Партнер рубрики Події

Де житимуть діти-сироти Тернопільщини, поки триває реформа інтернатних закладів

Де житимуть діти-сироти Тернопільщини, поки триває реформа інтернатних закладів
  • Інтернати в Україні мають стати непотрібними, а усіх дітей - влаштувати в сімейні форми піклування. На це урядова реформа дає 8 років. Перший етап реформи розпочався ще у 2017 році і триває до сьогодні.
  • Скільки зараз прийомних сімей  на Тернопільщині та де живуть діти поки відбувається реформування -  розповів начальник служби у справах дітей Тернопільської ОДА Ростислав Дрозд.

Про проблему влаштування дітей сиріт на своїй сторінці у Фейсбук написала директор Збаразького районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Руслана Боднар.  

- До недавнього часу була можливість хоча б на період навчання влаштовувати дітей віком від 3-х і більше років у інтернатні навчальні заклади та не проходити важку і непевну процедуру позбавлення батьківських прав, - йдеться в опублікованому тексті.

- Однак зараз виникла, як на мене, жахлива проблема - усі заклади такого типу ліквідовуються. Тобто куди подіти дітей? Натомість Держава пропонує новий напрямок - патронатні сім'ї. Звичайно, опікунські, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу ніхто не відміняв...

Відео дня

А жахлива проблема полягає у тому, що відтепер позбавити батьківських прав "матір" неможливо, поки не буде підтвердження, що дитину чи дітей (розлучати братів-сестер не можна) хтось візьме під опіку (родичі), а якщо родичів немає чи вони відмовилися, то у прийомну чи патронатну сім'ю. Як ви гадаєте, багато в Збаразькому районі прийомних сімей? А новостворених? А патронатних? Відповім - є декілька прийомних сімей, створених близько 10 років тому. І все. Нових немає. Патронатних немає. Куди подіти дітей, якщо зараз забрати їх з біди? Забрати до себе?

На Тернопільщині  - 91,5 % дітей, позбавлених батьківського піклування, вже живе у сім’ях.

Журналісти «20 хвилин» вирішили дізнатися, що станеться з дітьми, які опинилися в складних обставинах. Ми звернулися до начальника служби у справах дітей Тернопільської ОДА Ростислава Дрозда.

  • В жодному разі мова не йде про закриття закладів, де перебувають діти, позбавлені батьківського піклування та діти-сироти. Держава розпочала створення закладів сімейного типу ще з 2005 року, як аналог теперішніх інтернатів, та має на меті усіх дітей влаштувати в сім’ї або в заклади  сімейних форм виховання, - каже Ростислав Дрозд.

За словами посадовця, на Тернопільщині вже сьогодні більшість дітей, які мають статус «позбавлених батьківського піклування» та дітей-сиріт, влаштовані у прийомні сім’ї, будинки сімейного типу  або за ними визначені опікуни.

Таким чином, якщо раніше дітей віком від 0 до 3 років віддавали у будинки дитини та дитячі будинки – для дітей шкільного віку – то сьогодні діти не перебувають в інтернатних закладах.

- Фактично в інтернатних закладах цілодобово залишаються тільки діти із великих родинних груп, де є п’ять та більше дітей, тому що братів і сестер розлучати, за законами, не можна, а влаштувати таких дітей у будинки сімейного типу набагато важче. Зараз в області вже придбано дві будівлі під будинки сімейного типу для таких сімей, зараз там проводяться облаштувальні роботи. Один будинок знаходиться в Козовій, інший – в Бережанах, -розповідає начальник служби. 

Поки дитині не надали статусу – вона перебуває в Центрі соціально-психологічної реалібітації

- До 9 місяців діти можуть жити у Центрі соціально-психологічної реабілітації, він у Тернополі знаходиться на вул. Стрімкій, - розповів Ростислав Омелянович. – Зазвичай цього часу вистачає, щоб з допомогою суду та спеціальної комісії, вирішити долю дитини. У випадку, якщо їй надають статус – одразу ж її влаштовують у прийомну або патронатну сім’ю.

 

Окрім того, у службі розповіли, що коли дітей влаштовують у прийомну сім’ю – потрібна їхня безпосередня згода.

- Якщо дітей влаштовують у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу та якщо вони йдуть на усиновлення – їх згода є обов’язковою, -  наголошує Ростислав Дрозд.

Патронатні сім’ї – нововведення реформи

Як аналог теперішніх притулків, законодавство пропонує створення патронатних сімей. У них діти можуть перебувати до 3-6 місяців у період  до надання соціального статусу чи вирішення проблем у її теперішній сім’ї.  Тобто, коли дитина опинилась у скрутній ситуації в сім’ї, і рішенням служби у справах дітей її вилучили, але рішення суду про позбавлення батьківських прав ще не отримали – зараз дитина перебуває у соціально-психологічному центрі, а буде перебувати у патронатній сім’ї.

Таку сім’ю може створити двоє людей, або ж навіть одна особа-вихователь, які згоджуються на утримання та виховання дитини або ж дітей і за свою діяльність отримують кошти.

- Реформа передбачає, щоб дитина не йшла із родини в заклад, а переходила із родини в родину, - каже пан Дрозд. – Адже лише в сім’ї дитина може рости соціально-адаптованою.

На жаль, в Тернопільській області поки що немає таких сімей.  Це пов’язано із створенням служб у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах. Із всіх ОТГ в Тернопільській області така служба є лише в одній.

На якій із трьох хвиль реформи інституційного догляду дітей із неблагополучних сімей одразу будуть відправляти в нові сім’ї, посадовці прогнозувати не беруться. Наразі дітей відправляють у заклади, без змін.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up