Партнер рубрики Події

Депутат з Підволочиська виїхав за кордон на початку війни. Чому його досі не позбавили мандата?

Депутат з Підволочиська виїхав за кордон на початку війни. Чому його досі не позбавили мандата?
  • Депутат Підволочиської селищної ради вже понад півтора року перебуває в США і не відвідує засідань сесії. Пропустив як мінімум 10. Він давно надіслав заяву до ради про те, що хоче скласти повноваження, але досі є у списках депутатів на сайті ради та рахується членом комісії. 
  • Що кажуть у селищній раді і голова Підволочиська? І чому рекомендований лист із заявою про складання повноважень не є підставою, аби законно їх позбутись, пояснила адвокатка з виборчих прав.

Депутат селищної ради 41-річний Степан Козачук в перші місяці війни виїхав за кордон, і вже звідти надіслав заяву на адресу селищної ради про намір скласти депутатські повноваження. Проте досі є чинним депутатом, що засвідчує селищний голова та інформація на офіційному сайті ради. А також членом комісії з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, про що також свідчить допис на сайті. 

 

Досі у списках як депутат

За півтора року депутат не відвідав жодного із засідань, пропустив їх, за словами селищного голови, понад 10. Участі в роботі комісії також не брав. 

Відео дня

Чому депутата не позбавляють повноважень та що про нього кажуть у рідному селі і чим допоміг за час депутатства землякам? Чи буде кримінальне переслідування поки чинного депутата за те, що, будучи призовного віку, покинув країну у період воєнного стану? І якою є процедура позбавлення депутатства, з’ясовували «20 хвилин». 

Козачук Степан Васильович, ТТО ВО «Батьківщина», йдеться на сайті селищної ради. Громадянин України, освіта вища, безпартійний, фізична особа-підприємець, місце проживання: с. Качанівка, Тернопільський р-н, Тернопільська обл., судимість відсутня, повідомляє рух «Чесно».
Член постійної комісії з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища селищної ради. 

За даними youcontrol, досі є підприємцем. Займається роздрібною торгівлею з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям. Підприємець з лютого 2006 року, тобто понад 17, 5 років. За даними youcontrol, досі не припинив підприємство, а от чи сплачує податки, перевірити у відкритих базах неможливо через воєнний стан, через який доступ до більшості публічних електронних реєстрів «закрили».  

 

Як виїхав — у селі не знають

Проживає у с. Качанівка Тернопільського району. «20 хвилин» зв’язались зі старостою села Любов Пастир. 

Староста підтвердила, що в перші місяці війни виїхала за кордон вся сім’я: сам депутат, його дружина і донька. Як досить молодий чоловік призовного віку у час оголошеного воєнного стану перетнув кордон, староста, стверджує, — не знає. 

— Знаю, що вони зараз у Штатах проживають. А як виїхав — не знаю, тісних відносин ми з ним не підтримували, — каже Любов Пастир. — Як виїхав – це для нас таємниця. Може, інвалідність мав… 

Степан місцевий, родом із Качанівки. Тут досі проживають його мама і бабуся. Сестра теж за кордоном — і вже давно, каже староста. 

 

Що кажуть у селищній раді

Загалом у Підволочиській селищній раді є 26 депутатів, повідомив селищний голова Віталій Дацко. З них двоє воювали, зараз один з депутатів-військових повернувся додому після поранення. 

На сесії, де мають ухвалювати важливі рішення, депутатів приходить мало, і є питання, які вимагають дві третини голосів, а такої кількості фізично немає в залі, каже селищний голова. 

Якого змісту і форми надіслав листа депутат з проханням позбавити його мандата, селищний голова порадив звернутись до секретаря ради. 

Ігор Монартович надіслав на адресу селищної ради друковану заяву з особистим підписом, а не написану власноруч. Тому чинність такого документу ще вивчатимуть. 

 

Чи буде кримінальне переслідування? 

Ми звернулись до поліції з питанням, чи може бути кримінальне переслідування депутата, за те, що виїхав в час війни за кордон, у час воєнного стану, але до постанови про заборону виїзду депутатам і посадовцям. Нам сказали, що всі відповіді щодо депутатів нададуть лише на інформаційний запит. Тому ми і надіслали його. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 69 внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, прокоментувала адвокатка Олена Степанова. 

Однак, якщо будуть відомості, що такий перетин здійснено з метою заподіяння шкоди інтересам держави, за таких обставин особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності за ознаками кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ст. 332 Кримінального кодексу України, пояснила адвокатка. 

Чи є Степан Козачук особою призовного віку та може бути призваний по мобілізації, ми поцікавились в Підволочиському РТЦК та СП, надіславши запит. Також запитали, чи має від підстави для відтермінування служби, а також дозвіл військкомату для виїзду за кордон?  Поцікавились і тим, чи надсилали йому повістки, — скільки і в який спосіб, та  чи отримував їх.  

 

Як скласти депутатський мандат

Якою є процедура складання депутатських повноважень? Якщо депутат селищної ради ще в перші місяці війни виїхав за кордон, пропустив мінімум 10 сесій, але досі числиться депутатом. Що він має зробити, аби скласти повноваження? Якої форми і змісту має бути заява і чи є зміни від початку повномасштабного вторгнення? Якою є далі процедура? Хто має право позбавити його депутатства і далі завести на його місце нового депутата, ми поцікавились у Тетяни Семусь, адвоката у виборчих спорах, керівника юридичного напрямку КВУ, голови Тернопільської міської територіальної виборчої комісії 2020-2025 рр.

На наступній сесії голова відповідної територіальної виборчої комісії оголошує про прийняте рішення, новий депутат складає присягу депутата, отримує посвідчення депутата і приступає до роботи, пояснила голова міської ТВК.

Офіційним документом може бути, приміром, нотаріально посвідчена заява особи про те, що він виїхав на постійне місце проживання за кордон і просить достроково припинити його повноваження. Ця заява має бути посвідчення нотаріусом в Штатах і апостильована та перекладена українською, зазначила адвокатка. 

Депутат має безпосередньо звернутись до ТВК або до ради з документом, про який ми згадували, але рада має передати цей документ саме в ТВК. 

 

Що кажуть поки депутати?

Журналісти «20 хвилин» намагались почути позицію самих депутатів, які хочуть скласти повноваження. 

З Ігорем Монартовичем зв’язались з телефоном, і почули, що наміру забирати заяву про складання повноважень він не має. Він був депутатом трьох попередніх скликань та  головою районної ради попереднього скликання. Коли райрада була ліквідована внаслідок територіальної реформи, очолював список партії «Європейської солідарності» і став депутатом Підволочиської селищної ради. 

Ігор Монартович пояснив, що неодноразово подавав зауваження, пропозиції для покращення роботи ради і в підтвердження його слів пропонує подивитися записи роботи сесії та проаналізувати їх. 

Змінювати своє рішення і залишатись надалі депутатом, запевнив Ігор Монартович, він не буде. 

Намагались поспілкуватись журналісти «20 хвилин» і зі Степаном Козачуком. Зателефонували за номером, зазначеним на сайті селищної ради, але почули, що «абонент зараз не в мережі». Тоді ми надіслали повідомлення в один з месенджерів. Якщо депутат відгукнеться та погодиться відповісти на запитання журналістки, обов’язково опублікуємо і його позицію. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анна Кубай

    Мабуть ще і зарплату отримує .
  • Читач04

    Таких депутатів місцевих рад, які незаконно виїхали під час війни - маса. А ви , лохи, йдіть, як ті барани на забій , воюйте за їхні статки, за награбоване ними майно.
  • Nin Ja

    Кому ще що не зрозуміло???

keyboard_arrow_up