Дмитра Стецька поховали біля його дружини

Дмитра Стецька поховали біля його дружини

З 73-річним художником та скульптором Дмитром Стецьком попрощались у понеділок, 9 січня, на Микулинецькому кладовищі. Поховали видатного живописця поруч з його дружиною Вірою.

 

Помер Дмитро Стецько у Святвечір, 6 січня, у своїй майстерні. Там його знайшла племінниця, до якої він мав приїхати на вечерю.

Панахида за померлим відбулась у неділю, 8 січня. А 9 січня перед похороном Дмитра Стецька в Будинку жалоби зібрались його рідні, близькі та друзі. 

Заслужений художник України Станіслав Ковальчук з Дмитром дружили ще з студентських років. Вони вчились в Львівському училищі прикладного мистецтва імені Івана Труша. Станіслав був на третьому курсі, а Дмитро на першому. Також художники разом співали в дуеті. 

- Пізніше я приїхав до Тернополя на роботу, а через кілька років приїхав Дмитро, - розповідає Станіслав Ковальчук. - Я навіть не знав, що він приїхав. Я прийшов на виставку і побачив одну роботу, запитав чия вона. А мені відповіли, що Дмитра Стецька. 

Відео дня

Тоді Дмитро працював прикладником. Станіслав запитував, чи не хоче він займатись монументальним мистецтвом. На що Дмитро відповів, що хотів би, але не має можливості. 

- Тоді я попросив у директора взяти Дмитра собі у напарники, - продовжує чоловік. - Так ми пропрацювали до 2000 року, поки усе не закрилось. Тоді він перший раз познайомив мене зі свою дружиною Вірою. Там, де зараз кафе “Марія", поруч колись у підвальному приміщенні був кафетерій і ми разом туди ходили. І туди Дмитро привів Віру, сказав, що це його дівчина і що він хоче женитись. 

У Дмитра Стецька, як розповідає його товариш, були проблеми з майстернею. То його виганяли звідти, то ще якісь проблеми. 

- Пізніше, коли Дмитро перебрався в нову майстерню і у нього все налагодилось, він помаленьку почав гарно працювати, - продовжує Станіслав. - Взагалі, він був дуже талановитим. Він зробив дуже гарну козацьку серію і я вважаю, що на цей момент вона найкраща в Україні.

У Дмитра було два старших брати, які теж померли. Один жив у Канаді, а інший у Білорусі. 

- Дмитро залишився один з роду Стецьків, але бачу, що сьогодні приїхали сестри з родини, - каже чоловік. - Я хочу звернути увагу на його майстерню, яка залишилась. Було б добре, якби місцева влада подумала про те, щоб зробити у ній садибу-музей Дмитра Стецька. Він там зробив гарний садочок, всередині майстерні є багато виробів народних ремесел, які він разом з Вірою збирали. 

Поховали Дмитра Стецька на Микулинецькому кладовищі поруч з його дружиною Вірою, яка померла на 61-му році життя. Тернопільська мистецтвознавиця, журналістка, краєзнавиця, дослідниця творчості І. Пінзеля, громадська діячка та музейний працівник Віра Стецько померла 21 серпня 2016 року. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up