Партнер рубрики Події

Дивували мистецтвом, красою і не тільки: добірка рекордів України, які встановили тернополяни

Дивували мистецтвом, красою і не тільки: добірка рекордів України, які встановили тернополяни
  • Найдовша сукня, ланцюг безбар’єрності та масове виконання колядки – останні чотири роки місцеві жителі Тернопільщини продовжують дивувати України і встановлювати нові рекорди.
  • На заваді не стала навіть повномасштабна війна.
  • Журналісти «20 хвилин» зібрали найцікавіші рекорди Тернопільщини та її жителів за останні чотири роки.

Головна мета «Національного Реєстру Рекордів» – надати можливість людям подивитися на світ по-іншому, реалізувати свій фізичний, творчий, інтелектуальний потенціал, вселити в них впевненість, підвищити самооцінку, стимулювати інновації та розвиток.

Рекорди можуть бути як традиційні, пов’язані зі спортом з фізичними людськими можливостями, так і нестандартні, які належать до різних сфер діяльності людини і суспільства. Дані журналісти «20 хвилин» взяли з офіційного сайту «Книга рекордів України». Досягнення ми розписали за роками: від 2020 до 2024.  

Сукні, картини, весілля: рекорди 2020 року

У липні 2020 року у Тернополі зафіксували рекорд України – найдовший шлейф випускної сукні. Її на ходу випускників одягнула одинадцятикласниця Тернопільської спеціалізованої школи №7 Марія Борисяк.

Відео дня

Відомо, що вбрання для неї пошила дизайнерка Наталія Стефанчук. Рекорд підтвердив експерт Національного реєстру рекордів України Павло Горішевський. Він зафіксував 102 метри 80 см довжини шлейфу.

Маємо рекорд щодо найбільшої кількості вишитих речей на весільній церемонії. Його встановили 30 липня 2020 року на острівці кохання, де реєстрували свій шлюб Володимир Гоцко та Ольга Коропчук.

Зі слів експерта Національного реєстру рекордів України Павла Горішевського, він зафіксував 50 вишитих речей. Це сукні і сорочки для молодят, одяг для дружок і дружбів, вбрання для батьків, весільні рушники, подушки і подарунки. Їх вишивала мати нареченої Галина Коропчук разом із родичками. Витратили на це півтора місяця.

У серпні у Тернополі на «Родинному святі» 250 людей створили величезну панорамну картину. Творчий процес тривав упродовж трьох годин. За цей час учасники та гості свята писали акриловими фарбами картину в національних кольорах. Розміри полотна 2,2 м на 5 м. Координував творчість людей художник Рустам Давлєтов.

Спорт, краса та культура: рекорди 2021 року

У лютому 2021 році жителька Тернопільщини Віра Омельчук встановила рекорд – мінімальний час нанесення макіяжу ногами. За 12 хвилин 48 секунд вона ногами зробила макіяж у стилі кежуал. Рекорд Віра Омельчук установила в студії ток-шоу «Стосується кожного» і присвятила його сину та доньці. Так рекордсменка підкреслила неймовірну силу волі людей з інвалідністю.

У березні 2021 року тернополянин Микола Сапсан пройшов найбільшу кількість кроків під час проведення міжнародних онлайн-тренінгів. Він показав на власному прикладі, що прогулянка може мати неабиякий вплив на особистий розвиток. Чоловік заснував «Марафон 365» і щодня, крокуючи, проводив мотиваційні онлайн-тренінги для глядачів зі всього світу. Він пройшов 500 000 кроків.

23 червня 2021 року у селі Скала-Подільська зафіксували найбільшу кількість вишитих етнографічних орнаментів на мапі України. Мапу створили із 25 різних етнографічних орнаментів на полотні 1.43 на 2,90 кв. м.

Безбар’єрність та спорт: рекорди 2023 року

Влітку 2023 року, до Міжнародного дня захисту дітей, встановили рекорд України «Безбар’єрний шлях». Участь в рекорді взяли 560 дітей, серед яких 200 з інвалідністю та особливими освітніми потребами. Вони взялись за руки й утворили живий «ланцюжок», який розтягнувся на понад пів кілометра.

Живий «коридор» вибудували від Надставної церкви до пристані ставу. Всі учасники формували суцільну лінію понад півтори години. Цей своєрідний «ланцюг єдності», за словами організаторів, символізувала те, що у нашому суспільстві не має існувати ніяких бар’єрів для жодних людей. Кожна дитина повинна мати рівні права для самореалізації та саморозвитку.

Ідея встановити рекорд належить громадській організації «Їжачок», яка підтримує сім'ї, де виховують дітей з інвалідністю.

А вже 20 червня 2023 року спортсменка з Тернопільщини Софія Стечишин встановила рекорд України у присіданнях. Попередній рекорд був з вагою 110 кілограмів. Наша землячка підготувалася і без ризику пішла на 112 кілограмів. Цей результат вона показала на чемпіонаті України з паверліфтинг. Пані Софія змагалася серед учасників віком 16-17 років.

Масове виконання колядки: рекорд 2024 року

Попри те, що 2024 рік триває лише 20 днів, представники «Книги рекордів України» вже зареєстрували нові досягнення за участі уродженця Тернопільщини.

Відомо, що шостого січня у селі Мшанець на Львівщині відбувся зʼїзд колядників та вертепів. Під час заходу встановили Рекорд України з виконання коляди «Там во Бахмуті». Її заспівали 105 вертепів із Львівщини та 1259 учасників дійства. Вони збирали кошти на дрони для 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади.

Автором твору є тернополянин Олег Вітвіцький. Наразі він проживає у Києві й сподівається, що наступного року коляду українці заспівають ще й на його улюбленій локації у столиці – Софіївській площі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up