Депутати повернулись до Генплану міста

Депутати повернулись до Генплану міста

Генеральний план Тернополя - головний містобудівний документ. Він визначає, де в населеному пункті є земля для багатоповерхівок, де зелені зони, території навчальних закладів та підприємств, промислові ділянки… Востаннє офіційні зміни в документ вносили минулоріч. З боями…

Генеральний план міста, для більшості, щось абстрактне, важке для розуміння, об’ємне. Та сприймати його можна і простіше. Це така собі мапа, де різними кольорами позначені різні частинки міста. Кожен колір – певне призначення землі. Воно незмінне, адже ця мапа розроблена ліцензованими фахівцями, погоджена з багатьма інстанціями, узгоджена з громадою та затверджена депутатами.

Це в ідеалі.

А в реальності, на жаль, буває так, що в заборонених місцях виростають будівлі. Яскравий приклад Генеральний план 2010 року. Він, кажуть фахівці, був не ідеальним, але мав баланс промисловості, зелені, житла. Та його з 2010 року до 2015 порушували. Кольори на мапі ігнорували і будували, що хотіли й де хотіли.

Відео дня

З 2015 року міська влада почала готувати зміни до Генерального плану, аби прикрити свої ж сумнівні дії та легалізувати набудоване. Проти такого наміру виступила частина депутатів бо ж розуміли, що окрім легалізації вже існуючих об’єктів чимало території міста змінюють на перспективу. І не в користь громаді.

До 2017 року процес змін вдавалось гальмувати. Та на початку того року таки відбулось депутатське голосування. Більшість голосів були "ЗА", тому всі зміни й прийняли. Пакетом й одночасно, бо так вимагає закон. Щоправда, аби «продавити» той пакет зацікавлені в прийнятті були змушені піти на на поступки: сформували перелік змін, які зобов’язались внести до вже прийнятого Генерального плану в межах одного року і, повторно, внести документ на голосування.

І ось в порядку денному сесії міської ради, яка відбудеться 20 квітня, є питання внесення дострокових змін до містобудівної документації. Чи перемога це ми запитали в голови депутатської земельної комісії та одного з основних противників голосування за Генеральний план 2017 року Андрія Шкули.

- На жаль минулого року не вдалось відстояти позицію, що спочатку треба внести всі корисні зміни, зняти всі загрози і лише тоді голосувати, - пригадує пан Шкула. – Тому депутати прийняли Генплан таким як є, а в додачу «пакет» запобіжників. Рік до прийнятого документу вносили дострокові зміни і знову мають представити депутатам. Змінений графічний документ лише надійшов від проектної організації. Зараз його вивчаю. Частину корисних пропозицій, бачу, врахували, а чимало - ні. Крім того з’явились зміни, яких тоді ніхто не пропонував. До сесії хочу з’ясувати, хто їх замовник та що вони несуть місту. Крім того порахую, який відсоток пропозицій громади та депутатів врахований. Маю не надто хороше передчуття, що цей документ може бути Троянським конем. До сесії з тим розберусь і обов’язково проінформую колег депутатів. Чи почують, не знаю, але будуть свідомі за що голосують і які наслідки, позитивні чи негативні, будуть.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Що це за готель посеред парку загребелля?

    Anonymous reply Анонім

    А що то за парк, навколо готелю?! То як, один готель на весь парк? НЕПОРЯДОК!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні 10:57 В ДТП у Тернополі травмувався 62-річний велосипедист 10:30 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up