Добровільно-примусово: обов’язкова вакцинація або ПЛР-тест щотижня зі своєї кишені. Кого стосується?

Добровільно-примусово: обов’язкова вакцинація або ПЛР-тест щотижня зі своєї кишені. Кого стосується?
  • 6 серпня тернопільських комунальників сколихнула новина: штаб з ліквідації наслідків коронавірусної хвороби Тернопільської міської громади ухвалив таке рішення: з 15 вересня невакцинованих працівників допускати до роботи щотижнево за умови наявності негативного ПЛР-тесту. Це стосується всіх працівників міської ради, освітян, медиків та інших комунальників. 
  • Чи законне таке рішення і хто має платити за ПЛР-тести, аналізуємо юридичну площину. 
  • Завдяки вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!
  •  

Обсяг об’єктів комунальної власності досить великий і різноманітний.

До об'єктів права комунальної власності, зокрема, відносять:  рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Перелік комунальних установ визначає ч.1 ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». 

Відео дня

Таким чином, вказане рішення штабу із ліквідації наслідків коронавірусної хвороби Тернопільської міської громади стосується всіх працівників міської ради, освітян, медиків та інших комунальників. 

Загалом статистика вакцинованих від коронавірусу в Тернопільській області,  станом на 8 серпня, наступна: вакциновано (які отримали хоча б одну дозу вакцини) 92 685 осіб, що складає 9,03 % від мешканців області. З них – 52 378 осіб повністю вакциновано (які отримали всі дози, що встановлені протоколом вакцинації), що складає 5,10% від населення області. 

Що вирішив  міський оперативний штаб

Оперативний штаб з ліквідації наслідків COVID-19 на території Тернопільської міської громади ухвалив рішення від 06 серпня 2021 року, за яким:

Посилити роботу в частині контролю за дотриманням протиепідемічних заходів, особливо за діяльністю торгових, торгово-розважальних центрів, закладів ресторанного господарства, громадського харчування та громадського транспорту. 

Позиція міської ради

6 серпня на каналі «Наше місто Тернопіль» міський голова Тернопільської міської ради Сергій Надал пояснив нюанси рішення оперативного штабу з ліквідації наслідків COVID-19.

Сергій Надал закликає до вакцинації.

За ПЛР-тести платіть самі

Речниця міської ради Мар’яна Зварич поінформувала «20 хвилин», що експрес-тести на антиген коронавірусу для працівників комунальних установ міська рада не планує закупляти. Окрім того, вся відповідальність за рішення оперативного Штабу покладається на кожного працівника індивідуально.

Звідси випливає, що платити за ПЛР-тести щотижня працівники мають зі своєї кишені. 

Це ж підтвердила 5 серпня головний державний санітарний лікар області Оксана Чайчук на Брифінгу «Штам «Дельта» на Тернопільщині». 

Оксана Чайчук на брифінгу розповіла про головні зміни, внесені Кабміном у Постанову №1236. 

Головна санітарна лікарка каже, що вимоги Постанови вказують на здійснення щотижневого ПЛР-тесту за власний рахунок. 

Необхідність вакцинації: медична сторона

Вакцинація – один з найефективніших методів профілактики інфекційних та неінфекційних хвороб.

Так, тернопільський професор–інфекціоніст, академік НАМН України Михайло Андрейчин каже – вакцинація допоможе швидше здолати пандемію та врятує тисячі життів. Професор сам вакцинувався і радить це зробити іншим. Особливо це варто зробити тим, хто знаходиться у групі ризику – медичні працівники, працівники соціальних сфер, які контактують з великою кількістю людей, люди з хронічними хворобами, пенсіонери. Професор розповідає, щоб виробити колективний імунітет, щонайменше 70-75% населення повинні або перехворіти, або отримати імунітет шляхом вакцинації. – Вакцинуватися – це було моє рішення, адже ми бачимо, що відбувається зараз, – каже Михайло Андрейчин. – Україну пандемія не оминула. Люди потерпають від цього. Тому ми повинні якомога швидше вакцинуватися і виробити колективний імунітет від коронавірусу. Завдяки вакцинації вдалось побороти багато смертельних хвороби, через які помирало чимало. Я щепився разом з дружиною. Потрібно дбати про своїх рідних та оточуючих. Тому закликаю тернополян не боятися та прислуховуватися до думок медиків та експертів і не вірити усілякій нісенітниці. Читайте також: Чи врятує вакцинація від нових штамів ковіду і чому після щеплення хворіють – інфекціоністи Однак професор також наголошує: вакцинація не може дати 100% захисту. Є кращі вакцини, є гірші, однак є люди, які мають дефекти імунної системи. Саме тому варто виробити колективний імунітет. – Ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації, – каже професор. – Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої не існує.

Відомий професор–інфекціоніст, доктор медичних наук та практикуючий лікар Тернополя Василь Копча наголошує – після вакцинації хвороба протікатиме легше чи без симптомів. Цим ви вбережете себе від важких наслідків ковіду, однак навіть вакциновані, на жаль, можуть захворіти. – Вакцина, на жаль, не гарантує того, що ніхто не захворіє, – каже професор Копча. – Вона дозволяє перенести хворобу легше. Це дуже важливо з точки зору пацієнта. Але з точки зору епідеміології, це не має значення, бо людина може лишатись джерелом збудника. Саме цим вакцина від коронавірусу відрізняється від усіх інших. Якщо я вакцинувався від кору – не захворію на кір, і в такий спосіб можна погасити епідемію. Але не вийде погасити епідемію коронавірусу тільки шляхом вакцинації. Це можна зробити тільки в поєднанні з карантинними заходами. І це стосується всіх вакцин від коронавірусу, які зараз існують. Тому навіть якщо ви щепились – не забувайте про дотримання карантинних норм. З ковідом нам ще доведеться жити довго.

Які медичні протипокази до вакцинації?

Медичний директор з надання первинної медичної допомоги центру первинної медико-санітарної допомоги у Тернополі Надія Боднар пояснює, хто ж звільняється від вакцинації за медичними протипоказами.

Надія Боднар пояснює, що головний протипоказ до вакцинації – алергічна реакція на першу дозу вакцини має бути важкою. Це, за словами лікарки, не просто почервоніння і біль в ділянці ін’єкції, а значно серйозніші наслідки, які визначаються в індивідуальному порядку. 

Чи дійсно вакцинація обов'язкова?

За загальним правилом в примусовому порядку проводити вакцинування чинне законодавство не дозволяє, вакцинація від COVID-19 в Україні наразі є добровільною. Але держава, шляхом прийняття нормативно-правових актів, може обмежити громадянина, який відмовився від щеплення в реалізації деяких його особистих прав. 

Так, 28 липня 2021 року Кабміном внесені зміни до Постанови від 09 грудня 2020 року № 1236, якими доповнено пункт 3 підпунктом 151 такого змісту:

На території України на період дії карантину запроваджуються обмежувальні протиепідемічні заходи, а саме забороняється: «відвідування закладів освіти здобувачами освіти та проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти у разі відсутності у більш як 20 відсотків персоналу закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації».

Отже, як випливає із нового доповнення до Постанови Кабінету Міністрів, не менше як 80% працівників кожного із освітніх закладів тернопільської міської громади повинні пройти повний курс вакцинації, інакше відвідування закладів освіти учнями буде неможливим. 

Виняток становлять працівники міської ради, комунальних підприємств і організацій за медичними протипоказами на підставі довідки від сімейного лікаря.

Стаття 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» визначає, що профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень. Цей перелік вичерпний. 

Цією ж статтею визначено наступне: працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. 

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

У разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об'єктах можуть проводитися обов'язкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показаннями.

Наразі перелік професій, виробництв і організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти коронавірусної хвороби, не встановлений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я. 

Також, відповідно до вказаної норми Закону, прямого положення про звільнення з роботи працівника у разі його відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень, немає. 

Міжнародний погляд на вакцинацію

Резолюція №2361 (2021) Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) «Вакцини проти COVID-19: етичні, правові та практичні міркування», яка є частиною національного законодавства України, містить пункт 7.3.1, яким встановлено:

«забезпечити інформування громадян про те, що вакцинація НЕ є обов'язковою, що ніхто не може зазнавати політичному, соціальному чи іншого тиску для проходження вакцинації, якщо вони самі того не побажають».

Опитування

Як думаєте, чи повинні працівники комунальних установ обов'язково щепитися від COVID-19?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (51)
  • Zakhar Peleshuk

    Що це в біса за штаб і хто надав йому такі права?
  • Андрій Луцків

    Дуже рекомендував би різним Тернопільським ТЕБ і іншим "державникам" спочатку ознайомитись з ОФІЦІЙНИМИ документами Управління США по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) https://www.fda.gov/media/144624/download. Цитую: " Вакцины, одобренной Управлением США по санитарному надзору за качеством пищевых продуктов и медикаментов (FDA) для предотвращения COVID-19 не существует." Рекомендую також прочитати уважно весь цей документ. Вельмишановна редакціє, будь ласка, попросіть прокоментувати представників ТЕБ свої рішення у світлі даного документу, а також новин з Ізраїлю, де вже і після 3-ї дози вакцини заражаються і хворіють даною інфекційною хворобою:

    https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3294463-v-izraili-viavili-persi-vipadki-covidzarazenna-pisla-tretogo-seplenna.html

  • Василь Янішевський

    Бо гроші вже вкрали.
  • Vasyl Smoliak

    Скоро будуть "вакцинувати" у під'їздах, разом із наріками, на підвіконниках😂😂😂

keyboard_arrow_up