Обвинувачені у справі Віталія Гнатишина, якого вбили біля клубу Allure, в суді попросили пробачення (оновлено)

Обвинувачені у справі Віталія Гнатишина, якого вбили біля клубу Allure, в суді попросили пробачення (оновлено)
  • Судове слухання у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина біля клубу клубу Allure розпочалося 22 листопада у міськрайонному суді. Суддя - Юрій Дзюбановський.
  • У коридорах суду зібралось багато людей. Одні з них прийшли підтримати рідних Віталія, інші - обвинувачуваних. 
  • Після двох годин розгляду справи оголосили перерву судового засідання. Наступне відбудеться 12 грудня о 12.00. 

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На попередньому судовому засіданні обирали міру запобіжного заходу для Біляшевича. Він перебуватиме два місяці під домашнім арештом. Терендех - під вартою.

На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  -  умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу.

Обоє обвинувачених свою винну визнають частково і просять вибачення за скоєне. Під час судового засідання почали дослідження речових доказів, зокрема, переглянули відео з двох камер. Оскільки для перегляду відео з третьої камери в суді не було відповідного програмного забезпечення, то прокурор попросив про перерву судового розгляду. Наступне судове засідання призначили на 12 грудня. А для Сергія Терендеха обрали міру запобіжного заходу - під вартою до 19 січня 2019 року. 

Відео дня

"Це було вбивство"

І хоча обвинувачені попросити вибачення під час судового засідання, батьки Віталія Гнатишина кажуть, що після того, як побачили на відео, які ударили наносили їхньому молодшому синові - таке вибачення їм не підходить. І не погоджуються з інкримінованими статтями, бо вважають, що це було вбивство, а не нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть. І хочуть справедливого покарання.

- З того часу, як нам сказали, що лікарі борються за життя нашого сина, нам обірвалось життя, - каже батько Віталія. - Хто знав, що такі нелюди ходять по нашому місту? Коли нам лікар сказав, що вдалось запустити серце сина, ми від того полегшення не мали, бо всі інші органи - не реагували. Він був уже мертвим. Він помер на місці, той його вбив. Але ми вдячні, що змогли тих дев'ять днів після того, як запустили серце, побути з сином. 

Батьки не розуміють, за що вбили їхню дитину, адже він був взагалі не конфліктним. А в той вечір чекав з друзями на таксі додому.

- Ми йому не дозволяли, щоб він так по ночах гуляв. Але це було день народження і його друзі йшли на дискотеку, він захотів з ними, - кажуть батьки. - Ми кажемо та вже двадцять років, дорослий. А зараз наше життя обірвалось, він був нашою надією, нашим сонцем. Ми хочемо почути пояснення чому і за що з ним так вчинили. 

Не розуміють батьки, чому ніхто з присутніх там і дівчата, які виступають свідками у справі, не викликали "швидку" чи не покликали на допомогу. 

"Погрожували пістолетом"

Що трапилось в той вечір розповідають друзі Віталія, які теж є потерпілими. Один з них - Андрій, каже, що тоді дісталось всім з їхньої компанії, обвинувачені поводились дуже неадекватно, були п'яними і погрожували. До того вони ніколи раніше не бачили обох обвинувачених. 

-  В той вечір ми святкували день народження Віталія в клубі. Потім вийшли, збирались їхати додому, спокійно стояли та розмовляли, - каже Андрій. - До нас підійшли двоє неадекватних  осіб, які ні з чого почали бійку, словесного конфлікту навіть не було. Спершу вдарили одного нашого друга, він впав, потім двічі вдарили Віталія і він відразу впав. І ці удари були професійними. Коли один з обвинувачених дістав пістолет, то почав погрожувати ним. Вдарив ще одного друга рукояткою по голові, казав, щоб той ставав на коліна, просив вибачення. 

Хлопець розповідає, що у них почалась паніка, бо перед ними розмахували пістолетом. І вони почали тікати звідти.

- Ми усвідомлювали, що Віталій впав, але в паніці просто не могли відразу підійти і надати допомогу, - продовжує Андрій. - Ми навіть не підозрювали, що все настільки серйозно. Він впав в кущі і ми думали, що він встав і втік. Ми ж порозбігались, а через хвилин десять, коли почали зідзвонюватись, він не брав слухавку.

Коли хлопці повернулись на місце, де була бійка, то побачили, що Віталій мертвий, а біля нього були люди. Друзі хлопця викликали "швидку" та поліцію.

- Нам сказали, що він без ознак життя, але ми кричали, просили, щоб його врятували, бо це наш друг, йому тільки виповнилося двадцять років, - каже Андрій. - Медики у "швидкій" протягом тридцяти хвилин його реанімували. Їм вдалося запустити серце, але мозок уже був мертвим. 

Андрій каже, що вони - друзі Віталія, теж не погоджуються з тими статтями, які інкримінують обвинуваченим, особливо Сергію Терендеху, який і вдарив Віталія. Вважають, що він бачив, наскільки Віталій, та й всі вони, слабші за нього і розумів, які травми може завдати. І вважають, що той добивав Віталія, але розуміють, що в суді довести умисел - складно. 

Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував в нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролись в Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    Якщо Біляшевича обмежать грошовим штрафом, він має доказати близьким і співвітчизникам, що він безпечний для соціума! Нехай йде в ЗСУ і у зону бойових дій на пів року! Таким чином можно отримати позитивну характеристику і пробачення батьків вбитого хлопця! Якщо ні - то нахер суспільству такий злочинець?
  • Anonymous

    Ні хто вибачати не буде, є закон. Вже біжи на ринок купляй теплі речі і гумову бабу.
  • Полює

    Два здорових бицюра,який нахер домашній арешт.В яму скотину.
  • Гріша

    Чому друге створіння не в наручниках і не в клітці? Шо за закони дебільні?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up