Донечка може піти до татка лише на могилу, але він живий у спогадах: на пам'ять про Віктора Гурняка

Донечка може піти до татка лише на могилу, але він живий у спогадах: на пам'ять про Віктора Гурняка

Герої не вмирають. Вони живуть у серцях тих, хто пам’ятає і щиро дякують за те, що віддали життя за нашу свободу. 19 жовтня виповнилося п’ять років з дня загибелі тернопільського пластуна, журналіста, фотографа Віктора Гурняка. Цілий день у соцмережах усі, хто знав його, публікували пости про Вітю, про те, яким він був і яким міг бути, якби не війна… 20 жовтня у Тернополі протягом дня товариші вшановують пам'ять загиблого. 

Уже п’ять років, як його не стало. Віктор Гурняк загинув у зоні проведення АТО. 19 жовтня… Рятуючи поранених бійців. Трагедія сталася у Луганській області, поблизу містечка Щастя. Він завжди був таким, самовідданим, добрим, кажуть друзі. Донечка Устинка може піти до татка хіба що на могилку. Кохана дружина Ірина згадує чоловіка і дбає про те, щоб пам'ять про нього жила.

 «А що ти зробив для перемоги?»

У ролі фотографа Вітя пройшов весь Майдан, він разом з іншими молодими людьми пережив усі найзапекліші бої. Він легко міг відкласти свою камеру і допомогти тим, хто цього потребував – піднятися колегам, медикам, активістам…У квітні 2014-го Віктор їздив в окупований Крим, потім у зону АТО. Як волонтер, займався забезпеченням "Айдару", а з літа офіційно пішов служити добровольцем у батальйон.

Відео дня

12 жовтня 2014-го Віктор написав свій останній пост у Фейсбуці: «До сліз… Мені більше всього хочеться вірити, що ми пам’ятатимемо подвиг усіх, хто віддав своє життя за нас з вами. Я хлопців з Донбасу знав кілька днів, цих, і багатьох інших, і їх смерть наче смерть близького друга. Мабуть, це важко зрозуміти, але не можна це забути. Вони, без сумніву, герої, як і всі інші, що ще живі. Перед очима пробігають їхні усмішки, їхні жарти. Боляче, але не можна зупинятися. Запитай себе, а що ти зробив для перемоги? Ворог не лише зовнішній, а й внутрішній. Вбий його в собі, і це буде помста за їхню смерть. Спочивайте з миром друзі…»

Віктор Гурняк завжди носив із собою прапор України. До свого останнього подиху. Він і загинув, тримаючи біля себе синьо-жовтий прапор. Друзі та всі, хто знали чоловіка, не можуть мовчати. Вони згадують його доброю думкою, добрим словом та добрим спогадом. Бо він заслужив.

Маленька доня Устя, на жаль, не може побачити татка, посміхнутися до нього. Але він живе у її маленьких дитячих спогадах. Добрий і усміхнений, найкращий – у спогадах коханої дружини та ще багатьох тих, кому пощастило знати Героя. Гартік - саме так його кликали друзі. 

«П’ять років ти тримаєш небо»

Товариш Віктора – Назар Зелінка щороку 19 жовтня виставляє фото на своїй сторінці у Фейсбуці зі світлиною Героя.

«П’ять років ти тримаєш небо. Пам’ятаємо і не підведемо».

Тернополянин Андрій Лагудза зворушив тим, що навіть День народження доньки не може спокійно святкувати. Сумно, бо згадав про того, хто загинув у 14-му за нашу свободу.

Сьогодні в доні один рочок, радість, але жінка спитала, чого сумний. Я нагадав, хто в 14-му загинув за наші спокійні дні тут... сум друже ти був хорошим гуртковим і наставником. Вічна слава».

«Слава Герою!», - лаконічні слова на згадку від Mykhailo Ukhman.

«Віктора неможливо було не знати. Здавалося, смерть це не про нього - стільки життя в ньому було. Та, зрештою, не було, а досі є. Енергія добра, яку він роздавав у Всесвіт і досі відчувається, хай, навіть, і пройшло п’ять років із дня його загибелі...», - пише Таїсія Наконечна.

Ярема Дух каже, що завжди пам’ятає Вітька.

Молилися за упокій душі Віктора Гурняка не тільки в Тернополі, а у Києві, Львові.

Інна Білецька просить сильно не розчаровуватися в нас із небес.

Зворушливі слова лишила і сестра Віті – Ольга Гурняк.

«Сьогодні 5 років, як тебе немає. Для мене ти, як в дитинстві, - усміхнений, пригодницький і такий щирий. Люблю тебе і знаю, що ти завжди поруч», - пише вона.

Прапор, із яким загинув Герой, найкраще уособлює те, за що ми боремося. Україну, свободу!!!

Стелла пам’яті і фотовиставка

19-20 жовтня друзі воїна запрошують усіх до спільної молитви. У неділю, 20 жовтня о 16.00 проведуть фотовиставку "Життєпис Віктора Гурняка у світлинах" у Сквері Волонтерів пам'яті Віктора Гурняка. Ідею виношували досить довго. І ось нарешті вона реалізована.

- Наприкінці 2016 року ми спільно з дружиною Віктора Гурняка Ira Gurniak та його сестрою Olka Gurniak подали Ініціативу облаштування «Скверу Волонтерів пам’яті Віктора Гурняка» на площі Героїв Євромайдану на місці існуючого безіменного та необлаштованого скверу. Після чого проводилися громадські слухання. Концепцію громадського простору створили молоді архітектори-урбаністи громадської ініціативи «URBAN.te». Тернопільська міська рада в 2017 році провела капітальний ремонт і благоустрій скверу згідно розробленого проекту. 22 лютого 2019 року сесія Тернопільської міської ради прийняла рішення про присвоєння скверу поблизу площі Героїв Євромайдану назви «СКВЕР Волонтерів Пам‘яті Віктора Гурняка», - розповідає Назар Зелінка.

А о 17:00 у дружній ресторації "Мамонт" пройде перегляд короткометражного документального фільму про життя Героя.

Рідні дякують усім, хто пам’ятає Вітю. Він і досі живий. Його сторінка у Фейсбуці жива. Там багато добрих слів на згадку. Спогади про нього живі у серцях і душах багатьох.

Нехай Віктор спочиває у Божих обіймах! Дякуємо за все.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up