Партнер рубрики Події

Депутат виїхав за кордон під час війни: повістки йому надсилали, але чи буде відповідальність?

Депутат виїхав за кордон під час війни: повістки йому надсилали, але чи буде відповідальність?

Повістки депутату надсилали, викликали для уточнення персональних даних та проходження військово-лікарської комісії, повідомили у ТЦК. Це ж підтвердила і староста села, де проживав із родиною депутат. Та зазначила, що цього року повістки приходили мінімум двічі. Чи відповідатиме депутат перед Законом, з’ясували «20 хвилин»

 

Депутат Підволочиської селищної ради Степан Козачук, який в перші дні війни виїхав за кордон і досі там перебуває, підлягає мобілізації. І тому неодноразово отримував повістки з вимогою з’явитись в ТЦК, але за викликом до військкомату не з’являвся. 
Він з-за кордону надіслав заяву на адресу селищної ради про намір скласти депутатські повноваження. Проте досі є чинним депутатом, що засвідчує селищний голова Віталій Дацко. 

 

Як виїхав — не знають

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» вже писали про те, що депутат не виконує своїх обов’язків, за півтора року не відвідав жодного із засідань сесії та не працює у комісії, членом якої є. 

Відео дня

— Степан Козачук виїхав за кордон ще в червні минулого року, — каже секретар Підволочиської селищної ради Мар’яна Кузьмін. — Як перетнув кордон – ніхто не знає. Невдовзі від нього прийшов із США заказний лист. Степан власноруч написав заяву про складання депутатських повноважень. Він посилається на п.2. ч. 2 ст. 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Про дострокове припинення повноважень у зв’язку з особистою заявою депутата. Причин не вказував — Закон цього не вимагає. 

Проживав у с. Качанівка Тернопільського району. «20 хвилин» зв’язались зі старостою села Любов Пастир. 

— Так, він був підприємцем, на базарі торгував взуттям, — підтвердила Любов Пастир. — Кіоск далі працює, там торгує сестра його дружини. Чи сплачує податки, немає у нас такої інформації. 

Староста підтвердила, що в перші місяці війни виїхала за кордон вся сім’я: сам депутат, його дружина і донька. Як досить молодий чоловік призовного віку у час оголошеного воєнного стану перетнув кордон, староста, стверджує, — не знає. 

— Знаю, що вони зараз у Штатах проживають. А як виїхав — не знаю, тісних відносин ми з ним не підтримували, — каже Любов Пастир. — Як виїхав – це для нас таємниця. 

Степан місцевий, родом із Качанівки. Тут досі проживають його мама і бабуся. Сестра теж за кордоном — і вже давно, каже староста. 

— Чи допоміг під час депутатства комусь із людей — питайте в місцевих, — каже староста. — Село вагомої допомоги від нього не бачило. Може, комусь з людей чимось і допомагав — стверджувати не можу. 

До речі, і коли готували попередній матеріал, який вийшов на сайті 5 жовтня 2023 року, і тепер журналісти намагалися почути версію самого поки що депутата Підволочиської селищної ради Степана Козачука. 

Неодноразово телефонували за номером, зазначеним на сайті селищної ради, але почули, що «абонент зараз не в мережі». Тоді ми надіслали повідомлення в один з месенджерів. Минуло майже 20 днів, але депутат досі не відгукнувся. Якщо він має намір прокоментувати ситуацію та погодиться відповісти на запитання журналістки, обов’язково опублікуємо і його позицію. 

 

Повістки надсилали і не один раз

Якою є процедура складання депутатських повноважень? Якщо депутат селищної ради ще в перші місяці війни виїхав за кордон, пропустив мінімум 10 сесій, але досі числиться депутатом. Що він має зробити, аби скласти повноваження? Якої форми і змісту має бути заява і чи є зміни від початку повномасштабного вторгнення? Якою є далі процедура? Хто має право позбавити його депутатства і далі завести на його місце нового депутата, ми поцікавились у Тетяни Семусь, адвоката у виборчих спорах, керівника юридичного напрямку КВУ, голови Тернопільської міської територіальної виборчої комісії 2020-2025 рр.

Детальніше про це читайте: Депутат з Підволочиська виїхав за кордон на початку війни. Чому його досі не позбавили мандата?

Чи є Степан Козачук особою призовного віку та може бути призваний по мобілізації, ми поцікавились в Підволочиському РТЦК та СП, надіславши запит. Також запитали, чи має від підстави для відтермінування служби, а також дозвіл військкомату для виїзду за кордон? Поцікавились і тим, чи надсилали йому повістки, — скільки і в який спосіб, та  чи отримував їх.  

У відповідь отримали наступне.

— Військовозобовʼязаний Козачук Степан Васильович, 02.01.1981 року народження, перебуває на військовому обліку в пʼятому відділі Тернопільського РТЦК та СП з 30.10.2000 року, підлягає мобілізації,  — повідомив у відповіді на запит журналістів т.в.о. начальника П’ятого відділу Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Руслан Демчук. — Від початку повномасштабного вторгнення, з 24 лютого 2022 року, на адресу органів місцевого самоврядування направлялись розпорядження щодо його виклику з метою уточнення персональних даних та проходження військово-лікарської комісії. 

Коли саме надсилали повістки і скільки їх було, у ТЦК не повідомляли. Лише зазначили, що у них відсутня інформація про перетин державного кордону Степаном Козачуком. 

І староста с. Качанівка Любов Пастир підтвердила, що повістки Степану Козачуку від ТЦК надходили. Скільки разів і коли саме — староста сказати не може, адже не ведуть облік надходження повісток. Але принаймні у 2023 році їх надсилали мінімум двічі: навесні і у серпні. І за обома Степана Козачука викликали у військкомат для уточнення даних і проходження ВЛК. 

 

Чи нестиме відповідальність? 

Направлення повістки поштою не є належним способом вручення, зазначила адвокатка Марія Бочан-Мосійченко. 

— Тим паче, що військовозобов‘язаний не перебував за місцем своєї реєстрації під час її надходження. А тому не знав і не міг знати про такі виклики повістками до ТЦК та СП, — прокоментувала Марія Бочан-Мосійченко. — Закон не має зворотної дії в часі — це щодо постанови про заборону виїзду.

Йдеться про Постанову Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 69, якою внесені зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Зокрема обмежили перетинання державного кордону депутатам місцевих рад, керівникам структурних підрозділів, а також працівникам, які заброньовані. 

Оскільки виїхав раніше, аніж стала чинною Постанова про заборону виїзду за кордон для депутатів та посадовців, то і відповідальності ніякої не нестиме, підтвердила адвокатка.  

Хіба адмінвідповідальність за порушення правил обліку, що не з‘явився для уточнення даних, за що можуть присудити штраф 850 грн. 

— Але депутата не було на місці, тому можна розцінювати, що він не знав про те, що його викликали за повісткою, — каже Марія Бочан-Мосійченко. — Це вже ТЦК та СП має довести, що чоловіка повідомили належним чином. 

Коли матеріал готувався до друку, на сайті Підволочиської селищної ради з’явився проект порядку денного 46 сесії від 26 жовтня 2023 року. І п. 15 цього проекту — Про дострокове припинення повноважень депутата Підволочиської селищної ради Козачука Степана Васильовича на підставі особистої заяви про складання ним депутатських повноважень. 


 

«20 хвилин» і надалі стежитиме за розвитком ситуації із військовозобов’язаними депутатами, чиновниками та посадовцями рад, які в період оголошеного воєнного стану виїхали за кордон. Та повідомлятиме про все читачів. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Kudryk Rostik

    Просьба нехай не повертається
  • Надія Копина

    *ВИБРАЛИ МОЛОДИХ ТА КРЕАТИВНИХ ЗЛОДІЇВ... https://www.facebook.com/reel/292313270397640

keyboard_arrow_up