Дітей посеред року виселяють зі школи. Хтось кинув оком на приміщення в центрі міста?

Дітей посеред року виселяють зі школи. Хтось кинув оком на приміщення в центрі міста?
  • Найбільше батьків обурило, що для своїх дітей вони облаштовували класи, вклавши чималі гроші. Тепер дітлахів переводять в інше приміщення, а містом ширяться чутки, що це вже майже продане.
  • Хто винаймає два кабінети в приміщенні початкової школи і чому людей туди пускають в час пандемії, коли вхід навіть для батьків заборонений? І скільки міський бюджет отримує від оренди?
  • Що кажуть директорка школи і міський голова Борщева?

Батьки учнів початкових класів Борщева у розпачі звернулись до журналістів. Буквально днями їх поставили перед фактом: є розпорядження міського голови Борщева про те, що приміщення початкової школи мають звільнити вже цього року, а від 10 січня 2022 р. діти навчатимуться в іншому приміщенні. Все б нічого, якби бодай хтось спитав їхньої думки. Все б нічого, якби не зривали дітей посеред навчального року. Все б нічого, якби ці б батьки за власний кошт не робили б у класах ремонти і не облаштовували їх для своїх дітей. І все б нічого, якби містом активно  не ширились би чутки, що приміщення, звідки переводять дітей і яке розташоване у самісінькому центрі міста — вже майже продане.

Поставили перед фактом

Чому питання про закриття приміщення і так званої оптимізації постало посеред навчального року? Хто, як стверджують батьки, під час пандемії орендує кабінеті у навчальному закладі? І що говорять директорка школи і міський голова Борщева, розбирались журналісти «20 хвилин».    

— Наша вчителька повідомила нас, що вже після канікул наші діти навчатимуться в іншому приміщенні. Нас просто поставили перед фактом, — звернулась до редакції представниця ініціативної групи батьків Валентина Ставрук. — Вже декілька разів

Відео дня

нам говорили, що дітей переселятимуть у велику школу. Але коли це буде, ніхто конкретно не казав. Проте, як завжди, ми вправно здавали гроші на потреби класу і робили ремонти у кабінетах, де навчаються наші діти. Навіщо це все? Комусь терміново знадобилось приміщення? Так, воно в самому центрі Борщева — і, звісно, це ласий шматок.

Вже давно у закладі здають в оренду кілька кабінетів. Діти навчаються у чотирьох, решта пустують. Все б нічого, якби не пандемія, на час якої батьків в приміщення не допускають, а сторонні люди вільно заходять? То що це за вибіркове дотримання протиепідемічних заходів, обурюються батьки.

Туалетів не вистачає, спортзал замалий

— Хто орендарі, скільки сплачують оренди, чим займаються, ми не знаємо. Але чутки, що це приміщення вже майже викуплене, ширяться активно містом, — кажуть батьки учнів початкової школи. — Тому після розпорядження про виселення наших дітей, як то кажуть, складаються пахзлики: дітей виселяють посеред року, а вільне приміщення продають.  

В які кабінети «великої школи», в які умови переводитимуть малюків, ніхто батькам не каже. У багатьох з них навіть вікна на пластикові не змінені. Туалетів для дітей не вистачає, спортзал не може вмістити навіть тих учнів, які вже навчаються в основному приміщенні. А як ще додадуть 120 учнів-початківців, що буде, обурюються люди.

— Нам кажуть, що немає ресурсів для утримання приміщення, — обурюються батьки. — але є ресурси міському голові виплачувати по 170% премії щомісячно? Є ресурси купувати автомобіль за кошти громади, яким мер користується? Звичайно, за таких умов коштів на школу не буде. Ми і так фактично утримуємо самі, за кошти батьків.

Вранці 13 грудня близько 50 чоловік, батьків діток-початківців, яких планують переселити, були у кабінеті міського голови.  Той запевнив людей, що невдовзі засідатиме бюджетна комісія, поки ніяке рішення не прийняте. Проте люди заявили: діти з «малої школи» нікуди не підуть посеред року.

Школа – у центрі міста. Ласий шмат?

І основне приміщення школи, і корпус початкової – все розташоване на стометрівці у Борщеві, поруч з «білим домом», як називають його місцеві. Люди обурюються, що навіть орендар квартирантів без попереджень посеред зими не виселяє. А дітей, виходить, можна.

— Наше приміщення на індивідуальному електричному опаленні, навіть не на газі, то, припускаємо, що оплата за тепло виходить дешевшою, — кажуть батьки. — Не можуть утримувати фінансово? Чортків може утримувати 7 шкіл. А в нас не можуть. Коли ми відкрито питаємо мера, чи продають це приміщення, він просто сміється нам в лице. Якщо ця проблема не матиме розголосу, ми просто все зап’ємо водою, а наші діти сидітимуть в плісняві.

Батьки кажуть, що готові йти на компроміс і переходити у «велику школу». Але ж не посеред року. Невже справді приміщення продаватимуть, вже є покупець і горять терміни, обурюються люди. Спочатку, пишуть у місцевих групах у соцмережах, здадуть класи в оренду, а потім і до продажу недалеко.

В управлінні освіти та науки обдержадмінінстрації вперше почули про проблему від журналістів.

— Рішення, на жаль, в даному випадку приймають органи місцевої влади, — каже очільниця управління Ольга Хома. — І в прийнятті таких рішень вони, на жаль, не радяться з нами, а приймають їх самостійно. І часом, як бачимо, не на користь дітей та освітньому процесу.

Все через економію бюджетних коштів

Людмила Смикова,  директор Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 каже, отримали відповідне розпорядження міського голови від 8 грудня 2021 р. №438 — про переведення учнів в приміщення основної школи з корпусу №2, де зараз навчаються чотири класи початкової школи. Все через економію бюджетних коштів.

— У розпорядженні йдеться «перевести учнів з корпусу №2 до основного корпусу, що на Шевченка, 10. Директору до 10 січня підготувати приміщення для учнів», — процитувала Людмила Смикова. — Ми попередили батьків, вони ходили до школи, дивились кабінети. Все влаштовує. Лише хочуть, аби не переводили в цей період.

Саме тому батьки учнів-початківців пішли до міського голови, на зустрічі була присутньою і директорка школи.

— Оскільки корпус №2 оплалюється електрикою, витрати майже такі ж, як і в основному корпусі, — каже директорка. — Там займаються 17 класів, тут 4. Є різниця?

Точні цифри директорка не готова назвати, а в бухгалтерії місцевого відділу освіти, куди телефонували журналісти, слухавку не брали.

— У нас вже була бесіда, я говорила, що батьки вкладають свої гроші в облаштування класів – покращують умови для своїх дітей, вкладають в ремонти, штори-жалюзі, — каже рані Людмила. — Тому ми довели до відома батьків ще влітку, що діти навчаються у корпусі №2 тимчасово. Потім їх переведуть.

Що каже міський голова – за продаж і оренду

Щодо оренди приміщень, Людмила Смикова відмовилась відповідати, мовляв, це приміщення міськради, і саме вони мають володіти інформацією, хто є орендарем. А от щодо того, як у час пандемії в навчальний заклад, до якого навіть не впускають батьків, вільно заходять орендарі, і чи це не є порушенням епідреживу, директорка відповідати відмовилась.

Міський голова Борщева Ігор Чопик був небагатослівним.

— Є розпорядження міського голови, 14 грудня буде засідання бюджетної комісії, 23 грудня сесія. Кошти знайдемо, діти навчатимуться, скоріш за все, там до кінця навчального року, — запевнив Ігор Чопик.  — Подаємо на сесію дане питання, і, я думаю, після цього воно буде неактуальним (йдеться про переселення молодших школярів до іншого приміщення – прим. авт.).

Щодо продажу приміщення початкової школи – міський голова запевнив, що це не відповідає дійсності. Мовляв, заклад освіти, і «ми не маємо право це робити».

Відповів мер Борщева, і хто ж є орендарями кабінетів у приміщенні освітнього закладу і скільки за цю оренду отримує міська казна.

— Там школа маленька, діти навчаються у чотирьох класах, — запевнив Ігор Чопик. — Ще один маленький кабінет з двома вікнами займає молодіжна рада міськради. Та благодійний фонд для малозабезпечених і людей з інвалідністю. За 1 гривню. Вирішували, хто займатиме ці приміщення, ще за попередньої каденції.

Ми й надалі стежитимемо за розвитком ситуації щодо приміщень початкової школи у Борщеві. Та повідомлятимемо про все читачів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • ПП ЕТК

    БорщЕва....Якби це було в Чорткові, то писали би ЧоткЕва? :))))
  • Гаврило Петровський

    ну так, про Борщів то ви пишете...а коди про Тернопіль то

keyboard_arrow_up