Де у школі мають бути аптечки. Перелік ліків

Де у школі мають бути аптечки. Перелік ліків

Побиті коліна, порізи чи непритомність -  школярі від цього не застраховані. Тому у вчителів під руками має бути аптечка, в якій при потребі знайдуться препарати для надання першої медичної допомоги.

Детальніше про аптечки у школі  розповіла завідувач шкільним відділом Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Світлана Козак.

- Склад аптечки регламентований наказами Міністерства освіти і науки та Міністерства охорони здоров’я, - розповідає медик. - Необхідні медикаменти мають бути в медичному кабінеті школи, а також аптечка повинна бути у спортивному залі, кабінетах хімії, біології, трудового навчання. Тобто там, де є найбільший ризик поранитись.

Спеціаліст зазначає, що орієнтовний перелік медикаментів, перев'язувальних засобів і приладь для аптечки спортивного залу загальноосвітнього навчального закладу наведений у додатку до "Правил безпеки" під час проведення занять з фізичної культури і спорту в загальноосвітніх навчальних закладах, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 01.06.2010 р. № 521.

Відео дня

- Зберігається аптечка у спортивному залі, - каже пані Козак. - Відповідають за неї вчителі фізичної культури. Крім того, у додатках відповідних Наказів Міністерства освіти і науки затверджено орієнтовні переліки необхідних медикаментів, які мають бути в кабінеті біології, фізики, хімії та навчальних і навчально-виробничих майстернях.

Світлана Козак зазначила, що часто батьки виявляють бажання розмістити аптечки у навчальних класах.

- Ми надаємо усі необхідні консультації, - каже спеціаліст. - Наголошуємо, що аптечка має бути під наглядом вчителя, а не просто стояти на підвіконні. Адже діти можуть самостійно використовувати препарати і наслідки можуть бути поганими. Тому все-таки краще, коли ліки зберігаються у медкабінетах. Там є спеціальні сейфи, медичні шафи і вони під наглядом медсестри.

За словами пані Козак, кошти на медикаменти медкабінету та перелічених вище класів надає дирекція. Проте, якщо батьки хочуть, щоб аптечка була у звичайному класі, таке питання вирішує батьківський комітет.

- За термінами придатності медикаментів стежить медична сестра школи, - коментує Світлана Козак. - Це людина, яка професійно надає домедичну допомогу, наприклад,  при епілептичних приступах чи інших непередбачуваних ситуаціях. Користуються аптечками при потребі. Адже зараз діти дуже активні і трапляється всяке. Та статистики ми не ведемо. Бувають вивихи, переломи, епілептичні приступи, банальна температура. Проте перш ніж давати учню ліки, школа зв’язується з батьками. Вони або дають дозвіл, або приїжджають по дитину.

Довідка

Перелік медикаментів, перев’язувальних засобів і приладь для аптечки шкільних кабінетів фізики та хімії:

    1. Аміаку розчин 10% 40 мл  - 1 фл.
    2. Бинт марлевий медичний нестерильний 10 м х 5 см    - 2 уп.
    3. Бинт марлевий медичний стерильний 10 м х 5 см      - 2 уп.
    4. Болезаспокійливі засоби (анальгін, цитрамон тощо)  - 1 уп.
    5. Борної кислоти розчин спиртовий 2% (3%) 10 (20) мл - 1 фл.
    6. Брильянтового зеленого розчин спиртовий 1% 15 (20) мл - 1 фл.
    7. Вазелін мазь 20 (25) г - 1 уп.
    8. Валідол 0,06 N 10, таблетки  - 1 уп.
    9. Вата медична гігроскопічна стерильна 100 г - 1 уп.
    10. Джгут кровоспинний гумовий  - 1 шт.
    11. Йоду розчин спиртовий 5% 20 мл - 1 фл.
    12. Лейкопластир 0,05 х 5 м  - 1 шт.
    13. Ножиці медичні  - 1 шт.
    14. Перекису водню розчин 3% 25 (40) мл  - 1 фл.
    15. Пінцет  - 1 шт.
    16. Пластир бактерицидний 2,3 х 7,2 см  - 5 шт.
    17. Серветки марлеві медичні стерильні  - 2 уп.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    має бути медсестра в школі, або медпрацівник, а не займатись самолікуванням і накладати жгут на шию.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up