Партнер рубрики Події

Депутати затвердили бюджет Тернопільської громади на 2024 рік: скільки піде на освіту, медицину, ЗСУ

Депутати затвердили бюджет Тернопільської громади на 2024 рік: скільки піде на освіту, медицину, ЗСУ

Тернопільській громаді довелося відмовитися майже від усіх капітальних видатків на наступний рік, окрім видатків з метою усунення аварійних ситуацій, а також видатків, які пов’язані з міжнародними зобов’язаннями — Надал.

На 34-й сесії Тернопільської міської ради, що відбулася 15 грудня, депутати прийняли рішення «Про бюджет Тернопільської міської територіальної громади на 2024 рік».

Про це повідомили на сайті Тернопільської міської ради.

— Оскільки частина коштів з міського бюджету (1/4) була вилучена до державного бюджету з метою зміцнення обороноздатності держави, тому бюджет Тернополя є соціальним і спрямований насамперед на забезпечення заробітної плати працівникам бюджетної сфери та інші соціально-захищені статті (енергоносії, медикаменти, харчування дітей у закладах освіти, харчування у закладах охорони здоров’я тощо), — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зі слів міського голови Сергія Надала, саме тому нам довелося відмовитися майже від усіх капітальних видатків на наступний рік, окрім видатків з метою усунення аварійних ситуацій, а також видатків, які пов’язані з міжнародними зобов’язаннями.

Бюджет Тернопільської міської  територіальної  громади на 2024 року як основний фінансовий документ ставить за мету створення умов для повноцінного функціонування громади, забезпечення функціонування її освітньої, медичної, транспортної, житлово-комунальної інфраструктури, соціально-культурної сфери, йдеться у повідомленні міської ради.

Доходи бюджетну громади на 2024 рік в цілому заплановано в сумі 3 402,4 млн грн (з урахуванням освітньої субвенції та інших трансфертів).

ПДФО залишається пріоритетним податковим джерелом, частка якого у власних доходах загального фонду складає біля 60%. Також вагомими стануть податок на майно, єдиний податок, акцизний податок тощо.

Освіта, медицина, соцзахист

Зокрема, у бюджеті 2024 року на заробітну плату з нарахуваннями та оплату енергоносіїв планується спрямувати понад 60% бюджету.

  • На заклади освіти спрямовано – 1 664,4 млн грн, з них за рахунок освітньої субвенції – 587,7 млн грн. Кошти освітньої субвенції при потребі 695,6 млн грн доведено 578,3 млн грн, тобто не вистачає 117,3 млн грн – це 2,5 місячний фонд заробітної плати працівників закладів освіти.

Освіта є однією з важливих галузей громади. Мережа галузі «Освіта» нараховує 89 бюджетних установ, з них: 36 закладів дошкільної освіти; 42 заклади загальної середньої освіти, 4 позашкільних закладів освіти;  6 закладів професійно-технічної  освіти; 1 заклад – Галицький  фаховий  коледж.

  • На охорону здоров’я – 168,3 млн грн., у т. ч. по програмі «Здоров’я громади» – 119,4 млн грн (на хоспіс, оплату за спожиті енергоносії тощо.)
  • На соціальний захист – 258,2 млн грн, з них на заробітну плату з нарахуваннями 29,9 млн грн, на енергоносії – 2,2 млн грн.

В складі соціального захисту  знаходиться  4 установи (територіальний центр соціального обслуговування, центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, дитячо-юнацький пластовий центр «Пласт», центр  соціальних  служб  для  сім’ї, дітей  та молоді), на  які  передбачено  кошти  в  сумі  38,5 млн грн.

На реалізацію  Програми «Турбота»  передбачено  кошти  в  сумі 16,4 млн грн, з них на: надання  соціальних  послуг з  використанням  механізму соціального замовлення; надання  одноразової  грошової  допомоги та  адресної  грошової  допомоги для  часткової  компенсації  витрат  на  оплату  ж/к послуг;  доплату до пенсій  особам, на  яких  поширюється  статус  ветеранів ОУН-УПА; компенсацію фізичним особам, що надають соціальні послуги з догляду тощо.

Передбачаються кошти на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремим категоріям громадян  в  сумі 126 млн грн.

  • На заклади  культури – 108 млн грн, на заробітну плату з нарахуваннями – 87 млн грн, на енергоносії – 9 млн грн.
  • На установи фізичної культури і спорту – 93,7 млн грн, з них на заробітну плату з нарахуваннями – 60 309,6 тис. грн, на енергоносії – 13,6 млн грн, з яких на утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл, на виплату стипендій провідним спортсменам міста, на утримання центру фізичного розвитку «Спорт для всіх» тощо.
  • На житлово-комунальне господарство передбачено 930,9 млн грн,  з  них  за  рахунок запозичень – 361, 2 млн грн.

Житлово-комунальне господарство

Важливою галуззю громади є житлово-комунальне господарство, від діяльності якого залежить злагоджена робота всіх комунальних служб  та надання якісних послуг мешканцям громади. Кошти передбачені на діяльність, пов’язану з експлуатацією та  технічним обслуговуванням житлового фонду, на поточний ремонт та утримання мереж зовнішнього освітлення, прибудинкових територій та міжквартальних проїздів, утримання вуличного-дорожньої мережі, шляхо-мостового господарства, утримання інженерних мереж, утримання кладовищ та парків.

На заходи з енергозбереження (глибока термомодернізація будівель закладів  освіти) передбачено за рахунок запозичення 361,2 млн грн та на умовах співфінансування – 10 млн грн.

На забезпечення діяльності з виробництва, транспортування постачання теплової енергії передбачено – 80 000,0 тис грн.

Скільки на ЗСУ

Важливо зазначити, що на Програму «Обороноздатності 2024 рік» передбачено понад 190 млн грн, які будуть спрямовані на:

  • заходи з територіальної оборони;
  • відшкодування першого внеску на придбання квартир військовослужбовцям по програмі єОселя;
  • продовження робіт з облаштування «Пантеону Героїв»;
  • створення реабілітаційного центру для військових на вул. Чумацькій;
  • підтримка  місцевого бізнесу для створення товарів подвійного призначення у сфері національної безпеки тощо.

Нагадаємо, раніше у міській раді повідомляли, що на сесії міської ради 15 грудня внесли зміни до бюджету Тернопільської міської територіальної громади на 2023 рік. Зокрема, провели перерозподіл бюджетних асигнувань в межах розпорядників коштів, а саме:

  • по управлінню освіти і науки зменшуються поточні видатки в сумі 17630,5тис.грн. та відповідно спрямовуються на оплату праці з нарахуваннями працівникам шкіл, садків, Галицькому коледжу та інклюзивному центру.
  • по управлінню соціальної політики проводиться перерозподіл коштів субвенції з обласного бюджету між соціальними програмами, які спрямовуються на придбання житла військовослужбовцям.

 

Читайте також:

Рада ухвалила бюджет на 2024 рік: якими будуть мінімальна зарплата, пенсії, прожитковий мінімум, субсидії

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталия Бахуринская

    Хіба  його  людиною назвеш
  • Наталия Бахуринская

    Надал хай не базікає це ненажерлива потвора!

keyboard_arrow_up