Партнер рубрики Події

До 17 тисяч гривень штрафу за порушення комендантської години — тернопільські нардепи голосували за

До 17 тисяч гривень штрафу за порушення комендантської години — тернопільські нардепи голосували за
  • Кого і коли каратимуть гривнею за перебування на вулиці вночі, хто має право перебувати поза межами житла, кого зараз притягують до відповідальності і чи голосували народні депутати з Тернопільщини за кількатисячні штрафи, дізнавались «20 хвилин». 
  • Проголосуйте в опитуванні, ви за чи проти посилення відповідальності за порушення комендантської години. 

 

Штрафам за порушення комендантської години бути? Верховна Рада у першому читанні прийняла відповідний законопроект. 

Проєкт закону передбачає, що штрафи для порушників становитимуть від 8 500 до 17 000 гривень. У разі повторного порушення – сума множиться на два.
Для бізнесу штрафи ще суттєвіші – від 51 000 до 102 000 гривень. Якщо ж порушення зафіксують повторно протягом року – штраф  для бізнесу зросте до 170 тисяч або 340 тисяч гривень.

«За» проголосували 233 депутати.

Відео дня

Цей законопроєкт зареєстрували у жовтні 2023 року. Встановлення адміністративної відповідальності за порушення комендантської години погоджували із Нацполіцією та МВС. 

 

Хвиля обурення в соцмережах

Кого не штрафуватимуть за порушення комендантської години, інформацію оприлюднили днями в МВС: 
— якщо особа прямує до/з укриттів під час повітряної тривоги;
— супроводжує поранених, важкохворих;
— здійснює заходи з евакуації населення або рятування майна;
— надає медичну (домедичну) допомогу;
— перебуває в стані крайньої необхідності (!). 

Після оприлюднення переліку, у соцмережах піднялась справжня хвиля обурення. Причому найбільше турбувались про пункт «крайньої необхідності». Люди цікавляться, хто і в який спосіб визначатиме рівень необхідності та побоювались, що завдяки цьому Закону можуть початись справжні репресії з боку поліції.

— У мене літня мама, і ми живемо на різних кінцях міста, і часто вона дзвонить уночі, що їй погано, що мені робити? — запитує в коментарях Володимир Петрунь. — То я маю за маму забути і чекати, поки з нею щось серйозніше станеться? Чи класти до кишені 17 тисяч гривень і їхати до мами? 
 

Таксі не їздить, пішки теж штраф?

Цікавить читачів, що робити з поїздками, коли на руках квиток на потяг чи автобус. Це крайня необхідність чи ні? 

— Я по роботі часто буваю у відрядженнях, і найчастіше виїжджаю з дому під час комендантської години, бо потяги прибувають друга-третя ночі. Мало того, що таксі відмовляється везти вночі, або ціни піднімають до небес, і доводиться йти пішки вночі до вокзалу. То тепер, боючись отримати штраф у 8,5 тисяч, вони взагалі не їздитимуть? — написала Олена Рудик. — Тепер ходитиму вночі пішки в будь-яку погоду?  І за це теж штраф…

У пояснювальній записці до проєкту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності за порушення комендантської години в умовах дії воєнного стану» немає чітко прописаних меж, яким чином можна буде довести оцей «стан крайньої необхідності». 

Є й ті, кому до душі нововведення. Якщо передати короткий зміст таких коментарів, його можна звести до простого, мовляв, все правильно. Буде менше порушень. Нема чого ходити вночі — війна у країні. Сказали сидіти вдома — значить треба сидіти. 

— Головним завданням законопроєкту є усунення реальної загрози життю і безпеці осіб, інтересам суспільства або держави, підвищення обороноздатності, а також для забезпечення громадського порядку під час дії воєнного стану, — йдеться у пояснювальній записці. 


Чи штрафують на вихід з дому вночі

У поліції зараз нікого за порушення правил комендантської години не штрафують. Проте поява на вулиці в цей час може бути приводом для зупинки та перевірки документів, пояснює для редакції «20 хвилин» речниця управління Патрульної поліції в області Ольга Пелих. 

— На всій території Тернопільської області комендантська година триває щодня з 00:00 до 5:00 години, — зазначила Ольга Пелих. — У цей час заборонено перебувати на вулиці та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток. Комендантська година є юридичною підставою для перевірки документів та зупинки автомобіля. У разі фіксування порушення складають на порушника адміністративні матеріали. 

Як пояснив речник головного управління Нацполіції в області Сергій Крета, поліція не складає окремо протоколів за порушення комендантської години. Але якщо ви не маєте при собі документів і не можете підтвердити причину, чому вночі перебуваєте на вулиці, вас можуть запросити у відділок, аби встановити вашу особу. Якщо перебуваєте в стані алкогольного сп’яніння, порушуєте громадський порядок — вас притягнуть до відповідальності саме за це. 

 

Як голосували нардепи з області

«20 хвилин» запитали у народних депутатів від Тернопільщини, чому голосували за законопроєкт, чи підтримують чималі штрафи за порушення у час комендантської години  і чому.

До кого не доходить — хай платить штраф 

Іван ЧАЙКІВСЬКИЙ, народний депутат, партія «За майбутнє»:  

— Я голосував «за». Моя позиція проста: всі ми маємо бути законослухняними. До кого це не доходить — хай платить штраф. Звісно, що це життя і є часом такі потреби, що в комендантську годину треба десь і переїхати. Тому до другого читання я рекомендував би профільному комітету визначити більше конкретики у винятках, які мають бути обгрунтованим та не допускати корупційних ризиків.

На заході можна спростити комендантську годину

Андрій БОГДАНЕЦЬ, партія «Слуга народу»:

— Ми бачимо, особливо у великих містах, чимало порушень, напади на блокпости, диверсійно-розвідувальні групи… Люди в нетверезому стані і багато авто у час оголошеної комендантської години, незаконна зброя. А це передусім безпека, тому я голосував за цей законопроєкт. Мають бути вночі на вулицях тільки ті, у кого є на це право. Зрештою, йдеться як про безпеку військовослужбовців, які перебувають на постах, так і громадян загалом. Наскільки важливий цей момент в західних регіонах – там комендантську годину, як на мене, можна було би трохи спростити – ми далеко від лінії фронту. 

Наразі законопроект прийняли за основу, далі правками до нього внесуть зміни. Звичайно, ми їх подаватимемо і прийматимемо тільки такий варіант, що унеможливить посилення репресій до громадян з боку правоохоронних органів. Має бути чіткий перелік, хто, коли і як може пересуватись. 

Не на часі говорити, хто і як відповідатиме

Ігор ВАСИЛІВ, партія «Слуга народу»: 

 — Так, я голосував за законопроєкт в першому читанні. Проте поки невідомо, яким буде кінцевий продукт і скільки до нього внесуть правок. Ніхто не знає, чи він взагалі пройде та буде рекомендований до другого читання. Цей проект має пройти ще профільні комітети, до нього вноситимуть чимало правок. Думаю, і щодо «стану крайньої необхідності» зокрема. Кожному депутату прийде детальний опис — тоді можна предметно говорити, хто за що відповідатиме і яким буде покарання. 

Якщо правки не подадуть, і в другому читанні не приймуть, він так і залишиться проектом закону — таких у нас близько 5 тисяч, зареєстрованих на сайті Верховної ради. Якщо буде скорочений розгляд, правки повинні внести протягом двох тижнів, далі депутати голосують, і це йде на підпис Президенту. Наскільки це нагальне питання, побачимо між 1 і 2 читанням. І МВС, і військові представлені в комітетах — вони мають надати свої висновки і обґрунтувати мотивацію. 

На сайті Верховної ради «20 хвилин» знайшли інформацію, як за штрафи голосували інші народні депутати від Тернопільщини. 

Володимир Гевко, Іван Калаур та Андрій Шараськін  проголосували «за», Микола Люшняк не голосував за цей законопроєкт, а Людмила Марченко була відсутня. 

 

Опитування

Опитування

Чи потрібно карати штрафом за порушення комендантської години?

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Галина Бойко

    Закону про комендантську годину немає зробіть запит на верховну  раду

    Закон неприйнятний
  • Галина Бойко

    Закону про комендантську годину немає

    Верховна рада непідписувала

    Зробіть запит
  • Andrii Hutsaliuk

    Тут така штука
    ВР приймає нормативні акти, що обов»язкові до виконання на всій території України
    На Закарпатті комендатської години немає взагалі
    Відповідно там штрафів не буде
    Де взагалі логіка цього всього?

    Vitalik Svyd reply Andrii Hutsaliuk

    Andrii Hutsaliuk а ви нащадок нквдиста?

    Andrii Hutsaliuk reply Andrii Hutsaliuk

    Vitalik Sv а ви боритесь?
    Як саме?
    Які успіхи у бородьбі вашій?

    Vitalik Svyd reply Andrii Hutsaliuk

    Andrii Hutsaliuk  ви нащадки НКВД готові здавати і зараз усіх.  
    А краще би боролися за відкриття кордонів. і з. ТЦК

    Andrii Hutsaliuk reply Andrii Hutsaliuk

    Vitalik Sv закарпаття це вже не Україна?
    До чого тут ваш коментар взагалі?

    Vitalik Svyd reply Andrii Hutsaliuk

    Andrii Hutsaliuk відстаньте вже від Закарпаття.  Боріться за свої права з Зеленським а не здавайте інших
  • Володимир Степанович

    Скоріше-новий вид хабарництва.

keyboard_arrow_up