними – решітка і сходи до укриття. На вході товсі металеві двері, як у більшості протирадіаційних укриттів. Всередині є все необхідне. Тут ми побачили місця для сидіння, ще один вихід. Також був запас води і санвузол – туалет та рукомийник. Помітно, що їх встановили нещодавно. Вода в крані є. Також є заготовлений запас води.

Біологічний корпус ТНМУ

Ще одне укриття розташоване біля Театрального майдану в самому центрі міста. Тут багато закладів громадського харчування, магазинів. Тож це найближче місце, куди можна йти у разі повітряної загрози. Це протирадіаційне укриття на 170 осіб.

На дверях медичного корпусу інформація про укриття, телефон до чергового. Щоб потрапити до укриття – потрібно зайти всередину приміщення і спуститися вних по сходах. Є вказівники, що це укриття.  

Як розповіла комендант корпусу Олена Басараба, сюди можуть приходити і приходять місцеві, працівники різних закладів. Впускають всіх. Тим паче, наразі навчання не проходить, тож студентів немає. Укриттям користуються працівники університету. Вночі також є черговий.

У одному з приміщень університетський гардероб. У іншому – зала для хореографії.  Також санвузол. Олена Басараба каже – в частині підвального приміщення триває ремонт – розширюють укриття. Є три входи. Також буде ще додатковий санвузол. Є вентиляція та все необхідне.

– Думаю закінчать ремонти до початку навчання. Тоді укриття зможе вміщувати значно більше людей. Укриттям можуть скористатися не лише навчальний колектив та студенти університету, а і звичайні мешканці, яких застала повітряна тривога, – каже комендантка.

На пошті

Ще одне сховище на 150 осіб розташовано на перехресті вулиць Чорновола – Коперника. Приміщення переобладнано для проведення концертів. Зазвичай воно відкрито і сюди йдуть тернополяни у разі тривоги. Однак о 12:30 вхід був зачинений, тож потрапити всередину нам не вдалося.

А ви знаєте, де найближчі укриття біля вашої роботи чи будинку? Що робите, коли тривога застала вас не в дома? Чи шукаєте укриття? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач31

    Вул.Пушкіна 5, 9 поверхів,9 під'їздів.

    Немає жодного укриття.

    Підвали в жахливому стані.
  • Elena Petrovna

    А на Дружбі, тільки в "Березолі".  ПІДВАЛИ, З ОДНИМ ВХОДОМ, ЦЕ НЕ УКРИТТЯ, А МОГИЛА.
  • Lesia

    А на східному де,чи тільки у центрі люди живуть?
  • Читач29

    На Максима Кривоноса теж є одне, але ніякої шнформації тут нема.

keyboard_arrow_up