Дитячий письменник розповідав школярам про богатиря Силу

Дитячий письменник розповідав школярам про богатиря Силу

 - Одного разу Іван вийшов на пасовище, забирати свою корівку. Вона підвернула ногу і хлопцю довелося нести свою тваринку додому на плечах.

Цю та інші історії з життя свого героя, Івана Сили, розповів школярам у книгарні „Ярослав Мудрий” закарпатський письменник, Олександр Гаврош. Дітям із Школи Мистецтв, які зібралися 7 березня у приміщенні книгарні відомий український прозаїк пояснював, як впізнати у собі літературний талант.

Він пояснив, що письменники дуже дивні люди, і чим дивніші тим талановитіші. Своїх героїв для дитячих книг пан Ярослав бере із реальної історії рідного краю. Наприклад, Пинтя, фольклорний повстанець-довбуш 18 століття, перетворився у його книгах у благородного розбійника. Він рятує місто, де всі чоловіки були перетворені у статуї. А історія закарпатського хлопчини Івана Фірцака, який успадкував від свого батька неймовірну міць, була екранізована відомим українським актором і режисером Віктором Андрієнком. Фірцак став відомим на весь світ цирковим артистом, чемпіоном Чехословачини та Європи з рукопашного бою та важкої атлетики. Про його пригоди і розповідає цикл книг Гавроша.  Книги ці вийшли у видавництві „А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”і багато ілюстровані.

Пан Олександр багаторазовий переможець і номінант премії „Коронація Слова”. Нашому виданю він розповів, що особливих секретів, як написати премійовану книгу у нього немає, і гіркота програшу у літературному змаганні йому знайома.

Згадав літератор і про свій досвід написання сценаріїв. Документальний фільм про Шевченка не залишив місця для авторських творчих амбіцій. Продюсери приходили на зустріч із кіногрупою і вказували на ті місця, які слід переписати і як саме це зробити.

Відео дня

 - Взагалі ми наближаємось до  голівудських стандартів, де професія сценариста добре оплачувана і між ними існує чітка спеціалізація, -  розмірковує  Олександр Гавриш. Наприклад, є люди які займаються лише прописуванням діалогів.

Свою різноплановість (а в доробку автора окрім дитячих книг, п’єси, кінодраматургія, публіцистичні роботи) пояснює тим, що не бажає все життя займатися одним і тим самим.

 - Я пишу не заради грошей, а тому що це мені подобається тому заганяти себе в рамки певного жанру я не хочу. Мені подобається постійно працювати над чимось новим, і винаходити сюжети за межами комерційних обмежень.

 

Довідка редакції:  

Олександ Дюлович Гаврош народився 26 березня 1971 року в Ужгороді. Закінчив факультет журналістики Львівського університету і уже багато років працює журналістом в різноманітних закарпатських  виданнях. Літературну відомість здобув після низки перемог на літературних конкурсах „Коронація слова” 2007 і 2008 рр. за п’єси „Ромео і Жасмин та „В Парижі красне літо”. Укладач багатьох антологій. Головні дитячі книги: «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу» та «Пригоди тричі славного розбійника Пинті».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up