Партнер рубрики Події

«Для чого я там вижив, щоб тут бігати між кабінетами?»: як атовцю доводиться "вибивати" свою ж землю

«Для чого я там вижив, щоб тут бігати між кабінетами?»: як атовцю доводиться "вибивати" свою ж землю
  • «У нас вибори. Прийдіть після виборів…», - таке учасник бойових дій Андрій, який щойно повернувся з війни, чув у владних кабінетах, куди звертався за допомогою.
  • Чотири роки тому воїн написав заяву на виділення землі і знову пішов на війну. Повернувся – все на рівні написаної заяви і лишилось.
  • Землі для учасників АТО у Тернополі немає, запевнила речниця міськради. А також повідомила, кому і куди звертатись за компенсацією.

- Там, на Сході воював 5 років, прийшов додому – далі війна? Знов воювати? Ви би знали, як я замучився за цей тиждень – на передку так не стомлювався, - каже чоловік. - Там було зрозуміло – де ворог. А ми, ті, хто повертається звідти, кому ми потрібні? Нікому. Я і такі, як я, сиділи там 5 років, аби ці зараз бавились у вибори і ганяли нас між кабінетами? Для чого ми воюємо? Для чого я там вижив? Щоб якісь чинуші зараз знущались?  

Андрій Панило, учасник бойових дій, який п’ять років з невеликою перервою воював на Сході, повернувся до Тернополя тиждень тому. Чоловік звернувся до редакції за допомогою. Каже, за цей тиждень пройшов кілька кіл пекла у держустановах.

"Ганяють від кабінету до кабінету"

- Як мовчати? Як миритись з усім цим? Як, скажіть мені, - Андрій ледь стримується. – Я не знаю, що робити. Як почувати себе повноцінною людиною, коли тебе тут, вдома, за людину не мають. Як пробити ті стіни чиновників, коли вони непробивні? Коли ганяють тебе від кабінету до кабінету – і толку немає? Так не може бути! Це потрібно змінювати. Не за таке я там воював і вижив, щоб мною тут ганяли…

Відео дня

Андрій Панило у 2015-му працював у Києві. Побачив звернення, що потрібні танкісти. Пішов у військкомат, звідти призвали. У 2016-му чоловіка демобілізували. Він повернувся до Тернополя, працював деякий час на молокозаводі. Тоді ж написав заяву на отримання гарантованої та обіцяної державою земельної ділянки. Не отримав, бо, як тоді йому сказали, - черга, треба зачекати…

Коли отримав повістку на збори резервістів і вже там з’ясувалось, що в рідній 30-тій бригаді не вистачає людей, підписав контракт ще на три роки. 

Світлодарська дуга, Мар’янка. Золоте, Оріхове – це місця, де лишень останнім часом служив Андрій Панило.

- Контракт закінчився, мені пропонують підписати його знову,навіть на вищу посаду піти, і, якщо ще тиждень тому я й припустити не міг подібного, зараз подумую, чи не повернутись назад, - зізнався чоловік. – Принаймні, там все зрозуміло. Я повернувся додому, щоб отримати те, що належить мені. І що? Стіни? Нікому ти зі своїми проблемами не потрібен?

Знайшли копію заяви

Після повернення Андрій пішов до військкомату, аби стати на облік. Повернувся на роботу на молокозавод і взяв там два тижні відпустки, аби вирішити всі справи, у тому числі і з отриманням землі.

- Приходжу за землю дізнатись в земельний відділ, там де подавав заявку – почув, що «ми землю не видаємо», - пригадує пан Андрій. – Питаю, куди ж звертатись – у міськраду. Прихожу туди, там пані видає: «У нас вибори. Приходьте після виборів». Які вибори? А чому я, коли був на Сході, нікому не казав: «Приходьте після виборів?», тоді і захищатиму вас?

Наступного дня ходіння між кабінетами продовжилось. Дали чоловікові листочок з номером телефону – мовляв, дзвоніть туди. Як з’ясувалось, це був ЦНАП. За словами співрозмовника, йому сказали, що заявки там немає, звертайтесь туди, куди подавали. Чоловік знову вирушив до земельного відділу.

- Вони мені дали копію моєї заяви, яку я подавав в 2016 році! – обурюється Андрій Панило. - Йду з нею в ЦНАП – пишіть заяву на компенсацію 75 тисяч гривень. Яка компенсація? Я за ці гроші навіть собі місця під гараж не куплю!

Компенсація - 75 тисяч?

75 тис грн. – це компенсація за всі земельні ділянки, обіцяні та гарантовані державою – обуренню чоловіка немає меж.

- Я живу на Тарнавського – буквально під вікнами гаражі. То там для мене і мені подібних немає ні клаптика? Чому досі для атовців не зробили структури, щоб в одному місці надали послуги, консультації, підказали, підтримали? Щоб нас не ганяли всім містом – від кабінету в кабінет… 

Коли Андрій повернувся з війни і прийшов у військкомат, там пройшов медкомісію. Медики виявили у нього серйозні хвороби, в т.ч. наслідки контузій. Тепер попереду у нього оформлення документів на групу інвалідності. А це - знову біганина між кабінетами...

Усі запитання пана Андрія ми адресували до міської ради. Зокрема, цікавились, чи є ще земля для атовців у Тернополі та скільки її вже роздали. Хто може отримати компенсацію і куди для цього потрібно звернутись. На запитання відповіла речниця міськради Мар’яна Зварич.

Яка процедура отримання земельної ділянки для учасників АТО

- Згідно зі ст.118 Земельного кодексу України, громадяни, зацікавлені в одержані безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність, відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.
Детальніше читайте Про грошову компенсацію за земельні ділянки учасникам бойових дій та особам прирівняних до них

Відповідно до чинного законодавства, адміністративної послуги, затвердженої рішенням виконавчого комітету від 04.05.2016 року №376, рішення міської ради від 26.04.2013р. №6/31/91 

- подається заява на ім’я міського голови із вичерпним переліком документів зазначених у п.2 Інформаційної картки А-25-01 у Центр надання адміністративних послуг у м.Тернополі, який знаходиться за адресою вул. Кн.Острозького, 6, - повідомила Мар’яна Зварич.  

Чи є земля для атовців у Тернополі?  

Згідно зі ст. 39 Земельного кодексу України, використання земель житлової та громадської забудови здійснюється, відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм, запевнили у міськраді.

- Станом на даний час, вільних земельних ділянок, не наданих у власність чи користування, визначених містобудівельною документацією на території м.Тернополя під індивідуальну житлову забудову, надання яких передбачено для учасників АТО, учасників бойових дій, - немає. - Одночасно зазначаємо, що рішенням сесії Тернопільської міської ради від 27.01.14 р. №6/44/12 затверджено містобудівну документацію «План зонування території міста Тернополя», відповідно до якого земельні ділянки для індивідуального садівництва, у межах міста Тернополя не передбачені.

Кому видають компенсацію і як її отримати?

Рішенням міської ради від 16.03.2018 року № 7/23/14 та рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 25.04.2018 р№347, №727 від 26.09.2018 року затверджено Порядок виплати грошової компенсації за земельні ділянки особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Згідно з додатком №2 до рішення виконавчого комітету від 25.04.2018 р. №347, грошову компенсацію за земельну ділянку для будівництва індивідуального житлового будинку можуть отримати військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, учасники інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства України, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції і яким надано статус учасника бойових дій, інваліда війни відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також члени сімей осіб, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, і яким надано статус члена сім’ї загиблого відповідно до законодавства України.

- Грошова компенсація за земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва виплачується у разі відсутності земель м. Тернополя для індивідуального житлового будівництва та/або у разі добровільної відмови від одержання земельної ділянки безоплатно у власність, - пояснила Мар’яна Зварич. - Учасники АТО, які бажають отримати грошову компенсацію за земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва, подають заяву на ім’я міського голови із пакетом документів, передбачених в інформаційній картці Н-25-01 у центр надання адміністративних послуг за адресою вул. Кн.Острозького, 6.

Скільки атовці отримали землі і компенсації?

Тернопільською міською радою прийнято рішень стосовно надання дозволів на складання проєктів землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за адресою вул. Микулинецька – 806 учасникам АТО.

Станом на 19 жовтня, передано безоплатно у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд за адресою вул. Микулинецька – 753 учасникам АТО, - повідомила Мар’яна Зварич. - Також на території Тернопільської міської ради передано безоплатно у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд 22 сім’ям загиблих учасників АТО.

В контексті останніх подій, для забезпечення реалізації пільг в частині першочергового відведення земельних ділянок учасникам бойових дій та осіб прирівняних до них, в тому числі учасникам антитерористичних операції та їх сім’ям, особам на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та які зареєстровані у Тернополі, прийнято рішення міської ради від 16.03.2018р. «Про грошову компенсацію за земельні ділянки учасникам бойових дій та особам прирівняних до них». Відповідно до зазначеного рішення, виплачено грошову компенсацію 153 учасникам АТО, запевнила речниця міськради.

Довідка

Для отримання інформації стосовно надання земельних ділянок та компенсацій учасникам АТО, можна звернутись за телефоном: 067-447-31-62 або у відділ земельних ресурсів Тернопільської міської ради за адресою: м. Тернопіль, вул. Коперника,1.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Тернополянин

    Потрібно Надалу запхати ті 75 тисяч в дупу, може тоді лисий вуйко зрозуміє скільки коштує земля?! Надал думає, що усі дурні а він найрозумніший?! Невже можна насміхатись над АТО вцями ???

    Ярослав reply Тернополянин

    Просто потрібно не голосувати більше за того Надала, 10ть років скотина тільки забудовувала місто та стелила бруківку, і знову хоче. У кожного у нас є сімя, де ми можимо переконати, що за Надала голосувати не потрібно!
  • Соломон Тихий

    А на Донбассе тебе не выделили земельки, остался то получил бы 100%?!

    Ростислав Гарасимчук reply Соломон Тихий

    Рюзге швайне, іді дамой, тут водкі для тібя нет!
  • Ярослав

    Треба до Надала в кабіне прийти з автоматом, тоді усім знайдеться земля. Памятаю як ректор Крисоватий не хотів відавати землю АТО-цям, положили закладку, відірвало кисть, землю зразу віддав, ті пани не бояться поліції, прокурора (вони можуть усе порішати), ті пани бояться грубої сили
  • Патріот

    Спочатку кажуть що йдуть За Україну,а потім виявлчється що за земельні ділянки,пенсії,пільги по комуналці,безкоштовно кататись на маршрутках і тп. Сумно (

    Ростислав Гарасимчук reply Патріот

    Інеса reply Патріот

    Сумно те ,що ви невідчули ,що таке війна .... А людина яка пішла туди добровільно на 5 років не получивши нічого , втративши своє здоров`я.

    Хоче добитися влади допомоги ,яку вони так обіцяли.

    А вам «Патріоте» раджу бути хоть трохи толерантнішим до інших і грамотності на майбутнє.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up