Партнер рубрики Події

Цей день в історії, 4 вересня: у 1991 році над будинком Верховної Ради підняли жовто-блакитний прапор

Цей день в історії, 4 вересня: у 1991 році над будинком Верховної Ради підняли жовто-блакитний прапор

Це знаковий день для народу суверенної України. 4-го вересня 1991 року, після багаторічної окупації з боку промосковських послідовників більшовицького світу, які, як гриби чорної цвілі, що з’явилися на рештках гниючьої російської імперії, після болісних десятиліть нелюдського комуністичного терору, країна впевнено продовжила курс національного розвитку.

4 вересня сталась низка важливих історичних подій:

1886 — Останній американський індіанець-воїн, Джеронімо, здався в Аризоні. Після ув'язнення він став фермером та радником армії США.

1888 — Американець Джордж Істмен отримав патент на фотокамеру, яка використовувала скручену в рулон плівку, і зареєстрував свою торгову марку — «Кодак»

1918 — Війська США висадилися в Архангельську для інтервенції у громадянській війні в Російській імперії. До кінця інтервенції 174 американських військових загинуло

Відео дня

1919 — уряд УНР звернувся з нотою «До держав світу», в якій висловив протест проти захоплення Києва денікінськими військами

1928 — Рада Народних Комісарів УРСР затвердила новий український правопис («скрипниківський»), який діяв до 1933

1937 — У Лозанні (Швейцарія) агентами радянського НКВС застрелено одного з лідерів Комінтерну І. Рейса, котрий заявив про свій розрив із Сталіном і перехід на ідейні позиції Троцького.

У 1959-му в  США в продажу з'явилися жіночі колготки. Панчохи еволюціонували в колготки у зв'язку зі стрімким укороченням спідниць.

У США моду на колготки ввела в 1940-х роках актриса і танцівниця Енн Міллер. До середини 1960-х  потреби в колготках не було — жінки носили панчохи, що надягають під відносно довгі спідниці. З винаходом англійкою Мері Куант міні-спідниці, виникла потреба в принципово новому виробі. У СРСР мода на колготки прийшла із Чехословаччини, тому ми до цих пір користуємося чеським найменуванням, яке дослівно означає «штани" («колготки» по-чеськи будуть «пунчохі» або «калготи пунчохове»). У радянському ГОСТі, правда, довгий час трималося інша назва — «чулковые рейтузи».
З часом міні-мода пройшла, але колготки назавжди залишилися у гардеробі. Початок 1990-х ознаменувався інтересом до колготок з підвищеним вмістом лайкри, причому особливо актуальними вважалися блискучі зразки. 

1962 — гурт «Бітлз» почав працювати над дебютним синглом Love Me Do

1965 — У київському кінотеатрі «Україна» під час прем'єри фільму «Тіні забутих предків» відбувся мітинг протесту проти нової хвилі політичних репресій серед української інтелігенції

1972 — На Олімпійських іграх в Мюнхені український легкоатлет Валерій Борзов завоював золоту медаль на спринтерській дистанції 200 метрів

1977 — На радянському телебаченні вперше з'явилась гра «Що? Де? Коли?»

1991 — Над будинком Верховної Ради у Києві вперше піднято жовто-блакитний прапор

1996 — Колумбійські партизани атакували державні воєнні бази, у відповідь на дії анти-кокаїнової війни в країні

2009 — на лос-анджелеському цвинтарі «Форест Лаун» відбулося таємне поховання Майкла Джексона

4 вересня народились:

1809 — Юліуш Словацький, польський поет-романтик
1885 — Степан Белина-Скупевський, український та польський оперний співак, вокальний педагог, музичний громадський діяч
1889 — Остап Бобикевич, український композитор і піаніст
1908 — Едвард Дмитрик, американський кінорежисер українського походження, батько жанру «чорного фільму».
1949 — Григорій Суркіс, український політик, президент Федерації футболу України.
1977 — Сергій Перхун, український футболіст
1990 — Ольга Харлан, українська фехтувальниця (шабля), олімпійська чемпіонка Пекіна у командній першості.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up